Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Φως στο σκάνδαλο με τα υποβρύχια που γέρνουν



Φως στο σκάνδαλο με τα υποβρύχια που γέρνουν
Περίεργες διαδρομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για την ακρίβεια 55 εκατ. που είναι πολύ πιθανό να μοιράστηκαν σαν μίζες για να αγοραστούν τέσσερα υποβρύχια τύπου «214» από τη χώρα μας την περίοδο 2002 μέχρι και το 2004, αποκαλύπτει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σπίγκελ».
 Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Εισαγγελία του Μονάχου διερευνά τη «διαδρομή» 55 εκατ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν από την κατασκευαστική εταιρεία HDW, που κατασκευάζει και ναυπηγεί υποβρύχια στα ναυπηγεία του Κιέλου της Γερμανίας, αλλά και της θυγατρικής της Ferostahl...
Κατά την Εισαγγελία του Μονάχου, λοιπόν, οι δύο εταιρίες είχαν δημιουργήσει μία ομάδα «κρούσης» με την επωνυμία «Ομάδα Α», δουλειά της οποίας ήταν ο σχεδιασμός και η εκτέλεση δωροδοκιών ανώτερων και ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν μεγάλα συμβόλαια τόσο για την κατασκευή τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων, αλλά και για την συντήρηση παλαιότερων.
Ένας αριθμός 50 υπόπτων θα κληθούν σε δίκη από τη γερμανική Εισαγγελία. Το γερμανικό δημοσίευμα καταγράφει τη διαδικασία πώλησης, παραλληλίζοντάς την με την υπόθεση πώλησης γερμανικών τεθωρακισμένων στη Σαουδική Αραβία το 1991, όταν 220 εκατ. μάρκα μπήκαν σε λογαριασμούς offshore εταιρειών.
Το 2000, η χώρα μας παρήγγειλε από την εν λόγω εταιρεία 4 υποβρύχια τύπου «214», αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Ένα από αυτά είναι και το πασίγνωστό πλέον «Παπανικολής», το οποίο θα κατασκευαζόταν στα γερμανικά ναυπηγεία, ενώ τα άλλα τρία στα ελληνικά ναυπηγεία. Όπως αναφέρει το «Σπίγκελ», «τότε στην Αθήνα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Μετά το 2004, ήλθε στην εξουσία η ΝΔ και δεν ήθελε πια το «Παπανικολής», δήθεν επειδή έγερνε πολύ. Στην πραγματικότητα έγερνε μάλλον η χρηματοδότηση. Από το 2009, όμως, το λόγο είχε και πάλι το ΠΑΣΟΚ . Και όλα ήταν καλά».
Σύμφωνα με το περιοδικό, που έχει πλήρες ρεπορτάζ για το πώς συστήθηκε και λειτουργούσε η «Ομάδα Α», που ήταν η αρμόδια για τις δωροδοκίες, οι έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου αποκάλυψαν την ύπαρξη λίστας φερομένων ως αποδεκτών περίπου 55 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το «Σπίγκελ», με την υπόθεση ασχολείται και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και έχουν διαβιβασθεί όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης από το Μόναχο. Το περιοδικό κάνει αναφορά και σε εμπλοκή του Έλληνα πρώην υπουργού Άμυνας, κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία, αλλά αυτός αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση.
Επίσης, σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και η Μ. Μαθιοπούλου, πρώην σύμβουλος γερμανικών εταιρειών εξοπλισμού, η οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον κ. Τσοχατζόπουλο, και η οποία φέρεται να εισέπραξε για τη διαμεσολάβησή της το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ ως μίζα. Το «Σπίγκελ» σημειώνει πάντως πως η ίδια επιβεβαιώνει το ότι συνεργάστηκε για τη συμφωνία, αρνείται όμως ότι έλαβε οποιοδήποτε ποσό.

Η έρευνα στη Ελλάδα
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έχει διαβιβασθεί στο νεοσύστατο τμήμα διερεύνησης μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων.
Οι εισαγγελείς «ψάχνουν» τις συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της HDW για την προμήθεια των 4 υποβρυχίων τύπου «214», η οποία ελέγχεται ως επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο. Ερευνώνται πληρωμές της εταιρίας Ferostahl που εξαγόρασε τα ναυπηγεία από την HDW, προς κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους για την κατάρτιση και υλοποίηση της σύμβασης.
Πληροφορίες δε αναφέρουν πως το ΣΔΟΕ έχει συλλέξει πολύ σημαντικά στοιχεία με δεκάδες παραστατικά, που αντιστοιχούν σε «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ, που είναι πολύ πιθανό να μοιράστηκαν σαν μίζες για να αγοραστούν υποβρύχια από τη χώρα μας την περίοδο 2002 μέχρι και το 2004.
Πηγή: newsday.gr