Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Γκρεμίζει τα ΑΕΙ που ξέρουμε


ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Τέλος εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι, οριστικό τέλος για το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Η κατάργηση των μέχρι σήμερα βασικών πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε, χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν -από τον πρωθυπουργό- τα νέα σχέδια.

Κύρια υλικά της νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε είναι:

- Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

- Σπουδές – εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη.

- Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι.

- Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση.

- Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είναι σαρωτικές οι αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες, χθες, πήραν και την έγκριση του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια».

Οι βασικές ανατροπές είναι:

- Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.

- Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με την ξεχασμένη και όχι επιτυχημένη ανά την Ευρώπη συνθήκη της Μπολόνια (την άφησε στη μέση η Μαριέττα Γιαννάκου), που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.

- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.

- Η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.

- Οσο για το άσυλο. «Επιστρέφει στις ρίζες του». Προφανώς στο εθιμικό δίκαιο προ μεταπολίτευσης, εκεί που το είχε βρει θαμμένο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του έδωσε και νομική υπόσταση. Στην εισήγησή της η υπουργός αναφέρεται σε «πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ». Πώς; Με την απομάκρυνση από το μοντέλο Γιαννάκου, που είχε αντικαταστήσει το νόμο πλαίσιο, και αποτελούσε το μόνο νομικά οριζόμενο καθεστώς. Μένει να δούμε πώς θα ορίζονται οι εγγυήσεις. Πάντως, χθες, τα μέλη του υπουργικού κατάλαβαν πως «το άσυλο καταργείται».

- Εμεινε απέξω ο νέος χάρτης που κρύβει τις σαρωτικές συγχωνεύσεις. Αργότερα, με προεδρικό διάταγμα. *
Υπ. Παιδείας: Την επόμενη εβδομάδα στους πρυτάνεις το νομοσχέδιο

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου θα δοθεί στους πρυτάνεις το προσχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Προσθέτει ότι όσα γράφονται μέχρι να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα, δεν απηχούν θέσεις του υπουργείου.
Πηγη 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τους σοφούς της Σιών...

Πρωτόκολλο Δέκατο Έκτο
Για το σκοπό να καταστρέψουμε κάθε ξένη για μας συγκεντρωτική δύναμη, θα καταργήσουμε τα Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν τον πρώτο σταθμό του συγκεντρωτισμού, και θα ιδρύσουμε καινούργια με νέα μορφή.
Η κακή γνώση που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν για τα πολιτικά ζητήματα δημιουργεί ουτοπιστές και κακούς πολίτες. Μπορείτε και μόνοι σας να καταλάβετε σε ποια κατάσταση έφερε τους Χριστιανούς η γενική μόρφωσή τους. Αναγκασθήκαμε να εισαγάγουμε στη μόρφωσή τους όλες τις αρχές που τόσο καλά εξασθένησαν την κοινωνική τους τάξη. Όταν θα βρισκόμαστε όμως στην εξουσία, θ' αποκλείσουμε από την εκπαίδευση οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και από τη νεολαία θα δημιουργήσουμε παιδιά που θα υπακούουν στους Νόμους και θ' αγαπούν τον κυβερνήτη τους σαν ένα στήριγμα και ελπίδα ειρήνης και ευτυχίας.
Θα διαγράψουμε από τη μνήμη των ανθρώπων όλα τα δυσάρεστα σε μας γεγονότα των περασμένων αιώνων, διατηρώντας απ' αυτά μόνο εκείνα που ζωγραφίζουν τα σφάλματα των Χριστιανικών Κυβερνήσεων.
Θα καταργήσουμε κάθε ελεύθερη μόρφωση.
Το σύστημα της κατάπνιξης της σκέψης μπήκε ήδη σε εφαρμογή με τη μέθοδο που ονομάστηκε "διδασκαλία με εικόνες" και που θα μεταβάλλει τους Χριστιανούς σε υπάκουα ζώα που δε θα σκέπτονται και θ' αναμένουν την παράσταση των πραγμάτων με εικόνες, για να τ' αντιληφθούν...

Ανώνυμος είπε...

πάει και η παιδεία σε αυτή τη χώρα..

τριετής φοίτηση;; είναι δυνατόν στο πολυτεχνείο να σπουδάζεις τρία χρόνια;; θα μας κάνουν σαν τους και καλά υπερμορφωμένους ευρωπαίους που μαθαίνουν στοιχειώδη μαθηματικά που κάνουμε εμείς στα πρώτα έτη, σε μεταπτυχιακό επίπεδο..

τουλάχιστον εκεί έχουν σοβαρές υποδομές όπως εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας κτλπ.. εμείς που πάμε;;

Ανώνυμος είπε...

1:59
πολυ διαφωτιστικο. Ακολουθούν την απο αιωνων γραμμη της σιωνιστικης τακτικής, δηλ της διάλυσης των πάντων.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλός ο νόμος μια χαρά είναι. Τα 2 χρόνια επιπλέον μια χαρά είναι!!!

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον τα μαθήματα θα διδάσκονται στα ελληνικά ή πάει κι αυτό; Διότι θα θυμάστε βέβαια τι είχε εισηγηθεί η "υπουργός" πριν χρόνια ....

Ανώνυμος είπε...

Όμορφα πράγματα...Όσο περισσότερες διαβαθμίσεις τόσο καλύτερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της Αννούλας (δεν είναι δικές της σκέψεις, αλλά τέλος πάντων)! Τα πάντα θα πρέπει να διοικούνται σα να είναι επιχείρηση! Ε και σε λίγο καιρό θα εισάγουν και τα δίδακτρα... Θα πηγαίνει το παιδί του αγρότη να σπουδάσει στο ίδιο πανεπιστήμιο με το μεγαλοαστό και τον "κεφαλαιοκράτη"? Ε δεν είναι πράγματα αυτά...Αυτό το γελοιώδες χαφιεδικό ΚΚΕ, τα υπόλοιπα κόμματα της "αριστεράς" και φυσικά το "μεγάλο" λαϊκό (κατά τ' άλλα) κόμμα με το όνομα ΝΔ τι λέει για όλα αυτά?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΕΒΡΑ'Ι'ΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ greeknation.blogspot.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΟΥΛΑ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

Ανώνυμος είπε...

pou einai oi fitites kai oi spoudazousa neolaia?gia alla zitimata ''matokilousan'' tin athina gia meres.tora?

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΑΗΔΙΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.!!!!!. ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝΕ..... ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.....