Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ο μύθος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς


Ο μύθος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς
Ανέκαθεν το σύστημα διαλαλούσε σε όλους τους τόνους την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Φωτεινές εξαιρέσεις έντιμων δικαστικών λειτουργών, ενίσχυε πολλές φορές αυτή την εντύπωση..
. Τώρα έρχεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκαθηλώσει μύθους.
Οταν για παράδειγμα βλέπουμε να ψηφίζονται μνημονιακοί νόμοι που ξεπουλάνε μια χώρα και εξανδραποδίζουν τον λαό της ή να ψηφίζονται σε μια νυχτα συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε μεγαλοεργολάβους ή ακόμη και η περίφημη ντροπολογία Ρέπα (που καθιστά παράβαση του ΚΟΚ την μη καταβολή σε ιδιώτη των χαρατσιών των διοδίων) ή ακόμη να επιτρέπουν σε μια ιδιωτική εταιρία να επιβάλλει το 20πλάσιο πρόστιμο προχωρώντας σε κατάσχεση της σύνταξης 90 χρονης γιαγιάς, να κόβουν το ρεύμα σε ηλικιωμένους διαβητικούς καρδιοπαθείς με κίνδυνο να πεθάνουν, τότε αυτοί που αναφέρονται στην ταξική φύση της δικαιοσύνης δικαιώνονται. Και όλα αυτά με την υπογραφή βουλευτών και την τελική υπογραφή του μεγάλου ταγού, του προέδρου της Δημοκρατίας...
Ο θόρυβος απο την εντυπωσιακή παραίτηση και τις καταγγελίες, των δυο οικονομικών εισαγγελέων, όχι μόνο δεν κοπάζει, αλλά φουντώνει.
Αξίζει να αναφερθούμε στις υποθέσεις που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν για να καταλάβουμε από που προέρχοντο οι πιέσεις και παρεμβάσεις, όπως κατήγγειλαν οι δύο εισαγγελείς. Βέβαια καλό θα ήταν να μάθουμε αν στις υποθέσεις που διερευνούσαν ήταν και τα σκάνδαλα της παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στους μεγαλοεργολάβους, στον τρόπο που γίνεται η απόδοση της πίτας των διοδίων στο δημόσιο, το σκάνδαλο της Αττικής οδού, το σκάνδαλο της Ολυμπίας οδού στον δρόμο καρμανιόλα Κορίνθου- Πατρών κλπ.
Υπάρχει άφθονο υλικό για αυτά, από τον ίδιο τον αστικό τύπο.
Περιμένουμε να πληροφορηθούμε αν και αυτά τα σκάνδαλα ήταν μέσα στις περιπτώσεις που διερευνούσαν.
Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι δύο εισαγγελείς είναι:
1. οι καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του τεχνητά διογκωμένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να επιβληθούν τα απάνθρωπα μέτρα του μνημονίου
2. η καταγγελία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά για ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων
3. οι καταγγελίες για ύπαρξη μηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που αδρανοποιεί τη διαδικασία είσπραξης προστίμων μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ
4. καταγγελίες για εφοριακούς που κάνουν παράνομες «εκπτώσεις» για πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο
5. καταγγελίες για συμμετοχή του Ν. Παπανδρέου, αδελφού του πρωθυπουργού, σε εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (CDS)
6. δανειοδότηση κομμάτων από τράπεζες
7. δανειοδότηση Alter απο τράπεζες
8. το σκάνδαλο της Proton bank
9. καταγγελίες κατά Καπελέρη (γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ) για την υπόθεση λαθρεμπορίου πετρελαίου - υπόθεση Διομήδη Σπινέλη (δες σχετικό άρθρο του Εθνους)
απο την εφημερίδα ΕθνοςΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα ο Ι.Καπελέρης
Στο γραφείο του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη, στο ΣΔΟΕ και όχι στα γραφεία που βρίσκεται η έδρα του εισαγγελέα, στο Εφετείο Αθηνών, κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπαλέρης.
Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε απο τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα ως ύποπτος για τη διάπραξη αδικήματος, σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών περί ανείσπραχτων προστίμων από το υπουργείο Οικονομικών για λαθρεμπόριο καυσίμων και με ερευνόμενο αδίκημα την απιστία.
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά απο καταγγελίες στο Τύπο περί «παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων».

Η έρευνα είχε ως κεντρικό πρόσωπο παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη καθώς τα δημοσιεύματα «συνέδεαν» την υποβολή παραίτησης του με την ύπαρξη αυτού του παραμηχανισμού.

Συγκεκριμένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» εμφάνιζε την παραίτηση Σπινέλη να συνδέεται άμεσα με την καθυστέρηση ή άρνηση είσπραξης προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Η κλήση του κ.Καπελέρη ήρθε μετά την κατάθεση του κ. Σπινέλλη στον ίδιο εισαγγελέα, ενώ στα ίδια δημοσιεύματα γινόταν επίκληση «εξαιρετικά επείγουσας» εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία ανέφερε πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, είναι οι εισαγγελείς που έστειλαν στο Αυτόφωρο τον τελευταίο καιρό μεγαλοεπιχειρηματίες για τη μη απόδοση του ΦΠΑ.
πηγη