Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκία:«Οι Έλληνες θέλουν αποζημιώσεις από τις δηλώσεις Γιλμάζ!»


Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, αντέδρασε η Ελλάδα σχολιάζοντας τη συνέντευξή του και κάνοντας σφοδρές παρατηρήσεις για το αντικείμενο των δηλώσεων του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτήρισε ως ‘σοβαρό γεγονός’ τις δηλώσεις και περιμένει από τις τουρκικές αρχές εξηγήσεις. Με το θέμα ασχολούνται τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τα μέσα ....
ενημέρωσης και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έχει πέσει μια σκιά μετά τις δηλώσεις του Γιλμάζ, ότι Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση τη δεκαετία του ’90 με εντολή της τότε πρωθυπουργού Τσιλέρ.

Από όλο αυτό το ζήτημα ανακύπτει και η καταβολή αποζημιώσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας είπε ότι ‘ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξή του που δόθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε πληροφορίες οι οποίες είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά περιμένει να ενημερωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας για το θέμα αυτό», είπε.
Ένα από τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην Ελλάδα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με δηλώσεις του εκπροσώπου του είπε ότι οι δηλώσεις Γιλμάζ αναδύουν ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα και ως εκ τούτου πρέπει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν ενδιαφέρον και να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι πτυχές του θέματος αυτού και να αντισταθμιστούν οι απώλειες για την Ελλάδα, τις οποίες πρέπει να επιβαρύνουν την τουρκική κυβέρνηση.
Το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) αναφέρεται στις δηλώσεις του Γιλμάζ προς την εφημερίδα bugün, από τον πρόεδρο του κ. Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος δηλώνει ότι επιβεβαιώνονται προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα αυτό. Σχετική δήλωση έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη της Δημοκρατικής Συμμαχίας χαρακτηρίζοντας ως αποκαλυπτικές τις δηλώσεις του Γιλμάζ και αποτρόπαιες τις πράξεις της Τανσού Τσιλέρ.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος