Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανόβλαχοι: Η Κορυτσά είναι βλάχικη όχι Ελληνική (!)


Οι Βλάχοι της Κορυτσάς δεν είναι Έλληνες», οι δηλώσεις του Έλληνα προξένου, Θεόδωρου Οικονόμου, έχουν πυροδοτήσει σκληρές αντιδράσεις από την Ένωση Βλάχων Αλβανών.Αγανακτισμένος, ο πρόεδρος της ένωσης αυτής, Βαγγέλης Σούντι, ισχυρίστηκε ότι οι Βλάχοι ή Αρουμάνοι της Αλβανίας ήρθαν στην Αλβανία από την Ιταλία και..... την Δακία, τον δεύτερο αιώνα. Οι σημερινοί Βλάχοι ή Αρουμάνοι της Αλβανίας δεν συνδέονται με τον ελληνικό πληθυσμό.« Για το ζήτημα αυτό ανατρέξτε είπε ο Σούντι ‘στην ετοιμότητα του αλβανικού λαού’ που δημοσιεύθηκε από την αλβανική κοινωνία του Βουκουρεστίου στην εφημερίδα «Φως»/ “Drita” στις 26 Μαΐου του 1889.

Ο πρόεδρος των αλβανοβλάχων προχώρησε πολύ περισσότερο λέγοντας ότι οι παλιοί τάφοι φέρουν επιγραφές στη γλώσσα της αρουμανικής της Κορυτσάς που μοιάζει πολύ με την αλβανική.Ο Έλληνας πρόξενος σε δηλώσεις του, σύμφωνα με τον Σούντι, αναφέρεται σε νέους τάφους στην γειτονική περιοχή των μεταναστών, που για διάφορους λόγους έχει αλλάξει η ταυτότητα τους μετά το θάνατο τους στην Κορυτσά.Όσο για την καταχώρηση βάσει της εθνικότητας και της θρησκείας, ο Σούντι προσδιορίζει με σαφήνεια ότι στις στατιστικές σημειώνονται ότι έχουν βλαχο-αρουμάνικη καταγωγή και τονίζει ότι δεν έχουν απογραφεί ως Έλληνες.Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών, η βλάχικη κοινότητα στη χώρα καταλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους και αποτελεί τον δεύτερο πληθυσμό μετά τον αλβανικό με 139.000 κατοίκους.
Τίτλος: «Arumunët kundër konsullit grek: Vllehët e Korçës nuk janë grekë»Δημοσίευση: Botasot, 8.2.2011.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OI ΠΡΟΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟ ΠΡΟΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΒΛΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙΑ. Η ΚΟΡΥΤΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ,ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΔΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΒΛΑΧΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Σούντι ο ζαβός δεν δείχνει καθόλου ότι εργάζεται για την, γνωστή σε όλους μας και μπαγιάτικη, αλβανο-ρουμανική συμμαχία που θέλει τους Βλάχους ξένους και έποικους στην πατρογονική τους γη. Τέτοιοι Βλάχοι σαν αυτόν δεν χωράνε στον ελληνισμό γιατί δεν έχουν υπερηφάνεια και τιμή, είναι απόβλητα!!