Γιορτάζουν τον ελληνικό… «διατροφικό πολιτισμό»
Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η «ΕΣΤΙΑ» μας καλούν να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα
Σε μια εποχή όπου καταναλώνουμε λεμόνια... Αργεντινής και γκούντα αντί για φέτα, το κίνημα πολιτών "Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε" και η μη κερδοσκοπική εταιρία "Εστία - Συνεργασία για την,,,,
προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας" μας καλούν να γιορτάσουμε τον ελληνικό "διατροφικό πολιτισμό".
«Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά».
Η υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων αποτελεί… εθνικό χρέος για όλους μας, σύμφωνα με τους διοργανωτές της πρωτότυπης «Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού», η οποία θα γίνει το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη, 30 και 31 Μαΐου, στο Σύνταγμα. Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας» καλούν τους πολίτες να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα, να αγαπήσουν τις ντόπιες γεύσεις και να αποκηρύξουν την (εδραιωμένη) άποψη ότι «το ξενόφερτο είναι και καλύτερο».
«Μέσα από τη “φούσκα” της τελευταίας δεκαετίας οδηγηθήκαμε σε αλλαγή των προτύπων διατροφής μας, επιλέγοντας όλο και περισσότερα ξένα προϊόντα σε καθημερινή βάση. Απορρίψαμε τα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας που εγκωμιάζονται διεθνώς για την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, και στραφήκαμε σε προϊόντα του εξωτερικού. Σήμερα έχουμε καταλήξει να καταγράφουμε αρνητικό ισοζύγιο 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο, να καταναλώνουμε λεμόνια… Αργεντινής, να τρώμε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και να επιλέγουμε ευρωπαϊκά τυριά αντί για φέτα. Αυτή η νοοτροπία ήρθε η ώρα να αλλάξει», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας».
Μία έκθεση γαστρονομικής απόλαυσης
Αναγνωρίζοντας ότι η (γευστική) εμπειρία είναι η καλύτερη μέθοδος πειθούς, οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα «φεστιβάλ» ελληνικών γεύσεων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν τα εδέσματα που έχουν κάνει διάσημη την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, το διήμερο 30 και 31 Μαΐου η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε μία… έκθεση-εστιατόριο.
Άλλωστε ο διατροφικός πολιτισμός των Ελλήνων αποτελεί εξίσου σημαντικό τμήμα της ιστορίας και της παράδοσής τους, το οποίο αξίζει να προβάλλεται και να «διδάσκεται». Εξ ου και η διοργάνωση μαθημάτων γευσιγνωσίας ελαιολάδου και εκτέλεσης ελληνικών συνταγών, που θα παραδίδονται δωρεάν στην πλατεία. Ταυτόχρονα, εκατό σεφ της ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων θα παρασκευάσουν μία τεράστια ελληνική σαλάτα, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης.
Οι Έλληνες καταναλωτές δεν βλέπουν τον φαύλο κύκλο
Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Μπέης, πρόεδρος του κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», οι Έλληνες καταναλωτές συχνά επιλέγουν απλώς το εισαγόμενο προϊόν επειδή είναι φθηνότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται το φαύλο κύκλο στον οποίο περιέρχεται η οικονομία μας. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο δεν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, βοηθούν στην περαιτέρω εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας. Οι καταναλωτές έχουμε δύναμη, μπορούμε να μετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί, ο εσωτερικός Τουρισμός», σχολιάζει.
Σε ό,τι αφορά την επικράτηση των ξένων προϊόντων στην ελληνική αγορά, ο κ. Μπέης πιστεύει ότι «οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες έχουν μεγαλύτερη δύναμη προώθησης των προϊόντων τους και γι’ αυτό καταλήγουν να ελέγχουν όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό. Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες για το ρουχισμό και τα παπούτσια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και στη διατροφή, πράγμα παράλογο τη στιγμή που σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρχε “΄κενό” στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, τα ξένα προϊόντα καταλήγουν να εξοβελίζουν τα ελληνικά», καταλήγει.
InfoΠού;
Πλατεία ΣυντάγματοςΠότε;
Δευτέρα, 30 Μαΐου
Τρίτη, 31 Μαΐου
9 π.μ. – 8 μ.μ.Πόσο κάνει;
Η είσοδος είναι ελεύθερηΒΗΜΑ
Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η «ΕΣΤΙΑ» μας καλούν να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα
Σε μια εποχή όπου καταναλώνουμε λεμόνια... Αργεντινής και γκούντα αντί για φέτα, το κίνημα πολιτών "Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε" και η μη κερδοσκοπική εταιρία "Εστία - Συνεργασία για την,,,,
προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας" μας καλούν να γιορτάσουμε τον ελληνικό "διατροφικό πολιτισμό".
«Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά».
Η υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων αποτελεί… εθνικό χρέος για όλους μας, σύμφωνα με τους διοργανωτές της πρωτότυπης «Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού», η οποία θα γίνει το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη, 30 και 31 Μαΐου, στο Σύνταγμα. Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας» καλούν τους πολίτες να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα, να αγαπήσουν τις ντόπιες γεύσεις και να αποκηρύξουν την (εδραιωμένη) άποψη ότι «το ξενόφερτο είναι και καλύτερο».
«Μέσα από τη “φούσκα” της τελευταίας δεκαετίας οδηγηθήκαμε σε αλλαγή των προτύπων διατροφής μας, επιλέγοντας όλο και περισσότερα ξένα προϊόντα σε καθημερινή βάση. Απορρίψαμε τα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας που εγκωμιάζονται διεθνώς για την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, και στραφήκαμε σε προϊόντα του εξωτερικού. Σήμερα έχουμε καταλήξει να καταγράφουμε αρνητικό ισοζύγιο 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο, να καταναλώνουμε λεμόνια… Αργεντινής, να τρώμε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και να επιλέγουμε ευρωπαϊκά τυριά αντί για φέτα. Αυτή η νοοτροπία ήρθε η ώρα να αλλάξει», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, «ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας».
