Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κύριε Δρούτσα, δε μας τα λέτε καλά για την ΑΟΖ...



Ενδιαφέρουσα για την εξαγωγή συμπερασμάτων ήταν η πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στον REAL FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου...

Αυτό που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνέντευξη του υπουργού, ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε να εξηγήσει την θέση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την.....
Τουρκία, καθώς επίσης και για την κυβερνητική εμμονή να αποφεύγεται κάθε αναφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) επιμένοντας στην ορθότητα της επικέντρωσης στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Το επιχείρημα του υπουργού, δηλαδή της κυβέρνησης, είναι ότι προσδοκούμε να βγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και εφόσον η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν μας προσφέρει κάτι χειροπιαστό (θα εξηγήσουμε τι εννοεί παρακάτω), δεν έχει νόημα να «δηλητηριαστεί» το κλίμα εγείροντας ένα ακόμη θέμα.


Εν ολίγοις, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποσπασματική προσέγγιση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, δηλαδή να διευθετήσουμε πρώτα το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, να κατοχυρώσουμε μια συμφωνία και στη συνέχεια, σε μεταγενέστερο χρόνο, να επιχειρήσουμε νέα διαπραγμάτευση με την Τουρκία με σκοπό να διευθετηθεί και το ζήτημα της ΑΟΖ.

Η προσέγγιση του υπουργού πραγματοποιεί μια σειρά από λογικά σφάλματα:

Πρώτον, όταν παίρνεις την απόφαση να εισέλθεις σε διαπραγμάτευση, τότε, όπως είναι γνωστό από τη θεωρία των διαπραγματεύσεων, οι πλευρές που συμμετέχουν υιοθετούν μαξιμαλιστικές θέσεις, ώστε να έχουν περιθώρια επίδειξης ευελιξίας στη συνέχεια. Σε μια διαπραγμάτευση δίνεις και παίρνεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνά ο κύριος Δρούτσας ότι επί της ουσίας διαπραγματευόμαστε ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα! Κάτι που είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο!

Διότι υπουργέ μου και μόνο το γεγονός ότι προσερχόμαστε σε διαπραγμάτευση για κάτι που θεωρούμε ως κατοχυρωμένο νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα, εμμέσως στέλνει το μήνυμα ότι αναγνωρίζουμε σε ένα βαθμό δίκιο και στον αντίπαλο! Να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα «σημεία» στον χάρτη του Αιγαίου όπου θα μπορούσαν οι Τούρκοι να εγείρουν ζητήματα. Από τη στιγμή όμως που η συναίνεση της ελληνικής πλευράς για παραπομπή θεμάτων στη Χάγη είναι δεδομένη (κακώς ενδεχομένως, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...) τότε για ποιο λόγο δεν οδεύουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι εκεί με την υπογραφή συνυποσχετικού; Άρα οι βλέψεις είναι πολύ ευρύτερες και κακώς, κάκιστα πράττετε που ενημερώνετε πλημμελώς τον ελληνικό λαό για τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες σας στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που εγείρεται από τη συνέντευξη του υπουργού, είναι το επιχείρημά του, ότι «στην παρούσα φάση η ΑΟΖ δεν δίνει τίποτα επιπλέον στην ελληνική πλευρά, οπότε κρίνεται σκόπιμο να μην εγερθεί το ζήτημα». Δύο είναι τα λάθη του υπουργού μας σε αυτή την προσέγγιση:

> Γνωρίζει πολύ καλά ο κύριος Δρούτσας ότι μπορεί τα άμεσα αξιοποιήσιμα και απολύτως γνωστά κοιτάσματα υδρογονανθράκων να βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο, τώρα που η γεωπολιτική συγκυρία είναι τόσο ευνοϊκή για την Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή μας προορίζεται να αποτελέσει την εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Δύσης, μήπως θα ήταν πιο σωστό να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να οικοδομήσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες από το να ζούμε συνεχώς στον δικό μας ελληνοτουρκικό μικρόκοσμο και να ξημεροβραδιαζόμαστε με το άγχος μην κάνουμε κάτι που ενοχλήσει τη νεοθωμανική Τουρκία... Διότι θα μπορούσε εύκολα να ενημερωθεί από συναδέλφους του στην κυβέρνηση περί του τι περιέχεται δυνητικά στο υπόλοιπο της ΑΟΖ, το οποίο όμως για να αποκαλυφθεί παίρνει χρόνο και βασικότερη προϋπόθεση είναι να στηρίζεται πολιτικά. Γι’ αυτό μιλάμε για οικοδόμηση συμμαχιών. Διότι ακόμα και πάλι να επιλέγαμε να πάμε σε διαπραγμάτευση, με άλλους όρους θα γινόταν εάν είχε εκπληρωθεί η ανωτέρω προϋπόθεση...

> Το δεύτερο λάθος είναι το ακόλουθο: Έστω ότι καταλήγουμε σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Πιθανότατα οι Τούρκοι θα ζητήσουν ως προϋπόθεση την παραίτηση της Ελλάδας από το ζήτημα της ΑΟΖ για να την εφαρμόσουν! Και τότε τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Μήπως θα έρθετε τότε υπουργέ μου και θα μας πείτε ότι για να μη χαλάσουμε το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις θα πρέπει να κάνουμε μία ακόμη υποχώρηση από κυριαρχικό δικαίωμα; Ή μήπως θα το αφήσουμε το θέμα «να σέρνεται»; Διότι οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι οι γεωπολιτικές ευκαιρίες δεν παραμένουν στο διηνεκές. Ούτε οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες είναι διατεθειμένες να περιμένουν αενάως την Ελλάδα να λύσει τις ιδεαλιστικές – ιδεολογικές της ψυχώσεις για να προχωρήσουν με τις μπίζνες...

