Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΗΠΑ: ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 44 ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ Υπερδύναμη και στα χρέη



Την περασμένη Δευτέρα στο συνέδριο των δημάρχων των ΗΠΑ διατυπώθηκε η άποψη ότι οι αμερικανοί φορολογούμενοι πρέπει να χρηματοδοτούν γέφυρες στη Βαλτιμόρη και στο Κάνσας Σίτι και όχι στη Βαγδάτη και στο....Κανταχάρ.

Στην παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2012 η απότομη εκτίναξη της κόκκινης καμπύλης του δημόσιου χρέους είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττη. Δεν πέρασε ένα 48ωρο και στο διάγγελμά του για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ο Μπαράκ Ομπάμα είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια: «Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας».

Τα παρακάτω νούμερα δεν είναι άγνωστα. Οι αμερικανικές πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα προϋπολογισμού στην ιστορία. Για το φορολογικό έτος 2012, τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό σε 44 πολιτείες μπορεί να φτάσουν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Λευκός Οίκος, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή σανίδα σωτηρίας για τις πολιτείες και ούτε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θέσεων εργασίας ή προγράμματα δημόσιων έργων προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Αυτά τα κενά στον προϋπολογισμό τους απειλούν θέσεις εργασίας, συντάξεις, προνόμια εκατοντάδων χιλιάδων δημόσιων εργαζομένων καθώς και τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα προγράμματα που παρέχονται σε εκατομμύρια πολίτες.

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο έχουν προτείνει την αλλαγή του νόμου που θα απαγορεύει στις πολιτείες να κηρύξουν χρεοκοπία ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολο για την πολιτειακή κυβέρνηση να «σκίσει» τα συμβόλαια των εργαζομένων και να επιτεθεί στις συντάξεις τους. Ενας αριθμός δήμων, οι οποίοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσουν ανακούφιση στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες χρεοκοπίας και απειλούν ότι θα φανούν αφερέγγυοι όσον αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το Κέντρο Προϋπολογισμού και Τακτικών Προτεραιοτήτων (CBPP), 22 πολιτείες ήδη προβλέπουν για το φορολογικό έτος 2013 ελλείμματα στον προϋπολογισμό συνολικού ύψους 70 δισ. δολαρίων. Η αναφορά του CBPP εκτιμά ότι αυτά τα κενά στον κρατικό προϋπολογισμό ενδέχεται το 2012 να θέσουν σε κίνδυνο 850.000 θέσεις εργασίας. Τα ακόλουθα δεν είναι παρά μερικά από τα μεγαλύτερα προβλεπόμενα κενά προϋπολογισμού για το 2010: Καλιφόρνια - 25,4 δισ. δολάρια, Ιλινόις- 15 δισ. δολάρια, Νεβάδα - 1,5 δισ. δολ, Νιου Τζέρσεϊ - 10,5 δισ. δολ., Τέξας- 13,4 δισ. δολ.

Το μέγεθος των ελλειμμάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες πολλές πολιτείες σημαίνει ότι τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται, προκειμένου να ισορροπήσουν αυτούς τους προϋπολογισμούς, θα είναι εξοντωντικά. Η μεγαλύτερη πλειονότητα των πολιτειών, 46, έχει ήδη κάνει σημαντικές μειώσεις στις υπηρεσίες, με αυτές τις περικοπές να βαρύνουν δυσανάλογα τις οικογένειες των φτωχών στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν αρνηθεί να σκεφτούν την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους Αμερικανούς. Τα συνδυαστικά ελλείμματα προϋπολογισμού, ενώ είναι μεγάλα, αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πλούτου των 400, κατά το περιοδικό «Forbes», πλουσιότερων Αμερικανών. Ας σημειωθεί ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για το στρατό των ΗΠΑ, σχεδόν 700 δισ. δολάρια, είναι πενταπλάσιος από τα συνολικά ελλείμματα των πολιτειών των ΗΠΑ.

Σε μια εμφάνιση ενώπιον της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάκι, επέμεινε ότι έχει «πολύ περιορισμένη εξουσία» για να βοηθήσει τις πολιτείες ρίχνοντας το μπαλάκι στο Κογκρέσο. Ομως ο μόνος τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να «αναμειχθεί» το Κογκρέσο στην κρίση των πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων είναι να μπλοκάρει μια ομοσπονδιακή σανίδα σωτηρίας και να απαιτήσει από τις πολιτείες να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, «αναδιαρθρώνοντας» τα συμβόλαια των κυβερνητικών εργαζομένων. Και ενώ απορρίπτεται η βοήθεια στις πολιτείες, ο Λευκός Οίκος σε συνεννόηση με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου συμφώνησαν να τονώσουν τα εταιρικά κέρδη και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολύ πλούσιων Αμερικανών (περικοπές φόρων, κατάργηση φόρου ακίνητης περιουσίας).

Αλλά εκτός από τα ελλείμματα προϋπολογισμού ρεκόρ, οι τοπικές κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες και με τα μαζικά ποσοστά ανεργίας. Μια οικονομική πρόβλεψη από την HIS Global Insight αναφέρει ότι 109 μητροπολιτικές περιοχές θα κλείσουν το 2011 με ένα επίσημο ποσοστό ανέργων άνω του 10%. Η αναφορά προβλέπει ότι 105 μητροπολιτικές περιοχές δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα εργασίας που είχαν πριν απ' την ύφεση μέχρι το 2015. Σε 32 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Τολέδο, Οχάιο και Ντιτρόιτ, αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2025. Την ίδια στιγμή, δήμοι αναγκάζονται να απολύσουν εργαζομένους, αυξάνοντας τους φόρους, μειώνοντας και ενοποιώντας υπηρεσίες, ιδιωτικοποιώντας τμήματα και ξεπουλώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

*Ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Λος Αντζελες, Αντόνιο Βιλαραϊγκόσα, προσπαθεί σήμερα να μειώσει το κόστος των συντάξεων για τους νεοπρο-σληφθέντες στην αστυνομία και στην πυροσβεστική και απαιτεί από τους υπαλλήλους της πόλης να συνεισφέρουν στο κόστος των προνομίων σύνταξης και υγείας τους. Σε μια δήλωσή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναγκάστηκε να το ομολογήσει: «Είναι γεγονός ότι οι συντάξεις μας δεν μπορούν να αντέξουν». Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν προτείνει καμία πραγματική ομοσπονδιακή βοήθεια για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή να βελτιωθούν οι υποδομές. Το νέο όργανο που συγκρότησε ο Λευκός Οίκος, το Συμβούλιο για τις Θέσεις Εργασίας και την Ανταγω-ςςνιστικότητα με επικεφαλής τον πρόεδρο της General Electrics, Τζέφρι Ιμελτ, θα στοχεύσει, αντί για αυτό, στην αύξηση των εταιρικών κερδών και το διπλασιασμό των εξαγωγών, «πετσοκόβοντας» τα μεροκάματα και τα προνόμια των εργαζομένων.
 http://www.enet.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΦΤΕΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ;

Ανώνυμος είπε...

alla pios fteei egv