Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Απαγόρευση του short selling σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο


Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο απαγόρευσαν το short selling (ανοιχτές πωλήσεις) στις μετοχές των τραπεζών και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Το μέτρο ακολουθεί σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες και κυρίως στη Γαλλία, που επλήγη από φήμες για υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Societe Generale, που ειδικότερα την Societe Generale, που την Τετάρτη έφτασε να χάνει ενδοσυνεδριακά έως 23%.


Το short-selling είναι όταν οι επενδυτές βγάζουν κέρδος από την πτώση της τιμής μιας μετοχής. Η στρατηγική αυτή, κατηγορείται, ότι πλήττει τη σταθερότητα στις αγορές.

Οι επενδυτές που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική δανείζονται μετοχές ή ομόλογα που εκτιμούν ότι θα υποχωρήσουν και στη συνέχεια, όταν και αν πράγματι υποχωρήσουν οι τιμές τους, τις αγοράζουν και τις επιστρέφουν στον κάτοχό τους, αποκομίζοντας τα κέρδη από τη διαφορά.

Το short-selling απαγορεύθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα.
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ, ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΗΛΗΘΙΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.