Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός στην Αθήνα για την ταυτόχρονη πολιτική κρίση σε Αλβανία και ΠΓΔΜ.


Έντονη ανησυχία και προβλη ματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την ταυτόχρονη πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ και θέτει σε κίνδυνο τη γεωπολιτική σταθερότη τα στα Δυτικά Βαλκάνια. Παρότι η κατάσταση στις δύο χώ ρες έχει σαφώς διαφορετικά ποιο τικά χαρακτηριστικά και προϊστορία, η χρονική σύμπτωση στην.... κλιμάκω ση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολί τευσης έχει ως αποτέλεσμα να πα ραλύει η ομαλή πολιτική λειτουργία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευ ρωπαϊκή προοπτική τους.
Στην Αλβανία η πολιτική κρίοη μαίνεται από την περίοδο μετά τις εκλογές του 2009, με τους σοοιαλιστές του Εντι Ράμα να καταγγέλλουν καλπονοθεία και να ζητούν πρόω ρες εκλογές. Η 18μηνη αποχή από το Κοινοβούλιο κλιμακώθηκε σε διαδηλώσεις το τελευταίο διάστη μα, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών διαδηλωτών και τον τραυμα τισμό περίπου 150 την 21η Ιανου αρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο Σαλί Μπερίσα εμπλέκει σε σενάρια συνωμο σίας όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας και τη γενική εισαγγελέα πού, διέταξε τη σύλληψη έξι υπόπτων για τη δολοφονία των διαδηλωτών.
Η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. «Η αστάθεια φέρνει κιν δύνους και εθνικιστικές εξάρσεις και σε τέτοιες καταστάσεις οι μειονότη τες δεν έχουν να κερδίσουν», τονίζει διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ό τι το κύριο μέλημα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών, μέσω μιας ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος.
«Η όλη κατάσταση δεν μας αφή νει αδιάφορους, γιατί κάθε εκτροπή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη μειονότητα» λέει στην «Κ.Ε.» ο πρό εδρος του ΚΕΑΔ («Ομόνοια»), Βαγ γέλης Ντούλες, το κόμμα του οποίου συνεργάστηκε στις εκλογές με τους σοσιαλιστές και συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, το νίζοντας ωστόσο ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Φόβους εκφράζουν διπλωμάτες και για πιθανή ροή μεταναστών προς τη χώρα μας σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί.
Στα Σκόπια η αποχώρηση των σοσιαλιστών (SDSM) και ακόμη τεσσάρων κομμάτων από το Κοινο βούλιο κλιμάκωσε την αντιπαράθε ση με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να ε λέγχει τις εξελίξεις. Αφορμή αποτέ λεσε απόφαση δικαστηρίου να δε σμεύσει τους λογαριασμούς ιδιο κτητών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έ χει οξυνθεί ιδιαίτερα, με την αντιπο λίτευση να καταγγέλλει ότι στη χώ ρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία και τον Ν. Γκρούεφσκι να κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι υπονομεύ ει την ευρωπαϊκή πορεία της.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι στην ΠΓΔΜ υπάρ χει ένα σοβαρό πισωγύρισμα σε μια εθνικιστική πολιτική. Αλλωστε το έλ λειμμα προόδου το διαπιστώνουν ρητά το τελευταίο διάστημα τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ. Ετσι η συνάντη ση τις επόμενες ημέρες στη Ν. Υόρ κη μεταξύ των διαπραγματευτών για το θέμα της ονομασίας γίνεται καθα ρά για τυπικούς λόγους, δηλαδή για να επιβεβαιωθεί η στήριξη στη δια δικασία του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις και στις δύο χώρες αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί.