Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΥΠΟΙΚ ΓΑΛΛΙΑΣ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ Ή ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
ΜΕΡΚΕΛ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!..


Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο καθώς η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία απειλεί μέσω του υπουργού Οικονομικών ότι «αναμφίβολα θα τεθεί» θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος θέτει ζήτημα παραπομπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι «αναμφίβολα θα τεθεί» θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για τον...
δανεισμό της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Το ζήτημα θα τεθεί χωρίς αμφιβολία. Θα ετίθετο εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σέβονταν τις δεσμεύσεις τους» είπε ο Π. Μοσκοβισί στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα. «Ευχόμαστε αληθινά η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την «κατάργηση» του μνημονίου. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σεβαστούν την δέσμευσή τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απεριόριστα πιο μπλεγμένη» εκτίμησε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Παρότι η «επιλογή» ανήκει στους Έλληνες, όπως σημείωσε, θα ήταν κατά τον ίδιο «σαφώς προτιμητέο από τις ελληνικές εκλογές να αναδειχθεί μια κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ».

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο του έχει προετοιμαστεί για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Π. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «έχουν ίσως γίνει κάποιες σκέψεις εδώ κι εκεί», αλλά πρόσθεσε πως «θα εργαστεί» προκειμένου να «αποφευχθεί το σενάριο αυτό».
Το να γίνει προετοιμασία ενός σχεδίου για μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ήταν «διόλου λογικό».

Η Ελλάδα, επισήμανε, πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, επειδή έχει προχωρήσει η «ολοκλήρωση» στην Ευρωζώνη, «επειδή δεν θέλουμε να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και επειδή έχουμε ήδη δεσμεύσει πολλά χρήματα, 150 δισ. ευρώ».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο την 22α Μαΐου, ο Μοσκοβισί είχε ταχθεί εναντίον κάθε σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Είχε επισημάνει ότι η ελληνική έξοδος θα προκαλούσε μια μετάδοση της κρίσης χρέους «η ένταση της οποίας δεν θα ήταν προβλέψιμη και ενδεχομένως ούτε ελέγξιμη», ενώ είχε τονίσει πως πρέπει να «γίνουν τα πάντα» ώστε να αναδειχθεί μετά τις εκλογές την 17η Ιουνίου μια ελληνική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ του ευρώ και θα δεσμευτεί «να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου (η Ελλάδα) να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η Μέρκελ απειλεί με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχεδιάζει να παραπέμψει την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, «όπως ισχύει για όλες τις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες», ενώ έστειλε νέο μήνυμα στα ελληνικά κόμματα ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε σαφές ότι δεν προβλέπεται παραβίαση των όρων του Μνημονίου που έχει υπογραφεί με χώρα της Ευρωζώνης και ότι σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω χώρα θα παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στην ίδια ομιλία της η κυρία Μέρκελ απέρριψε για μια ακόμη φορά τη θέσπιση ευρωομολόγων αλλά άφησε να διαφανεί ότι προτίθεται να επιδείξει ευελιξία σε ό,τι αφορά την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Μια ημέρα αφότου το Βερολίνο τάχθηκε υπέρ του να δοθεί ένα επιπλέον έτος στην Ισπανία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%, η Μέρκελ έδειξε διάθεση συμβιβασμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης και τους εταίρους στην Ε.Ε..

Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους σε αντάλλαγμα για μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.
iskra.gr