Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Γκρούεφσκι: «Η Ελλάδα επιθυμεί την αλλαγή της ονομασίας μας»


«Η κυβέρνησή μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των ικανοτήτων της να βρει μια λύση και να ξεπεραστεί η διαφορά που η Ελλάδα άνοιξε πριν από είκοσι χρόνια και παρεμβαίνει ως εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική...

ολοκλήρωσή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι απαντώντας σε επερώτηση που έθεσε προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος DPA, Ίμερ Αλίου, για το «πότε θα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».


Στο Κοινοβούλιο, σήμερα, ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών, όπως συνηθίζει να πράττει κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα, τονίζοντας ότι αυτήν την τακτική θα την εφαρμόσει απαρέγκλιτα.

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι εκτός από το ζήτημα του ονόματος, οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ πραγματοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς.

« Στη χώρα μας εκτελούνται όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί προκειμένου να φθάσουμε στα απαιτούμενα επίπεδα ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε θετικές εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις τρείς συνεχόμενες αναφορές ώστε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θετικές εκθέσεις είναι το αποτέλεσμα των πολλών μεταρρυθμίσεων και της αλλαγής πολλών ουσιαστικών νόμων», είπε ο Γκρούεφσκι.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνησή του για την επίλυση της ονομασία της χώρας τόνισε :

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από διάφορες μορφές επικοινωνίας, όπως με το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και των απευθείας διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους της άλλης πλευράς, έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις και προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θέματος και την επίλυση της διαφοράς.

»Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη τους τελευταίους μήνες, αφού αγνοούνται οι προσπάθειές μας. Στην αρχή πιστέψαμε ότι προέρχονταν από την οικονομική κρίση και μετά ήρθαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι το ζήτημα δεν είναι της δικαιοδοσίας της θητείας του», είπε ο Γκρούεφσκι.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επιβεβαίωσε τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι ο επικεφαλής ενός από τα βασικά κόμματα στην Ελλάδα, αρνήθηκε μια συνάντηση μαζί του, για το θέμα αυτό και ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο ριζοσπαστική της θέση, να ζητά, δηλαδή, ένα όνομα «erga omnes» με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο συνεπάγεται αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι αναφέρθηκε και στην ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης «η οποία ήταν θετική για εμάς και ελπίζουμε ότι με εφόδιο αυτήν θα έχουμε νέες προοπτικές και ευκαιρίες ώστε να ωθήσουμε τις σχέσεις στο μέλλον καθώς περιμένουμε ότι όλα τα μέρη να τηρήσουν την εν λόγω απόφαση».
--
πηγή