Σάββατο 7 Μαΐου 2011

YΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα του Spiegel


anti-ntp Πειράζει που δεν πιστεύω το υπουργείο οικ. και πιστεύω και πιστεύω τους γερμανούς;


Προβοκάτσια χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο, στην ηλεκτρονική του έκδοση, ανέφερε πως η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και πως για το λόγο αυτό ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο. Στην ατζέντα της συνάντησης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν και το ενδεχόμενο προσεχούς αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.


«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.
Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ, υπογράμμισε νωρίτερα και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε το δημοσίευμα αναληθές.
Όλα αυτά τα δημοσιεύματα και όλες αυτές οι συζήτησεις το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουν είναι να συσκοτίζουν την ολη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχει καμία σκέψη σε κανέναν για έξοδό μας από το ευρώ, πρόσθεσε.
Κάνοντας λόγο για άκρως ανυπόστατη παραφιλολογία, την απέδωσε σε κάποιους που βρίσκουν ευκαιρία να δημιουργούν σύγχυση όταν το τοπίο είναι ρευστό.
Εχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που απαιτείται το κρίσμο χρονικό διάστημα που διανύουμε είναι νηφαλιότητα και ψυχραιμία, συνέχισε.
«Για το δημοσίευμα του Der Spiegel ισχύει μόνον η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ισχύει τίποτε άλλο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ».
Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος [Βλέπε άρθρο] .
Το δημοσίευμα προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων και από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και από τον εκπρόσωπο του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, δήλωσε στο Reuters πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γκι Σουλέρ.
Επιμένει το Spiegel
Πάντως, δημοσιογράφος του Spiegel Online δήλωσε στο Reuters ότι το περιοδικό εμμένει στα περί συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα.
«Πρόκειται για μυστική συνάντηση. Ίσως έχει ξεκινήσει ήδη», δήλωσε δημοσιογράφος του Spiegel ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με γερμανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιεργκ Ασμουσεν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο σε σύσκεψη με θέμα την Ελλάδα.
Aλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, με τον οποίον επικοινώνησε το Reuters, ανέφερε ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν ζητήματα σχετικά με την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ.
«Δεν είναι καινούριο να συναντάται υπο-ομάδα του eurogroup», δήλωσε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Μία πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε πως στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, σε αυτή λαμβάνουν επίσης μέρος Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία.
Η Σλοβακία πάντως δήλωσε άγνοια για οποιουδήποτε είδους συνάντηση μελών της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους.
Περαιτέρω πτώση του ευρώ
Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ενέτεινε την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να υποχωρεί κάτω από το 1,44 δολ.
Τι λέει το δημοσίευμα
Αναλυτικότερα, το Spiegel online ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του, ότι «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της».
Το δημοσίευμα γράφει ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιουργκ Ασμουσεν».
Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ. Στις αποσκευές του για το Λουξεμβούργο έχει έκθεση του υπουργείου του, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες. «Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ» επισημαίνεται στην έκθεση. Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπότρεπτη. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση» γράφει το περιοδικό.
Το δημοσίευμα θεωρεί διαφιλονικούμενη τη νομική πτυχή της εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως γράφει «σύμφωνα με την άποψη νομικών η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kala kaneis kai pisteveis tous germanous giati oi dikoi mas doulevoun upogeia. Egw perimeno pantws mesa sto 2011 megali peina stin ellada, makari na vgw pseftis...

Ανώνυμος είπε...

1000 ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΗΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ .. ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟ ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ Η ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ... ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ).

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΚΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ΣΕ ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ ΕΥΤΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ.....ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.....ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΩΛΗΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.....ΜΕΤΑ (ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ) ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΜΕ ΜΙΔΑΜΙΝΟ ΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑΥΤΟΥΣ....ΑΝΤΙΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΑΝΤΙΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΝΤΙΟ ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑ) ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ.