Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αλβανία: «Ντούλε και Κίτσος κάτω από τη σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου»


«Την περασμένη εβδομάδα ενώσεις των Βορειο-ηπειρωτών είχαν πάει στο παράρτημα Πύρρος της Θεσσαλίας για να κόψουν την πίτα τους, για το νέο έτος.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί αξιωματούχοι της...
πολιτικής ελληνικής μειονότητας, ανάμεσά τους ήταν ο Βαγγέλης Ντούλες, αρχηγός του κόμματος των μειονοτήτων ΚΕΑΔ, ο Χρήστος Κίτσος πρόεδρος του ελληνικού μειονοτικού κόμματος MEGA» γράφει ο Αλβανός Arben Llalla.

Μέχρι εδώ, συνεχίζει το αλβανικό κείμενο, δεν υπήρξε καμία παρατυπία, ήταν μία μη κυβερνητική οργάνωση που διοργάνωσε μια βραδινή γιορτή, χωρίς να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Αλλά η εκδήλωση αυτή είχε πολιτικό υπόβαθρο, όπως διοργανώθηκε από την ένωση Πύρρος, και το κύριο θέμα των ομιλητών δεν ήταν τυχαία η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στο κεντρικό πάνελ κάθονταν δύο πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας και στα κεφάλια τους κρέμονταν η σημαία της 17 Φεβρουρίου του 1914 της Αυτονομίας και της εισόδου των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Η συμμετοχή πολιτικών των μειονοτήτων που εμπλέκονται στην πολιτική ζωή των Τιράνων σε μια τέτοια εκδήλωση εδαφικών διεκδικήσεων, αποτελεί μια ανοιχτή παραβίαση του αλβανικού συντάγματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων που προκαλούν σε τέτοιες εκδηλώσεις την Αλβανία και τους Αλβανούς.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του MEGA, Χρηστάκης Κίτσος, είχε δηλώσει στο χωριό Κρανιά: « Κάθε έθνος στον κόσμο έχει τους ήρωες του, για αυτό και εμείς ήρθαμε σήμερα για τον εορτασμό των εθνικών ηρώων μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, στη γη των προγόνων τους, εδώ στην Βόρειο Ήπειρο. Είναι καθήκον μας να τιμήσουμε τους ήρωες του χθες και να παραδειγματιστούμε για την πάλη μας σήμερα. Για να διατηρηθεί η παιδεία μας, η περιουσία μας, η εθνική μας ταυτότητα. Για να διατηρήσουμε όλα αυτά που οι παππούδες μας μιας άφησαν και αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για το έθνος μας».

Και ο Αλβανός συντάκτης θα συνεχίσει:

« Αυτή η δήλωση έγινε μπροστά από το μνημείο του Θύμιου Λώλη , που είχε κάνει σφαγές σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού το 1914. Η δήλωση του Χρηστάκη Κίτσου, ήταν η πρώτη δήλωση ενός πολιτικού μειονοτικού κόμματος που ισχυρίζεται ανοικτά ότι θα συνεχίσει τον αγώνα τους στα βήματα των ηρώων της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου».

Και θα τελειώσει με την παρακάτω παράγραφο:

«Ποτέ μέχρι σήμερα στα Τίρανα, οι κρατικές δομές δεν έχουν αναλάβει δράση εναντίον αυτών των ατόμων που εκφράζουν ανοικτά τα συναισθήματά τους για την απόσχιση της Νότιας Αλβανίας. Πρόσφατα, μάλιστα, είδαμε ύποπτες κινήσεις διαφόρων οργανώσεων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και αναμένεται ότι μετά από λίγο καιρό όλες αυτές οι ενώσεις και οι μειονοτικές πολιτικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στην Αθήνα, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο κόμμα».

--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

9 σχόλια:

Shqiperia είπε...

gamao tin ellada kai xyno sthn simaia sas

Ανώνυμος είπε...

Καλα σκουπισου τωρα.

Ανώνυμος είπε...

shgiperia 10.51, εγω ΓΑΜΑΩ ΤΗ μανα σου ΚΑΙ ΧΥΝΩ ΣΤΑ μουτρα σου .....

Ανώνυμος είπε...

Αντι να την ευχαριστεις την Ελλαδα που σε εμαθε να γραφεις και κατεβηκες απο το δεντρο.............αμα δε γουσταρεις...πισω!

Ανώνυμος είπε...

ουτε ενα ζωο δεν θα είχε τέτοια συμπεριφορά ...ζω στην Ελβετία και έχετε εδώ ίδια συμπεριφορά αντί να εισται ευγνώμονες ....είστε ένας λαός χωρίς πολιτισμό ...

Ανώνυμος είπε...

10.51 Εισαι Αλβανος

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα γινεις ΕΛΛΗΝΑΣ ποτε,πουστη αλβανε...

Ανώνυμος είπε...

δε θα γινεις ΕΛΛΗΝΑΣ ποτε αλβανε αλβανε

Ανώνυμος είπε...

Τον αλβανο και αμα πηδας την πουτσα σου χαλας