Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Περίεργες αστυνομικές ιστορίες με το αρχείο του Ακη


Ιστορίες αστυνομικού ενδιαφέροντος, παραπάνω από μια, περιλαμβάνει τελικά η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου και δη οι…
“περιπέτειες” του προσωπικού του αρχείου. Ενώ στην επιφάνεια βγαίνουν μεγάλα μέρη των…

σημειώσεων του, η τύχη ενός άλλου κομματιού “αγνοείται” και πάνω του χτίζεται ένας αστυνομικός “μύθος”.

Έτσι δύο χρόνια μετά την -καταγγελλόμενη από τον ίδιο- διάρρηξη του πολιτικού γραφείου του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα 3 στην Κυψέλη όπου οι δράστες φέρονται να αφαίρεσαν διάφορα έγγραφα η υπόθεση περιπλέκεται από ένα έγγραφο του ΣΔΟΕ που φέρνει στην επιφάνεια το Capital.
Η διάρρηξη είχε γίνει, σύμφωνα με την μήνυση την οποία είχε καταθέσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου του 2010, και επανέρχεται στο προσκήνιο και πάλι με βάση αναφορά του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνεται στο αρχείο του προφυλακισμένου πρώην υπουργού. Στην αναφορά που συνέταξε το ΣΔΟΕ στις 22 Ιουνίου του 2011 γίνεται λόγος για μεταφορά μεγάλου μέρους του προσωπικού αρχείου του Άκη Τσοχατζόπουλου από το γραφείο του στην Κόμνα Τράκα, αμέσως μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Όπως μάλιστα σημειώνεται, το αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο της συζύγου πρώην συνεργάτη του, προς άγνωστη κατεύθυνση.


Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην αναφορά του ΣΔΟΕ: «Σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στην Υπηρεσία μας, δόθηκε η πληροφορία ότι το βράδυ που πήρε δημοσιότητα το θέμα του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μεταφέρθηκε μέρος του προσωπικού αρχείου του κ. Τσοχατζόπουλου, από το γραφείο του στην οδό Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη, προς άγνωστη κατεύθυνση με το υπ’ αρ. κυκλοφορίας ΖΜΧ 7950 ΙΧΕ.

Από έλεγχο στα αρχεία της Υπηρεσίας μας, προέκυψε ότι το παραπάνω αυτοκίνητο ανήκει στη σύζυγο πρώην στενού συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου. Αναφέρεται η συγκεκριμένη πληροφορία, προς εκτίμηση της πιθανότητας της έρευνας σε ιδιοκτησίες του παραπάνω για τυχόν εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που αφορούν την παρούσα υπόθεση». Παρότι η αναφορά του ΣΔΟΕ δεν συνδέει ευθέως τη μεταφορά του αρχείου του κ. Τσοχατζόπουλου με τη «διάρρηξη» του γραφείου του, ωστόσο ερωτήματα φαίνεται να δημιουργούνται πλέον γύρω από την υπόθεση εκείνη για την οποία είχε προσφύγει μάλιστα στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός καταθέτοντας μήνυση κατ’ αγνώστων δραστών.

Σύμφωνα με όσα υποστήριζε στη μήνυσή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου του 2010 οι δράστες παραβιάζοντας τη μπαλκονόπορτα μπήκαν στο πολιτικό του γραφείο απ’ όπου πήραν μικρό χρηματικό ποσό και διάφορα έγγραφα. 15 ντοσιέ που βρίσκονταν σε χρηματοκιβώτιο ασφαλείας και άλλα 16 ντοσιέ που ήταν στη βιβλιοθήκη φέρονται ότι έκαναν φτερά και περιείχαν οικονομικά στοιχεία, αποδείξεις πληρωμών, έγγραφα σχετικά με τα ακίνητά του του και τις δικαστικές του εκκρεμότητες αλλά και ενημερωτικά σημειώματα που είχε λάβει για κυβερνητικά θέματα τα οποία είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθν. Άμυνας.
Δεν τα συνδέει η Εισαγγελία
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πώς η Εισαγγελία δεν συνδέει τα συγκεκριμένα γεγονότα αφού δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία. Καθίσταται δε σαφές πώς εν τέλει πρόκειται είτε για άσχετες ιστορίες, είτε για μη υφιστάμενο γεγονός. Στην αναφορά του ΣΔΟΕ όμως επισημαίνεται επίσης πως καταγγελία σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε κάνει και γνωστός δικηγόρος Αθηνών ο οποίος με επιστολή του έδινε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός «είναι κάτοχος επώνυμου ατομικού λογαριασμού στην τράπεζα UBS στη Ζυρίχη (Ελβετία), στον οποίο υπάρχουν καταθέσεις 850.000.000 δολαρίων ΗΠΑ».


Στο ίδιο πόρισμα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ερευνώντας τις κινήσεις των οffshore εταιρειών Torcaso και Nobilis, διαπιστώνουν ότι αν και προκύπτει η εκταμίευση του ποσού για την αγορά από ιδιώτη του ακινήτου στην Αρεοπαγίτου, αντίθετα δεν προκύπτει κατάθεση χρηματικού ποσού για την πώλησή του στην Nobilis.
“Που βρισκόμαστε”
Σε δακτυλογραφημένες σημειώσεις που περιλαμβάνονται στο αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον τίτλο: “Που βρισκόμαστε;” καταγράφονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, ενώπιον της Δικαιοσύνης και αποδεικνύεται πώς ο πρώην υπουργός ουσιαστικά “συνελήφθη” εξ απήνης αφού περίμενε για τυπική ανακριτική διαδικασία και όχι έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. «Περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο από τους αρμόδιους εισαγγελείς του Πρωτοδικείου να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη ή στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης ή στην άσκηση δίωξης-άγνωστο με ποια στοιχεία- και αποστολή στον ανακριτή για την υλοποίηση της δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, παρά τα ερωτηματικά που υπάρχουν, και ενός μικρού αριθμού συμμετεχόντων. (οφείλουμε να διεκδικήσουμε να είναι πράγματι μικρός ο αριθμός), (εδώ υπάρχει ο κίνδυνος περιοριστικών ή άλλων μέτρων)».


Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι έμφαση θα δοθεί στην «νέας υποστήριξης, πολιτικής, κρατικής και από την ίδια την δικαιοσύνη» ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός σημειώνει «Τελικά μετά την Εισαγγελία το θέμα θα φτάσει στον ανακριτή, όπου θα ξεκινήσει η τακτική ανάκριση, πιθανά μέχρι το Πάσχα….» Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι τη Δευτέρα του Πάσχα ο πρώην υπουργός έπαιρνε το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού.

πηγή