Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

«Μαθήματα» δημοσιογραφικής καφρίλας από την «Bild»


Κατατίθεται σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild», για το πρόσφατο «λιβελλογράφημα» της 16ης... Φεβρουαρίου 2012 στην έντυπη και την ηλεκτρονική έκδοσή της. Το «Π» παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα αποσπάσματα από την αγωγή, η οποία κάνει λόγο για «στοχευμένη επίθεση» και «απροκάλυπτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας».

Ειδικότερα, στην αγωγή, την οποία υπογράφει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πληρεξούσια δικηγόρος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αναφορά στη «στοχευμένη εναντίον του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ επίθεση, και στην απροκάλυπτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, με την άσκηση εκβιαστικής πίεσης προς τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα υπό την απειλή ότι, διαφορετικά, θα… κλείσουν οι στρόφιγγες της συμφωνηθείσης οικονομικής ‘‘βοήθειας’’».

Επίσης, στην αγωγή γίνεται αναφορά σε «άκρως συκοφαντικές περικοπές του επίμαχου δημοσιεύματος», που «αποσκοπούν στην ποινικοποίηση και δαιμονοποίηση της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας τον πρόεδρό του ως ‘‘ακραίο’’, ‘‘αμφιλεγόμενης φήμης’’, ‘‘ημι-εγκληματία’’, που ‘‘στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς και κατηγορείται ότι είναι μέλος τους και χρηματοδοτεί τις ομάδες τους που έκαψαν 40 σπίτια στην Αθήνα!’’».

Αναλυτικότερα, επισημαίνονται στο κείμενο της αγωγής τα εξής:

«Υπό την επικεφαλίδα ‘‘ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ’’, στο εμπρηστικό άρθρο επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά, γενικότερα, πέραν πάσης δημοσιογραφικής δεοντολογίας και σε ευθεία παράβαση του καθήκοντος αληθείας και αντικειμενικής αποτύπωσης των γεγονότων και των απόψεων. Κατάδηλος στόχος του δημοσιεύματος είναι η σπίλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, η ακατάσχετη και αθυρόστομη λασπολογία, αλλά και η απροκάλυπτη άσκηση εξωθεσμικής και εξω-δημοκρατικής πίεσης προς τους Έλληνες πολίτες, να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εκλέξουν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., προκειμένου να μην βρεθούν προ της άρνησης των εταίρων να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα…».

Για την ιστορία το επίμαχο κείμενο της «Bild», που υπογράφεται από τον συντάκτη Paul Ronzheimer , φέρει τον προκλητικό τίτλο: «Κομμουνιστές, αντισημίτες, ημι-εγκληματίες: Θα κυβερνήσουν σύντομα την Ελλάδα αυτοί οι ακραίοι;» και τον υπότιτλο: «Μετά τις εκλογές του Απριλίου απειλείται πολιτική κατολίσθηση. Ο Έλληνας πρόεδρος επιτέθηκε στον Σόιμπλε».

Κατά το σκεπτικό της αγωγής, ήδη ο τίτλος είναι δηλωτικός εκβιαστικών πιέσεων το ίδιο και αναφορές του δημοσιεύματος όπως ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις βρίσκεται μόλις στο 8%. Τα αριστερά και ακροαριστερά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί (χωρίς το ΠΑΣΟΚ) περισσότερο από 40%. Απορρίπτουν κάθε μεταρρύθμιση. Και πολλοί από τους ηγέτες τους έχουν αμφιλεγόμενη φήμη!»

Ως «δηλωτικές του συκοφαντικού δόλου του συντάκτη και της προσήλωσης της εφημερίδας στον συκοφαντικό της στόχο» στην αγωγή παρατίθενται και οι παρακάτω περικοπές από το δημοσίευμα:

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος “ΣΥΡΙΖΑ”, στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς. Κατηγορείται ότι είναι κι αυτός μέλος τους και ότι χρηματοδοτεί τις ομάδες τους. Την προηγούμενη Κυριακή, οι αναρχικοί έκαψαν περισσότερα από 40 σπίτια. Η Αθήνα τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ο Τσίπρας θα σχηματίσει συνασπισμό με την πιο μετριοπαθή “Δημοκρατική Αριστερά” του Φώτη Κουβέλη.

Ο Τσίπρας έχει δηλώσει: “Όλα τα νέα μέτρα λιτότητας είναι ανούσια.

Χρειαζόμαστε τώρα μια άμεση χρεοκοπία. Η λύση μπορεί να έλθει μόνο από τα αριστερά κόμματα, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί και να ενωθούμε ενάντια στο μνημόνιο. Το χρέος της Γερμανίας διαγράφηκε μετά τον πόλεμο. Γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει εμάς;    Προετοιμάζεται ένα νέο ολοκαύτωμα για την Ελλάδα”».

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, «η εναγόμενη εφημερίδα και ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου δεν ορρωδούν προ ουδενός. Δεν επιχειρούν ούτε καν προσχηματικώς να συγκαλύψουν την ευθεία εκλογική στόχευση του δημοσιεύματος. Το επίδικο κείμενο φαντάζει να έχει συνταχθεί κατά τρόπον ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις «διαπιστευτηρίου καλής εκτέλεσης της συκοφαντίας και της απειλής προς τον ελληνικό λαό, με ταυτόχρονη καλλιέργεια του μισελληνισμού στη Γερμανία και με υποδαύλιση της διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, ελληνικού και γερμανικού».



Επίθεση

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διατυπώνει κάποια ερωτήματα με τα οποία αφήνει αιχμές για τη σύνδεση των απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ με ανάλογα δημοσιεύματα. Και δηλώνει σχετικώς στο «Π»:

«Το περιεχόμενο, το ύφος, η ευθεία και απερίφραστη στόχευση του επίδικου κειμένου, η προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και γενικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά, προκαλούν αμείλικτα ερωτήματα, με δεδομένες τις πρόσφατες αποκαλύψεις και καταγγελίες στις οποίες προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για ιλιγγιώδεις υπερβάσεις των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, με εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εκλογές του 2009 και εντεύθεν. Μπορεί να φέρονται ότι δαπανώνται αυτά τα δυσθεώρητα ποσά για υποτιθέμενες ‘‘απόρρητες εθνικές ανάγκες’’ (που συχνά λέγεται ότι κατατείνουν στη διαφήμιση της χώρας και στην προώθηση εθνικών σκοπών στον διεθνή Τύπο) και το αποτέλεσμα να είναι η δημοσίευση τέτοιων άρθρων για τη χώρα και για την Αριστερά; Ή μήπως πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που προβλέπει την τιμώρηση της πραγματοποίησης τέτοιων δαπανών για σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τις εθνικές ανάγκες;».

Με την αγωγή ο Τσίπρας αξιώνει χρηματικής ικανοποίησης, τη μη επανάληψη ανάλογου δημοσιεύματος και, τέλος, την ποινή χρηματικής αποζημίωσης και προσωποκράτησης, αν παραβιαστεί η αγωγή σε περίπτωση που του επιδικαστεί.
πηγη