Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

"'Εφυγε" Η Δόμνα Σαμίου


Μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες έφυγε από την ζωή...Ο λόγος για την Mεγάλη Kυρία του Πολιτισμού και της Παράδοσης, την Δόμνα Σαμίου...
Καλό της ταξίδι....Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, όπου και απεβίωσε στις 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012.
Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα, «γιατί έμεινε αιχμάλωτος εκεί». Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγαλώνει και αγαπάει το Δημοτικό Τραγούδι.
Σε ηλικία 13 ετών έχει την πρώτη διδακτική επαφή με την μουσική. Πηγαίνει στο "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", όπου και μαθητεύει κοντά στον δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολουθεί παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο.
Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με το τίτλο "Μουσικό Οδοιπορικό". Αυτή η προεργασία θα την βοηθήσει να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδεικνύεται σημαντικό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και στην Ελληνική Ομογένεια.
Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της. Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού.
Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα. Παρουσιάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου και δίνει συναυλίες.
Για τα ελληνικά πράγματα :
Το 1979, ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Σολωμός, της ανέθεσε τη μουσική επιμέλεια για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της "ζωντανής" μουσικής του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.
Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τραγούδησε για τέσσερις συνεχείς χρονιές (1995-1998).
Μεγάλη αναγνώριση της δίδεται από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παραδίδει συναυλίες με Ακριτικά Τραγούδια (Μάιος 1995) και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα (Χριστούγεννα 1996), καθώς και το αφιέρωμα που της έκανε ο ίδιος φορέας τον Οκτώβριο του 1998 για τα 70 της χρόνια.
Το 1981 δημιούργησε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου", όπου και συνέχιζε μέχρι τέλους την ίδια ποιοτική και αξιόλογη δισκογραφική της παραγωγή.
Παράλληλα, από το 1994 ως το 2001, παραδίδει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Της παραδίδεται, το 2006, το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.
Η Δόμνα Σαμίου συνέχιζε ως το θάνατό της την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού της κάθε περιοχής, την καθιστούν μοναδική στον τομέα της.


Read more: "Έφυγε" η Δόμνα Σαμίου ~ news-piper.blogspot.com

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΒΑΣΜΟΣ.....

A.V

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΟ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ...ΑΞΕΧΑΣΤΗ...

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΙΤΣΑ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ .

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ,ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δόμνα Σαμίου:

Χορέψετε χορέψετε
τα νιάτα να χαρείτε
γιατί σε τούτο τον ντουνιά
δε θα τα ξαναβρείτε

Δώσ' τε του χορού να πάει
τούτη η γης θα μας εφάει
τούτη η γης θα μας εφάει
δώσ' τε του χορού να πάει

Όσοι έχουνε καλή καρδιά
και τακτικά γλεντούνε
μονάχα αυτοί τον ψεύτικο
τον κόσμο θα χαρούνε

Τούτη η γης που την πατούμε
όλοι μέσα θε να μπούμε
όλοι μέσα θε να μπούμε
τούτη η γης που την πατούμε

Χορέψετε χορέψετε
παπούτσια μη λυπάστε
μα εκείνα ξεκουράζονται
τη νύχτα που κοιμάστε

Δώσ' τε του χορού να πάει
τούτη η γης θα μας εφάει
τούτη η γης θα μας εφάει
δώσ' τε του χορού να πάει

Έχε γεια Δόμνα τα μιλήσαμε,
όνειρο ήτανε,δεν θα σε λησμονήσαμε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ !!!!!! ΚΥΡΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ!!!!!! ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΞΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

ΚΑΛΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!!!
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!!!

ΔΕΝ ΛΥΠΑΜΕ ΟΣΟΥΣ ΦΕΥΓΟΥΝ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΚΛΑΙΩ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ
ΕΝΑΝ ΘΑΝΑΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟΙ!!!ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Καλό ταξίδι Δόμνα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΦΥΓΕ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ.ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

μανα μου γλυκια, καλο σου ταξιδι, εκει που πας ειναι πιο καλα απο εδω που μας αφηνεις........ καλη ανταμωση!

Ανώνυμος είπε...

KALO SOY TAXIDI DOMNA SAMIOY.ENAS ALITHINOS KALITEHNIS TO PARADOSIAKOY TRAGOYDIOY.AXIA.AXIA.AXIA.[TAXIARHIS]

Ανώνυμος είπε...

καλο ταξιδι δομνα επισης καλο ταξιδι και στον ηθοποιο νικο δαδινοπουλο εφυγαν και γλυτωσαν.εμεις να δουμε τι θα κανουμε......ΣΑΛΩΜΗ

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΘ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ!

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΝΑ Σ'ΕΧΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΗΜΑΣΕ ΚΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ Σ'ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Είχα την τιμή να τη συναντήσω πριν κάποια χρόνια..
Νοιώθουμε περηφάνεια σαν έθνος απο την ιστορία που μας αφήνουν τέτοιες άξιες προσωπικότητες!
Καλό σου ταξίδι Δόμνα! Και καλή αντάμωση

Ανώνυμος είπε...

-Εκεί μέ τούς Αγγέλους συνέχισε τό τραγούδι σου!!! καί μείς οι όποιοι ταπεινοί συνεχιστές ..εδώ! ανάμεσα σέ ανθρωποφάγους!!! θά σέ θυμόμαστε γιά ΠΑΝΤΑ. Αιωνία σου η Μνήμη Δόμνα!!!Μάνα μου καλή...

Ανώνυμος είπε...

Καλό ταξίδι Δόμνα μας!