Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Το φυσικό αέριο πάει Μακεδονία και Θράκη


Το φυσικό αέριο πάει Μακεδονία και ΘράκηΑνοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία των νοικοκυριών

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της κυβέρνησης για χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας


Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 198,71 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι επιδοτήσεις (εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι) θα φθάσουν στα 42,67 εκ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίκτυα διανομής αερίου θα κατασκευαστούν σε πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Δράμα, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά και η Χαλκίδα.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.500 νέες θέσεις εργασίας ενώ η χρήση του φυσικού αερίου θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκτιμάται ότι η μείωση των εκπομπών CO2 στα επόμενα 30 χρόνια και για τις τρεις νέες ΕΠΑ, θα ανέλθει σε 13 εκ. τόνους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, στο αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, ιδρύονται οι τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου στις αντίστοιχες περιφέρειες (Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη). Μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, θα προκηρυχθούν από τη ΔΕΠΑ οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των δικτύων.
πηγη