Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Νέο «χτύπημα» στον Τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης  • Εξαφανίζουν τις ελπίδες για έσοδα από τον τουρισμό!!!
  • Την αναθεώρηση της απόφασης της κυβέρνησης ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης
Την ιδιαιτέρως αρνητική για τον τουρισμό απόφαση αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, ζητώντας τους μάλιστα να αναθεωρήσουν το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι.... «στις προθέσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η πιθανή μετάταξη του κλάδου της εστίασης στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας μας, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη». Ωστόσο, τονίζει ότι «ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης, καθώς και άλλων τουριστικών υπηρεσιών στον ανώτερο συντελεστή του 23%, όχι μόνο θα ανακόψει την ανοδική κίνηση, αλλά θα οδηγήσει σε δεύτερο στάδιο ακόμα και στη μείωση της δραστηριότητας του τομέα, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στα έσοδα, αλλά και στην απασχόληση στον τομέα».

Σε αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνει ότι «για την ουσιαστική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και την εξασφάλιση όχι μόνο της βιωσιμότητάς του, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του, είναι κρισιμότερη η μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ σε όλους τους τομείς του τουριστικού κλάδου στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών και σε καμία περίπτωση η αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες».

Απολύτως σχετικά αναφέρει ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία έχει καταθέσει την πρόταση διαμόρφωσης ενός ενιαίου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος με χαμηλότερο ΦΠΑ», και τονίζει ότι «η απόφαση του Νοεμβρίου να μειωθεί ο ΦΠΑ των τουριστικών καταλυμάτων για το τμήμα της διαμονής, από το συντελεστή του 11% στο 6,5% υπήρξε σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο για τον τουρισμό, καθώς είναι δεδομένο ότι συνέβαλε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εξαγώγιμου μέρους του ελληνικού τουρισμού (περίπου 80% του συνόλου)». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι «στο πρώτο τετράμηνο του έτους, οι αφίξεις αλλοδαπών από τα κυριότερα αεροδρόμια σημείωσαν αύξηση 4,2%, σε σύγκριση με πέρσι» και «αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το συνολικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς με βάση τον αριθμό των κρατήσεων μέχρι σήμερα, προβλέπουν άνοδο έως και 10%».

Στο πλαίσιο αυτό, και αναγνωρίζοντας ότι «η εστίαση συνιστά σημαντικό μέρος της δαπάνης των τουριστών, αλλά και του γεγονότος ότι ο τουριστικός τομέας μπορεί να δώσει μια αναπτυξιακή ανάσα και αυξημένα έσοδα», ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν «εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει τελικά στην μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης, καθώς και άλλων τουριστικών υπηρεσιών στον ανώτερο συντελεστή του 23%», ενώ τους ερωτά εάν «έχει υπολογίσει το αρμόδιο Υπουργείο ότι η πιθανολογούμενη αύξηση των εσόδων θα είναι οριακή, καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση του προϊόντος και της κατανάλωσης λόγω της συνεπαγόμενης αύξησης των τιμών».

http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/blog-post_5469.html

1 σχόλια:

East είπε...

Καταργείστε την βίζα και την γραφειοκρατία να αυξηθεί ο τουρισμός!