Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μπορεί η επιλεκτική χρεοκοπία να επηρεάσει τις καταθέσεις μας;


Μπορεί η επιλεκτική χρεοκοπία να επηρεάσει τις καταθέσεις μας;Γράφει ο Π. Δούκας

Το selective default, δηλαδή μια «επιλεκτική χρεοκοπία», είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης κρίνουν ότι μια κυβέρνηση άσκησε κάποιας μορφής πίεση, ή εκβιασμό, προς κάποιες ομάδες «επιλεγμένων» ομολογιούχων, ώστε αυτοί να μην εξαργυρώσουν τα ομόλογά τους όταν λήξουν, αλλά να τα αντικαταστήσουν με άλλα- και αυτό να φαίνεται πως δήθεν έγινε σε εθελοντική βάση…


Αυτά τα νέα ομόλογα δεν θα είχαν τόσο ψηλά επιτόκια, όσο θα απαιτούσαν οι αγορές, προφανώς γιατί αυτά που θα απαιτούσαν οι αγορές θα ήταν εξαιρετικά υψηλά. Και θα ήταν εξαιρετικά υψηλά, γιατί τα οικονομικά και δημοσιονομικά χάλια του κράτους που εκδίδει αυτά τα ομόλογα, καθιστούν μια τέτοια τοποθέτηση εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Ή αντίστοιχα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόραζε τα ομόλογα ενός κράτους πολύ φθηνά στην δευτερογενή αγορά, είτε για να τα αποσύρει, είτε για να τα «επιστρέψει», με κάποιο τρόπο, στην χώρα που τα εξέδωσε…

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχόταν πλέον ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα κράτους που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Αλλά το μέγεθος της κρίσης επιβάλλει και προσαρμογές στην ευελιξία των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΚΤ για την αντιμετώπισή της. Ας αποφασίσουν, με όποιον τρόπο επιβάλλεται, να δέχονται τέτοια ομόλογα, έστω και αν έχει κριθεί ότι συντρέχει «επιλεκτική χρεοκοπία».

Αν δεν γίνει αυτό, οι ελληνικές τράπεζες δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία ρευστότητα, θα καταρρεύσει άμεσα. Οι καταθέτες δε θα μπορούν να κάνουν τις αναλήψεις που επιθυμούν, θα επικρατήσει μια κατάσταση πανικού, θα πτωχεύσουν οι τράπεζες, θα απαγορευτούν οι αναλήψεις και ο Θεός βοηθός!

Να σας θυμίσω πως μόλις πριν λίγα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωνε τους τόκους στα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες, όχι με ρευστό, αλλά εκδίδοντας νέα ομόλογα, τα λεγόμενα νέα τοκομερίδια! Αυτό με τα σημερινά δεδομένα συνιστούσε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Γράφει για το Newsbeast.gr o Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός Οικονομικών, διδάκτωρ οικονομικών

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρεωκοπία είναι κουμπάρε.
Οπως και να θέλετε να την λέτε εσείς, πάλι χρεωκοπία θα είναι.
Οπως για παράδειγμα ένα μπουρδέλο, το λέτε εσείς οι σοφιστικέ, οίκο ανοχής ή κόκκινα φανάρια.
Οπως και να το πεις όμως, μπουρδέλο είναι.
Τα υπόλοιπα είναι παπάρια μάντολα.

Modestus είπε...

Εγώ λέω να σκίσει τα πτυχία του και να πάει να κάνει καμιά άλλη δουλειά κι αυτός και οι όμοιοι του. Ο πραγματικός επιστήμονας και μελετητής προβλέπει καταστάσεις και δίνει ουσιαστικές λύσεις και όχι ουτοπιστικές και υποθετικές όπως οι παπαρολόγοι οικονομολόγοι. Απλά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η οικονομολογία είναι εν τέλει ψευδοεπιστήμη και καλύτερο είναι να καταταχτεί μαζί με την αστρολογία. Όταν κάτι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο συνήθως δεν αμφισβητείται από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας παρά από μειονότητες. Στην οικονομική κρίση που μαίνεται βλέπεις τους μισούς να λένε τα ακριβώς αντίθετα από τους άλλους μισούς. Πλάκα μας κάνετε θεωρείτε τους εαυτούς σας επιστήμονες;

Ανώνυμος είπε...

Όπως ένας μηχανικός πρέπει να γνωρίζει ποτέ ένα σύστημα είναι ασταθες η οχι( με την βοήθεια πολυπλοκων εξισωσεων και του Matlab) έτσι και ο οικονομολόγος πρέπει να γνωρίζει τι είδους οικονομική πολιτική πρέπει να ασκήσει το κράτος...τόσους συμβούλους έχουν οι βουλευτες, υπουργοί και πρωθυπουργός.. Απορώ τι σκατα τους λένε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Απλα τους εχουνε να κανουν τους σπουδαιους και να παραμυθιαζουνε του μακακες. Με το αζημιωτο βεβαια...Αληθεια δεν επρεπε να υπαρχει προβλεψη ποινης για τις μακακιες τους????Γιατι θα πρεπει να πληρωνει ο γιατρος και οχι ο πολιτικος ή ο οικονομολογος????????

ΑΖ

Ανώνυμος είπε...

αυτη η χαμουρα ο δουκας,οταν το κομμα του μαζι με τον κινεζο βαζανε την χωρα στο δοκανο του ευρω,δεν τα υπελογιζε αυτα?

αποστερησανε την χωρα απο δικαιωμα της να εκδιδει νομισμα,αλλα την αφησανε να εκδιδει δημοσιο χρεος.

και ενας κεκροπιθηκος θα μας ελεγε οτι σε τουτη την περιπτωση,οτι η χωρα θα βαρεσει φαλιμεντο.

ας προσεχανε οι ελληναραδες που ριχνανε την ψηφο τους.
τωρα ας κοιταξουν να σωσουνε τις καταθεσεις τους,πριν βγουν τα τανκς του παγκαλου,για να φυλαξουν τις τραπεζες......

<< γυλος >>

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΔΟΥΚΑΣ, Ο ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΣ ΛΟΠΟΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πεζή Poλλo πως την λένε την Φαλίριση. Το πιο σπουδαίο είναι να ΠΛΙΡΟΘΟUΝ ΤΑ CDS ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΊΟΥΣ (τους Μαλακες)