Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Φολέγανδρος: Μία σταλιά γης


Φολέγανδρος: Μία σταλιά γης Με βραχώδης ομορφιά το νησί της Φολεγάνδρου σε καλωσορίζει.

Με φανατικούς πιστούς η Φολέγανδρος αποτελεί ένα από τα καλύτερα κρυμμένα στολίδια του Αιγαίου. Ο μέχρι πρότινος προορισμός της άγονης γραμμής τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς.


Με την πιο όμορφη χώρα σε όλο το Αιγαίο που θυμίζει περισσότερο σκηνή θεάτρου, τις πιο όμορφες, απλές και μικρές παραλίες, τοπία για εξερευνητές και ρομαντικούς, η Φολεγανδρος αναδεικνύεται ο ιδανικότερος προορισμός για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστού ή ακόμη για τα π΄ρωτα κύματα του Σεπτέμβρη

Γιατί να πας: Γιατί δεν έχεις ήδη πάει φυσικά. Το νησί του μέτρου και της ειρήνης σε παρασύρει σε ραστώνη διαρκείας. Για πολλούς είναι η εναλλακτική Μύκονος. Γιατί έχει εναλλακτικές παραλίες ενώ το βράδυ ξυπνά στα σωτσά μέτρα της διασκεδασης.

Που να φας: Η Συνάντηση στην Άνω Μερά, Καλή καρδιά και Καλύμνιο στον Καραβοστάση για ψαρομεζέδες. Ηλιοβασίλεμα για τοπικές νοστιμιές, Πούντα, Μίμης, Κυρά-Μαρία, Πιάτσα, Ασύγκριτο, Κρητικός και Μέλισσα. Για ψάρι και θαλασσινά στη Φολέγανδρο και στο Μελτέμι. Σύρμα και Τζίμης για απογευματινό καφέ.

Που να διασκεδάσεις: Το βράδυ ξεκινά με λουκουμάδες στο καφενείο. Ρακόμελα στον Υδροχόοο με μουσικές κυρίως ροκ και μπλουζ. Συνεχίζεις στην Αστάρτη, στην πλατεία, με ελληνικά έντεχνα τραγούδια. Το ρακόμελο εδώ ρέει άφθονο, έχει μια ελαφριά γεύση από γαρίφαλο και κανέλα, συνοδεύεται δε απαραιτήτως από τοπικό παστέλι. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το επίσης ρακοπωλείο, και όχι μόνο, Ba-raki.Λαούμι και Κόλπο, τα πιο χορευτικά στέκια του νησιού. Για ακόμη περισσότερο χορό με ξένη μουσική στο Πατητήρι. Στις 3 κλείνουν τα μπαρ, όμως η διασκέδαση δεν σταματάει. Τα αυτοσχέδια πάρτι στην πλατεία δεν λείπουν, ενώ όλοι, πριν πάνε για ύπνο, μαζεύονται στον περίφημο φούρνο της Χώρας για τυρόπιτες.

Παραλίες: Τα Χοχλίδια στον Καραβοστάση είναι οικογενειακή, υπάρχουν όμως τριγύρω διάφορες μικρές απομονωμένες παραλίες. Επίσης: Αγκάλη, το Λατινάκι και το Πουντάκι, ενώ υπάρχουν και κάποιες που έχουν πρόσβαση μόνο με σκάφος ή καΐκια. Στο Λιβαδάκι για το βυθό του. Καθημερινά από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη ξεκινούν τουριστικά σκάφη για τις νότιες παραλίες . Όταν ο καιρός είναι καλός οργανώνονται ολοήμερες εκδρομές για το γύρο του νησιού.

Που να μείνεις: Το νησί έχει πολύ προσεγμένα ξενοδοχεία. Meltemi (41 425 41 328), Chora Resort Hotel & Spa (41 590- 4), Κάστρο (41 230), Οδυσσέας (41 276), Ampelos Resort Hotel (41 544), Aegeo Hotel (41 468), Paraporti Studios (41 380), Aria Boutique (41 276), Anemousa (41 077), Πήγασος (41 395), Ανεμόμυλος (41 309), Αίολος (41 205), Ανέμι (41 610), Πέλαγος (41 075), Ποσειδών (41 008), Κοράλι (41 244). Πολυκάντια (41 322).


Τip: Τα καλύτερα στέκια για πρωινό θα τα βρεις στην αυλή της Πούντας, στο ξενοδοχείο Ανεμόμυλος, με την καταπληκτική θέα, ή στο στέκι του Ιταλού, με μουσικές και παιχνίδια που μπορεί να σας παρασύρουν να χάσετε μέχρι και το μπάνιο σας.
πηγη