Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Καπνοβιομηχανίες μηνύουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις φωτογραφίες με καρκινοπαθείς


Καπνοβιομηχανίες μηνύουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις φωτογραφίες με καρκινοπαθείςΠέντε αμερικανικές καπνοβιομηχανίες στρέφονται νομικά κατά της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) με στόχο να μπλοκάρουν τη νέα νομοθεσία που υποχρεώνει -από το Σεπτέμβριο του 2012- τις εταιρείες να τυπώνουν στα πακέτα αυστηρότερα μηνύματα και εικόνες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.


Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα αυτά καταπατούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, αφού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υιοθετούν και να «προμοτάρουν» την επίσημη θέση των Αρχών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Η FDA δεν έχει σχολιάσει την κίνηση.

Στη μηνυτήρια αναφορά (41 σελίδων) οι επιχειρήσεις επιχειρηματολογούν ότι τα νέα μηνύματα που θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν στα πακέτα, θα τις υποχρεώσουν «παρανόμως» να μετατρέψουν τους καταναλωτές σε φοβισμένα και καταθλιπτικά όντα που θα αποθαρρυνθούν από την αγορά των προϊόντων τους.

Στην αναφορά τους, οι πέντε εταιρείες υποστηρίζουν ότι ωθούνται παρανόμως να τρομοκρατούν και να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους. «Η κυβέρνηση μπορεί δίχως αμφιβολία να δημοσιοποιεί προειδοποιήσεις και μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώνει τις εταιρείες να μετατρέπουν κάθε πακέτο τσιγάρων σε μικρή διαφημιστική πινακίδα για να προωθούν την αντικαπνιστική εκστρατεία της» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος των καπνοβιομηχανιών Φλόιντ Αμπραμς.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθεσία του 2009 οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να καλύπτουν το 50% της όψης του πακέτου με μηνύματα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, όπως αντίστοιχα και το 20% της έντυπης διαφήμισης.

Με τη νέα νομοθεσία οι καπνοβιομηχανίες θα υποχρεωθούν να βάζουν πάνω στο πακέτο ακόμα και φωτογραφίες ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους ή φωτογραφίες ανθρώπων με σάπια δόντια.

Οι βιομηχανίες έχουν χάσει ήδη μια πρώτη δικαστική μάχη σε πολιτειακό επίπεδο, ωστόσο, η νομική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά.

Σύμφωνα με το American Cancer Society, σε πάνω από 220 χιλιάδες Αμερικανούς θα γίνει διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων το 2011.

Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 443 χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Τον Ιούνιο η Αμερικανίδα υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους είχε δηλώσει ότι τα νέα πακέτα με τις φωτογραφίες θα αποθαρρύνουν πολλούς ανήλικους από την έναρξη του καπνίσματος και θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καπνιστές να το κόψουν. Στον Καναδά, που εφαρμόζεται το μέτρο, οι καπνιστές μειώθηκαν μέσα σε μια τετραετία από το 24% στο 20% του πληθυσμού.

Η υποχρέωση της εκτύπωσης πάνω στα πακέτα των τσιγάρων αποκρουστικών φωτογραφιών εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προσφάτως και στη Γαλλία.

πηγή: In.gr

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Ε???

Ανώνυμος είπε...

KAΛΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΕΝ ΖΩΗ ΑΙΩΝΙΩΣ;
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΣΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ.
ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ.
ΑΛΛΑ ΑΣ ΚΟΠΟΥΝ ΛΙΓΟ ΟΙ ΜΑΛ..ΚΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο θα κάνουν και κίνημα για το δικαίωμα του πολίτη να πάθει καρκίνο... Ούστ! Δολοφόνοι!

Ανώνυμος είπε...

12.38 Έχεις δει άνθρωπο να παθαίνει κρίσεις ασφυξίας λόγω καπνίσματος;Λόγω της δουλειάς μου έχω δει πολλούς,εγώ στη θέση σου θα μάζευα λεφτά για το ...μέλλον.Το κάπνισμα επιβαρύνει τον οργανισμό,όπως και το αλκοόλ,το χασίσι,η ζάχαρη και δεν συμμαζευεται.Είπαμε ο καθένας κάνει αυτό που θέλει αλλά όλα βλάπτουν και λειτουργούν αθροιστικά.Σίγουρα βέβαια με το να λέμε μια ζωή την έχουμε, αιστανόμαστε καλύτερα για τις καταχρήσεις που κάνουμε και είναι και πολύ εύκολο από το να γυμναζόμασταν ή να προσφέραμε κάτι σε κάποιον και να γεμίζαμε έτσι τα κενά,το άγχος και τα αδιέξοδα που μας έρχονται και όχι με το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Δείμος είπε...

to xasisi kai tin zaxari giati ta anafereis?? egw as poume pa8ainw krisis asfyksias an kanw ena "tsigaro" kai meta den vrw kati glyko na faw... an omws ta syndiasw pa8ainw anasanw mexri ton astragalo! stin teliki o ka8enas kanei oti 8elei, ama 8elei kapoios na pinei kai na kapnizei einai dikaiwmatou!!

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς που δεν καπνίζουμε είναι δικαίωμά μας να βρίζουμε το τσιγάρο και τους καπνέμπορες γιατί είναι δολοφόνοι.

Ανώνυμος είπε...

AAAAAAAA

Δείμος είπε...

den iparxoun pa8itikoi kapnistes para antipa8itikoi antikapnistes! den anefera pou8ena oti prepei na eispneete ton kapno, anefera oti einai dikaiwma mou na kapnizw kai na xw kai tous katallilous xwrous sta magazia wste na to kanw!

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος κατάλληλος χώρος στα μαγαζιά για να μην βλάπτεις τους άλλους είναι το γυάλινο κλουβί...

Ανώνυμος είπε...

Oxi epidi kapnizw (makria apo to tsigaro), alla ama einai na pas...kapnizeis den kapnizeis...tha pas! Einai grameno apo to daskalo mas ola afta, to Xristo mas.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο Χριστός είπε να φουμάρουμε; Δεν ξέρω τι λέει ο Χριστός, αυτό που ξέρω είναι οι γιατροί λένε οτι στους 10 καρκινοπαθείς οι 9 είναι καπνιστές. Αυτό λέει πολλά. Μπορεί βέβαια να μας πατήσει αυτοκίνητο. Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να επιδιώκουμε τον θάνατο.