Αν δεν καταλάβαμε ακόμη ότι τα «καλά παιδιά» στη διεθνή πολιτική – ενίοτε και στη ζωή – θεωρούνται αργά ή γρήγορα ως... εισπράκτορες γεωπολιτικών «σφαλιαρών», τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας...



ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Δρούτσα στον Νίκο Χατζηνικολάου:

«Να μπω στην ουσία, με πολύ λίγα λόγια, διότι είναι και μία καλή ευκαιρία οι ακροατές μας να ακούσουν περί τίνος πρόκειται όταν γίνεται λόγος για ΑΟΖ. Εγώ απάντησα σε δύο βασικά επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στον πολιτικό διάλογο και όπως είπα κάποιοι έχουν κάνει το θέμα της ΑΟΖ «μόδα». Εγώ απάντησα στο πρώτο επιχείρημα και λέω ότι δεν χρειάζεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο. Αυτό κατοχυρώνεται από την υφαλοκρηπίδα. Το δεύτερο επιχείρημα που κάποιοι χρησιμοποιούν είναι ότι με την ΑΟΖ θα μεγαλώσει το εύρος της θαλάσσιας περιοχής που δικαιούται να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και αυτό δεν ισχύει, διότι ιδιαίτερα σε μία θάλασσα όπως είναι η Μεσόγειος, το εύρος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι το ίδιο. Αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν δεν ισχύουν και το πολιτικό επιχείρημα, αν μου επιτρέπετε και αυτό να το αναφέρω, γιατί λέω ότι ξαφνικά έγινε το θέμα της ΑΟΖ «μόδα». Κύριε Χατζηνικολάου, η Νέα Δημοκρατία η οποία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε; Γιατί το λέτε αυτό, κύριε Υπουργέ; Με συγχωρείτε, μα...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …όλες οι χώρες...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες οι χώρες την περίοδο αυτή σπεύδουν να καθορίσουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Γιατί εμείς είμαστε μονίμως στο «Καλέστε αργότερα», όπως γράφει και εύστοχα η «Ελευθεροτυπία».

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω, κύριε Χατζηνικολάου, το διευκρίνισα και χθες με αυτά που είπα, νομίζω με σαφή τρόπο. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν προχωράει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είπαμε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο γι’ αυτό το θέμα, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, απλώς υπάρχει, όπως γνωρίζουμε, στο εσωτερικό της Αλβανίας αυτό το κόλλημα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Με τη Λιβύη έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε αυτό το θέμα. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Και για την Τουρκία είπα το εξής ότι εμείς εδώ και αρκετά χρόνια τώρα διεξάγουμε τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές. Στόχος των διερευνητικών επαφών είναι, ως γνωστόν, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εδώ έχω πει, με σαφήνεια, κι εγώ είμαι πάντα οπαδός των καθαρών λέξεων –να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους– αυτή είναι η προσπάθειά μας, οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία.

Είμαστε τώρα σε ένα δρόμο, οι διερευνητικές επαφές ελπίζουμε να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα και είπαμε ότι τη στιγμή που για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως η ΑΟΖ δεν μας δίνει επί της ουσίας κάτι παραπάνω - χωρίς να υποτιμώ ο ίδιος τη σημασία της ΑΟΖ, αλλά σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα αυτή τη στιγμή δε μας δίνει κάτι παραπάνω - είπα ότι δε βλέπω το λόγο, δε θα ήταν ωφέλιμο αυτή τη στιγμή να επιβαρύνουμε τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει με μία άλλη βάση, δηλαδή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με το να φέρνουμε νέους όρους. Αυτό ήταν που είπα και αυτή είναι η αλήθεια και νομίζω ότι είναι και πάρα πολύ λογικό αυτό.

Τώρα, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το θέμα της ΑΟΖ και για πολιτικούς λόγους, όπως σας είπα, για να δημιουργήσουν πολιτικό κλίμα αυτό είναι για εμένα σαφές. Για τον εξής λόγο: η Νέα Δημοκρατία η οποία ανεβάζει αυτό το θέμα εδώ και κάποιους μήνες, αναρωτιέμαι, εφόσον το θέμα της ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό και τόσο επείγον, κύριε Χατζηνικολάου, γιατί τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, όταν η ίδια ήταν Κυβέρνηση, δεν προχώρησε άμεσα σε αυτό το βήμα και αυτοί οι οποίοι σχολιάζουν ή υψώνουν τη φωνή τους για αυτό το θέμα σήμερα, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια γιατί δεν ύψωναν τη φωνή τους; Άρα, καταλήγω ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα ότι για πολιτικούς λόγους, απλώς για να δημιουργήσουμε κάποιο αρνητικό κλίμα, χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα της ΑΟΖ».

Για το θέμα που δημιουργήθηκε πήρε θέση με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς: «Μας προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις... Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για μοιρασιά στην μέση. Επιμένουμε ότι ανακήρυξη της ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω αλλά και με γαλάζιες γραμμές στην Κύπρο, στο Αιγαίο στο Σκοπιανό και στα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».

http://www.defencepoint.gr/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοψτε φατσα και βγαλτε συμπερασμα...