Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αλυσοδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ: H Βουλγαρία αρνείται να πληρώσει τα μέχρι τώρα έξοδα για τον αγωγό Μπουργκάς


Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε την Τρίτη το αίτημα του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σματκό, να καλύψει η Βουλγαρία τα έξοδα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα.

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ...
τέτοιες πληρωμές», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η οποία μετέδωσε ως πρώτη είδηση στα απογευματινά δελτία της τα σχόλια που έκανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφορικά με τα όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

«Θα γίνει νομική εκτίμηση. Θα πραγματοποιηθεί επίσης υπολογισμός των εξόδων, τα οποία έχουν κάνει ήδη οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αναμφισβήτητα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διαδικασιών τα έξοδα αυτά θα παρουσιαστούν στη βουλγαρική πλευρά προς εξόφληση» είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Τις δηλώσεις αυτές του κ. Σματκό, στις οποίες έδωσε ευρεία δημοσιότητα ο βουλγαρικός Τύπος, η αριστερή εφημερίδα «Ντούμα» παρουσιάζει σήμερα (Τρίτη) υπό τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ρωσία ετοιμάζει τον λογαριασμό στη Βουλγαρία».

«Τα σέβη μου στον κ. Σματκό. Του εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Νέο Έτος. Ούτε ένα λέβα δεν πρόκειται να πάρουν για το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στη μεγάλη πόλη στις ακτές του Δούναβη, Ρούσε.

Ο κ. Μπορίσοφ και ο υπουργός Πολιτισμού, Βεζντί Ρασνίντοφ εγκαινίασαν το ανανεωμένο με ευρωπαϊκούς πόρους κτήριο της τοπικής όπερας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόσφατη ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Βουλγαρίας στις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία για νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν καθαρά εμπορικό χαρακτήρα», αναφέρει ο Βούλγαρος αξιωματούχος στις δηλώσεις του που δημοσιεύει η οικονομική ημερήσια της Σόφιας «Ντνέβνικ».
πηγή