Μία έκθεση γαστρονομικής απόλαυσης
Αναγνωρίζοντας ότι η (γευστική) εμπειρία είναι η καλύτερη μέθοδος πειθούς, οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα «φεστιβάλ» ελληνικών γεύσεων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν τα εδέσματα που έχουν κάνει διάσημη την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, το διήμερο 30 και 31 Μαΐου η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε μία… έκθεση-εστιατόριο.
Άλλωστε ο διατροφικός πολιτισμός των Ελλήνων αποτελεί εξίσου σημαντικό τμήμα της ιστορίας και της παράδοσής τους, το οποίο αξίζει να προβάλλεται και να «διδάσκεται». Εξ ου και η διοργάνωση μαθημάτων γευσιγνωσίας ελαιολάδου και εκτέλεσης ελληνικών συνταγών, που θα παραδίδονται δωρεάν στην πλατεία. Ταυτόχρονα, εκατό σεφ της ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων θα παρασκευάσουν μία τεράστια ελληνική σαλάτα, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης.
Οι Έλληνες καταναλωτές δεν βλέπουν τον φαύλο κύκλο
Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Μπέης, πρόεδρος του κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», οι Έλληνες καταναλωτές συχνά επιλέγουν απλώς το εισαγόμενο προϊόν επειδή είναι φθηνότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται το φαύλο κύκλο στον οποίο περιέρχεται η οικονομία μας. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο δεν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, βοηθούν στην περαιτέρω εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας. Οι καταναλωτές έχουμε δύναμη, μπορούμε να μετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί, ο εσωτερικός Τουρισμός», σχολιάζει.
Σε ό,τι αφορά την επικράτηση των ξένων προϊόντων στην ελληνική αγορά, ο κ. Μπέης πιστεύει ότι «οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες έχουν μεγαλύτερη δύναμη προώθησης των προϊόντων τους και γι’ αυτό καταλήγουν να ελέγχουν όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό. Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες για το ρουχισμό και τα παπούτσια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και στη διατροφή, πράγμα παράλογο τη στιγμή που σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρχε “΄κενό” στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, τα ξένα προϊόντα καταλήγουν να εξοβελίζουν τα ελληνικά», καταλήγει.
InfoΠού;
Πλατεία ΣυντάγματοςΠότε;
Δευτέρα, 30 Μαΐου
Τρίτη, 31 Μαΐου
9 π.μ. – 8 μ.μ.Πόσο κάνει;
Η είσοδος είναι ελεύθερηΒΗΜΑ
5 σχόλια:
Μόνο αν σταματησουμε να ψωνιζουμε απο lidl carefour και τα συναφη τους θα γλιτωσουμε. Αυτοι δίνουν πιο φθηνα γιατι φοροδιαφευγουν ενω τα ελληνικα super market τσακιζονται απο την φορολογια.
Ας πληρωνουμε κατι παραπανω αλλα ας μην πηγαινουν τα χρηματα μας σε γερμανια και γαλλια. Οι εταιρειες αυτες ειναι που κανουν πολιτκη και καθοριζουν τις εξελιξεις εδω. Δεν ειναι τυχαιο οτι και ολη η επαρχια γεμισε με τα μαγαζια τους
etsi einai..... giati na enisxyoume thn oikonomia tous kai ta kerdh tous kai na exasthenoume th dikia mas???
oxi pia polyethnikes tou exwterikou (ikea, leroy merlin, media markt, mx donalds.....ktl), alla oute coca cola (deite poios exei th etairia (g.d...) giati kako mas paei h gazoza, h zelita kai to souvlaki???? akoma kain toys ellhnes kerdoskopous prepei na kanoume sthn akrh.. (ellhnes twra, as poume twra, oi prodotes). nte kai kala to papoutsaki pou foraw prepei na eina marka gnwsth...?????? toses biotexnies kleisane mesa sthn athina !!!!!!!!!!
mpuritsa H.......N??? oxi tha protimhsw mia ellhnikh. tosa yperoxa krasia vgazoume... monadika....
sto idio auto blog yparxei ena artro sthn anarthsh ygeia opou yparxei mia lista me trofima epikyndhna.... pou kalo tha einai na ta apofeygoume...
kai otan pame super as koitame kai thn proeleysh tou prointos alla kai ti MALAKIES vazoune mesa...
etsi tha kanoume kalo sthn tseph mas alla kai sthn ygeia mas (oso mporoume, kai sth mikrh mas syneisfora...)
ΠΡΟΣΟΧΗ - Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ.
( http://gs1greece.org/index.php/prosolbarcodes/prosolbarcodessupport/2010-02-21-22-52-14#s6 )
Περισσότερα: http://koukfamily.blogspot.com/2010/12/520.html
ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΑ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ..
ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!!!!!!!!!1
Το πρόβλημα είναι ότι παράγουμε ελάχιστα και αυτά είναι πανάκριβα.
Για να γίνουν τα προιόντα μας ανταγωνιστικά, χρειαζόμαστε δραστική αύξηση παραγωγής και αυτοαπασχολούμενων, δραστική μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας για πολίτες και αυτοαπασχολούμενους, δραστική αύξηση εργατικού δυναμικού με εισαγωγή μεταναστών που θα παίρνουν άδεια εργασίας(κι όχι υπηκοότητα/δικαίωμα ψήφου), φθηνή ενέργεια(κι όχι την "πράσινη ενέργεια που κοστίζει 12 φορές περισσότερο από τον εγχώριο λιγνίτη), και κρατικοποιήσεις.
Δημοσίευση σχολίου