Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη προτείνει ο Στίγκλιτζ


Εάν ήταν μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, τότε η καλύτερη επιλογή θα ήταν να είναι η Γερμανία. Η άποψη αυτή δεν ανήκει σε κάποιον «εχθρό» των Γερμανών αλλά στο Νομπελίστα οικονομολόγο, Τζόζεφ Στίγκλιτζ
"Βασικά θα ήταν καλύτερα για το ευρώ, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, γιατί οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους σε περίπτωση που την εγκατέλειπαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες" αναφέρει σε συνέντευξη του στο BBC.



Στη συνέχεια πρόσθεσε πως "εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει είναι ένα είδος σταθερότητας όπως το Ευρωομόλογο, κάτι που η Γερμανία δεν επιθυμεί, τότε η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει".

Συνεχίζοντας την σκέψη του, τόνισε πως το ευρώ δύσκολα θα επιβιώσει χωρίς τη δημιουργία Ευρωομολόγου. "Μέχρι να δημιουργηθεί ένα πλάισιο σαν το Ευρωομόλογο, θα είναι δύσκολο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πετύχουν τους στόχους τους" δήλωσε.

Επιχείρησε μάλιστα να... απομυθοποιήσει την ιδέα του Ευρωομολόγου, τονίζοντας πως κάτι παρεμφερές ισχύει και τώρα καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζες τους και τα ομόλογα αυτα εν συνεχεία αγοράζονται από την ΕΚΤ.

"Κατά κάποιον τρόπο τα ευρωομόλογα υπάρχουν ήδη αλλά με ένα μη διαφανή τρόπο και με μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα συνεχιστεί το υπάρχον σύστημα" κατέληξε στις δηλώσεις του.

πηγη