Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Στην «Έξοδο Κινδύνου» ο Λοβέρδος


Πυρ και μανία φέρονται να δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τη συμπεριφορά και τις «προσωπικές επιλογές» που αποδίδουν στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Μετά την προσωποπαγή πολιτική τακτική του, το μέτωπο που άνοιξε με τους προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού υλικού και τις κοινωνικές προεκτάσεις που έχει αυτό το γεγονός, πληθαίνουν εκείνοι που λένε ότι ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται μπροστά στην «Έξοδο Κινδύνου» από την κυβέρνηση.


Κι αυτό συμβαίνει όχι διότι θα κάνει «ηρωϊκή» έξοδο από το υπουργικό συμβούλιο αλλά διότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την αντικατάσταση του.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τα οποία χρεώνουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο ο συγκεκριμένος αποτελεί τον βασικό «υπονομευτή» της πολιτικής που ασκεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις που αποδίδονται στον υπουργό Υγείας, φέρεται να ακολουθεί πρωτοφανείς τακτικές εντός του χαρτοφυλακίου του, προσλαμβάνοντας συνεργάτες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για οικονομία και περιστολή δαπανών.

Το δίλημμα

Πιο πρόσφατο κρούσμα της αλαζονικής συμπεριφοράς του κ. Λοβέρδου είναι το εκβιαστικό δίλημμα προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού: «Είτε δέχεστε έκπτωση κατά 20% στις προμήθειες υλικού αναδρομικά από το Μάρτιο, είτε το υπουργείο θα προχωρήσει σε απευθείας προμήθειες από το εξωτερικό», είπε στους προμηθευτές, θέτοντας για ακόμη μια φορά την Υγεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εκτός από εκβιαστικά διλήμματα όμως, ο υπουργός επιδίδεται και στην τακτική των απειλών. Όχι μόνο δεν δεσμεύεται για την αποπληρωμή τους για τον προηγούμενο χρόνο, αλλά τους καταργεί και το δικαίωμα να παύσουν τις προμήθειες στο ΕΣΥ, προειδοποιώντας ότι «αν καταρρεύσει το σύστημα, θα πέσει πάνω και στο δικό τους κεφάλι».

Με τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν σοβαρότατες ελλείψεις ακόμη και στα στοιχειώδη υλικά, βρισκόμαστε μια ανάσα από το να αρχίσουν οι ακυρώσεις προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι προμηθευτές σε μαζική απόσυρση υλικών από τις αποθήκες των νοσοκομείων.

Αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρει στη δημόσια Υγεία και την Οικονομία, η εισαγωγή υλικού από το εξωτερικό ο κ. Λοβέρδος εμμένει στην πρακτική των απειλών. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες του χώρου λένε πως αν αρχίσουν οι εισαγωγές θα προκαλέσουν:

1. Διάθεση ακριβότερων υλικών. Ήδη ένα νοσοκομείο προμηθεύτηκε γάντια σε διπλάσια τιμή, 0,28 ευρώ, από 0,14 ευρώ που τα προμηθεύουν οι ελληνικές εταιρείες.

2. Κυκλοφορία αμφιβόλου ποιότητας υλικών που πιθανώς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών.

3. Κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Την κατάσταση περιγράφει μιλώντας στο newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΙΠΙΕ) κ. Βασίλης Μανέττας:

«Εάν το υπουργείο μπορεί να προμηθεύεται υλικά από εταιρείες του εξωτερικού, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν το κάνει με τις ελληνικές εταιρείες» λέει, επισημαίνοντας ότι δεν δικαιούται να κατηγορεί τους προμηθευτές για υπερτιμολογήσεις τη στιγμή που προμηθεύτηκε υλικά στη διπλάσια τιμή.

Κατά τον κ. Μανέττα το πρόβλημα είναι διττό: «Πρέπει επιτέλους να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας και να εξυγιανθεί το σύστημα των προμηθειών. Μόνο με τον διαφανή τρόπο των διαγωνισμών, θα εξομαλυνθούν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΠΙΕ χαρακτηρίζει οξυμμένα τα πράγματα στις εταιρείες λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Αναγκαστήκαμε τον Αύγουστο να μπούμε στη ρύθμιση των ομολόγων. Όμως, ούτε τα ομόλογα μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ούτε ρευστό έχουμε πάρει. Οι απώλειες είναι τεράστιες. Αν τα χρωστούμενα σε μια εταιρεία ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ, περίπου 500.000 ευρώ πάνε χαμένα. Είπαμε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή και από εδώ και πέρα να ομαλοποιηθούν τα πράγματα. Αντί όμως να έχουμε εξοφληθεί από τον Δεκέμβριο του 2010, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Λοβέρδος, τα πράγματα έχουν φτάσει σε αυτό το τραγικό σημείο».

Ο κ. Μανέττας αναφέρεται στο αίτημα που είχαν υποβάλει στον υπουργό Υγείας για συμψηφισμό του ΦΠΑ με οφειλές των νοσοκομείων, ώστε να μην πληρώνουν προκαταβολικά το ΦΠΑ, όταν εισπράττουν την οφειλή μετά από χρόνια.

«Ούτε αυτό έγινε δεκτό. Δεν εκβιάζουμε, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία. Είμαστε μικρές εταιρείες, δεν έχουμε πολλά κεφάλαια για να μπορούμε να κινηθούμε με άνεση. Όλα γίνονται μέσω των τραπεζών» λέει ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΠΙΕ, ο οποίος προειδοποιεί ότι το επόμενο βήμα είναι ότι θα κλείσουν εταιρείες.

Οι προμηθευτές περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου για εξόφληση ως και τον Ιούλιο του 2010 και πληρωμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τους αρμόδιους τομεάρχες του υπουργείου Υγείας για να εξετάσουν πρακτικά θέματα καθώς το υπουργείο ισχυρίζεται ότι έχουν σταλεί χρήματα για πληρωμές. Από τις λογιστικές καρτέλες των νοσοκομείων όμως, προκύπτει ότι δεν έχουν πληρώσει...