Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΠΓΔΜ: Αποκαλύψεις μέσω Wikileaks στην εκπνοή των προεκλογικών διαδικασιών




Ο Φίλιπ Ρίκερ, πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, αναφέρει σε εκθέσεις του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν σήμερα στο Wikileaks, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω της ελεγχόμενης δικαιοσύνης και ....της αστυνομίας, ασκεί εκβιασμούς και δημιουργεί καθεστώς φόβου στο εσωτερικό.

Ο αμερικανός πρέσβης επικαλείται συγκεκριμένες περιπτώσεις πιέσεων και εκβιασμών τόσο σε διαφωνούντες κυβερνητικούς παράγοντες όσο και σε στελέχη της αντιπολίτευσης και μέλη ΜΚΟ, στόχος είναι η εξαγορά της σιωπής των πρώτων και ο εκφοβισμός των δεύτερων.

Ο Φ. Ρίκερ φέρεται ότι αναφέρει στο τηλεγράφημά του με ημερομηνία 14/12/2009 ότι: "Είναι πολύ πιθανό, ο κ. Γκρούεφσκι να επιλέγει τη μέθοδο της επίθεσης επειδή αισθάνεται ανασφαλής, τη στιγμή που αυξάνεται η διεθνής και η εγχώρια πίεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αδυναμία να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι περιπτώσεις αυτές -πιέσεων, εκβιασμών και συλλήψεων- αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το ζήτημα της ονομασίας". 
http://www.enet.gr