Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Και επισήμως ανεξάρτητο το Νότιο Σουδάν


Και επισήμως κήρυξε το Νότιο Σουδάν την ανεξαρτησία του, στη διάρκεια επίσημης τελετής στην πρωτεύουσα του νέου κράτους Τζούμπα.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νότιου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ιγκα ανακοίνωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν, ενώπιον ....δεκάδων χιλιάδων πολιτών του νεότερου κράτους στον κόσμο.
Ο Νότος, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί, χωρίζεται οριστικά από τον μουσουλμανικό Βορρά μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιό της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.
Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο.
Το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.
Από τις 00:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε οριστικά από το Σουδάν. Καμπάνες εκκλησιών ήχησαν τα μεσάνυχτα και τύμπανα ανήγγειλαν την γέννηση της 54ης χώρας της Αφρικής.
Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής της, ενώ και η Αίγυπτος αναγνώρισε το κράτος του Νότιου Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ ελ-Οράμπι.
Πέρασαν σχεδόν εννιά χρόνια αφότου ο ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει μια νέα χώρα για τελευταία φορά. Η προηγούμενη ήταν το Ανατολικό Τιμόρ, το 2002, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδονησία. Το Κόσοβο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 2008, αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η στιγμή αυτή είναι «πολύ συναισθηματική και συναρπαστική» για το λαό του Νότιου Σουδάν, ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή». Υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει σύνοδο δωρητριών χωρών για το Νότιο Σουδάν και προειδοποίησε παράλληλα την Τζούμπα ότι πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι
Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου φέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε -με μια δεκαετή διακοπή- από το 1955 ως το 2005.

NAFTEMPORIKI.GR         Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με αυτούς τους αλήτες τους Μουσουλμάνους καλά κάναν και χωρίσαν το κράτος τους. Το Νότιο σουδάν θα ευημερεί και το βόρειο θα ψωφίσει επομένως όλοι θα γίνουν υποχρεωτικά χριστιανοί!!