Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΞ προς Τίρανα: «Μαζέψτε» τους Τσάμηδες, υπάρχει και μειονότητα…


Η Ελλάδα φαίνεται διατεθειμένη να βάλει τα «μεγάλα μέσα» για να πιέσει την Αλβανία αναφορικά με το θέμα που έχει εγερθεί με τη συμμετοχή δύο «Τσάμηδων» στην νέα κυβέρνηση των Τιράνων.
Για την ώρα η Αθήνα εξέφρασε την ανησυχία της για την τοποθέτηση δύο στελεχών του κόμματος των «Τσάμηδων» στην αλβανική κυβέρνηση, αλλά ...
με έναν απλό διπλωματικό αλλά πολύ κατανοητό τρόπο «υπενθύμισε» προς κάθε ενδιαφερόμενο πως στην γείτονα υπάρχει μια ευμεγέθης κοινότητα Βορειοηπειρωτών.

Η πρόσφατη τοποθέτηση δύο στελεχών του PDIU στο κυβερνητικό σχήμα στην γειτονική χώρα, εγείρει ερωτηματικά στην Ελλάδα, η οποία, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα υπογραμμίζει πως αναμένει απτά αποτελέσματα αναφορικά με την δεδηλωμένη, από την ηγεσία των Τιράνων, πρόθεση να ενισχύσει την συνεργατική σχέση με την χώρα μας.

Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει «να επιβεβαιώσει με απτό τρόπο την προσήλωσή της στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων» δήλωσε ο Γ. Δελαβέκουρας και συμπλήρωσε με νόημα πως «η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όπως καθορίζεται από τις υποχρεώσεις της Αλβανίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα».
Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η συμπληρωματική δήλωση η οποία θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός πως ανά πάσα στιγμή, εάν η Ελλάδα το θελήσει, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατο θέμα αναφορικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ας ξεχνάμε πως το πρωτόκολλο της Κέρκυρας είναι εν ισχύ.

Στο γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ανοιχτά θέματα με την Αλβανία, σταδιακά γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Εάν κάποιος δεχτεί πως το θέμα των Τσάμηδων παίζει δυνατά στο «εσωτερικό» πεδίο μικρο-πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία, κάθε εξαγωγή του προς την κατεύθυνση της Ελλάδας αυτομάτως θα οδηγήσει σε κάθετη κλιμάκωση αφού το ανύπαρκτο αυτό νομικό και πολιτικό ζήτημα θα «καλυφθεί» από το υπαρκτό θέμα των δικαιωμάτων αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, κάτι το οποίο το γνωρίζουν στα Τίρανα πολύ καλά.

Το ζήτημα όμως δεν σταματάει εδώ. Η σφιχτοί νεοθωμανικοί εναγκαλισμοί της Αλβανίας με την Τουρκία μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα ένα σοβαρότατο ζήτημα ασφαλείας, της χώρας μας, το οποίο όμως μέσα σε μία γενικότερη ισορροπία δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα Τίρανα. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά το 2012 δεν είναι 1999, το Βελιγράδι δεν αντιμετωπίζετε πλέον από κανένα ως παρίας, ενώ η Ελλάδα, λόγω των τεκταινομένων στην Ευρωζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον πολύ «μεγάλη» για να αφεθεί να καταρρεύσει.

Το τρίτο δε ζήτημα στο οποίο η Αλβανία μας κάνει… νερά, έχει να κάνει φυσικά με την επικύρωση από την πλευρά της συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Η Αθήνα είναι σαφές πως δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί τίποτα αφού η συμφωνία είναι ισορροπημένη και δεν συντρέχει κανένας λόγο ακύρωσής της. Είναι λογικό, αργά ή γρήγορα, η αλβανική πλευρά να μετακινηθεί από τη θέση της αφού η συσσώρευση επενδυτών στην Ελλάδα θα την «πείσει» πως πρέπει και αυτή να συμμετάσχει ενεργά στο παιχνίδι, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επικύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου ελπίδες και νουθεσίες της Άγκυρας.

Για να μη μιλάμε μόνο με τα αγκάθια, ας αναφέρουμε και κάτι στο οποίο οι δύο πλευρές είναι εξ’ αντικειμένου «σύμμαχοι», και αυτό δεν είναι άλλο από την υπόθεση των… Μακεδονομάχων των Σκοπίων. Η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις είναι ένα πεδίο ανθρώπινης δράσης στο οποίο μακροημερεύουν οι ρεαλιστές. Πόσο απίθανό λοιπόν θα ήταν αντί η κυβέρνηση των Τιράνων να «παίζει με τη φωτιά», παρενοχλώντας την Ελλάδα και τη μοίρα της επίσης, να προχωρήσει σε μία συνεννόηση αναφορικά με την αντιμετώπιση του υπερφίαλου Νικολά Γκρουέφσκι και των ακολούθων του;

Με άλλα λόγια μία σειρά από στρατηγικούς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους υπαγορεύουν στα Τίρανα πως για να μπορέσουν να ευημερήσουν σε έναν άκρως επικίνδυνο «γενναίο νέο κόσμο», η συγκρουσιακή επιλογή με την Ελλάδα, στην ουσία δεν θα πρέπει να υφίσταται ως επιλογή αυτό προσπάθησε να τους θυμίσει με τα λεγόμενά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Το θέμα είναι εάν στα Τίρανα το αντιλαμβάνονται.
http://www.defence-point.gr/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

twra teleutaia akouw suxna gia th boreia hpeiro kai skeftwmai pws oi profities bgainoun grhgora eipe o paisios pws h hpeiros 8a ginei ellhnikh o erdogan exei karkhno kai auto dinei nees diastaseis sto kourdiko oi eurwph dn kanei xwrio ola pane pros mia kateu8hnhsh