Ανοιχτή επιστολή στο Γιώργο Καμίνη και στους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας στο Δήμο Αθηναίων έστειλε σήμερα εκ μέρους της Οικολογικής Αθήνας ο Δημοτικός Σύμβουλος Φίλιππος Δραγούμης , σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την πλατεία Συντάγματος.
Η Οικολογική Αθήνα, δημοτική κίνηση που στηρίζεται από τους Οικολόγους Πράσινους, συμμετείχε από την αρχή στο “Δικαίωμα στην πόλη”, την παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Αθηναίων.
Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτής επιστολής.
Προς: Γιώργο Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων
Κοιν.: Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας
11 Ιουλίου 2011
Αγαπητέ Γιώργο,
Η εικόνα του κέντρου της πόλης τις τελευταίες ημέρες αναμφίβολα δεν ταιριάζει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μια πόλη με ασυνήθιστες μόνιμες παρουσίες στην κεντρική της πλατεία και με σημαντικές καταστροφές σε υποδομές, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από το νέφος των 3 χιλιάδων χημικών και δακρυγόνων της 29ης Ιουνίου.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη να επανέλθει η πόλη σε κατά το δυνατόν πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, όπως και το να συμβάλει και ο Δήμος σε αυτό. Ο Δήμος θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ των “αγανακτισμένων” και της κυβέρνησης για εκτόνωση της κατάστασης, βελτίωση της εικόνας της πόλης σε συνεργασία με τους πολίτες και ανάληψη δεσμεύσεων από πλευράς της αστυνομίας που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης.
Θεωρούμε όμως πως στην κατεύθυνση αυτή τίποτα δε συνεισφέρει η πρωτοβουλία του Δήμου που εξαγγέλθηκε την Παρασκευή. Πιστεύουμε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, απευθύνεται μονόπλευρα μόνο στους απλούς πολίτες, δεν έγκειται στις αρμοδιότητες του Δήμου, στέλνει λάθος σήμα για τις προτεραιότητες και τη φυσιογνωμία του, και δεν προέκυψε μέσα από μια συλλογική διαδικασία συζήτησης ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στη δημοτική μας παράταξη.
Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τον τρόπο και στη συγκυρία με τους οποίους αυτή ανακοινώθηκε, φοβόμαστε πως και ο Δήμος γίνεται πλέον κομμάτι του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος και χωρίς λόγο εκτίθεται στην οργή των πολιτών.
Επί της ουσίας:
Πιστεύουμε πως μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση φέρει η ίδια η κυβέρνηση η οποία αναιτιολόγητα εξαπέλυσε ίσως το σκληρότερο κύμα καταστολής στην πρόσφατη ιστορία της πόλης. Πριν ακόμη, όπως προκύπτει από όλα τα ρεπορτάζ, υπάρξουν επεισόδια, ρίψεις μολότωφ ή καταστροφές στο κέντρο, η αστυνομία επιτέθηκε αδιακρίτως επιδιώκοντας να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος. Η ίδια η αστυνομία ανέφερε πως χρησιμοποίησε 30 φορές περισσότερα δακρυγόνα σε σχέση με μια τυπική μέρα επεισοδίων στην πόλη, ενώ άφθονο οπτικοακουστικό υλικό έχει δημοσιευτεί που δείχνει αστυνομικούς να τραυματίζουν πολίτες κάθε ηλικίας που απλά βρίσκονταν στο δρόμο, να ρίχνουν χημικά μέσα στο σταθμό του Συντάγματος, να πετούν πέτρες και μάρμαρα προς το πλήθος, να έχουν καλυμμένα τα στοιχεία τους. Επιπλέον οι επιθέσεις επεκτάθηκαν και εναντίον των ξένων επισκεπτών της πόλης στις πιο τουριστικές περιοχές του ιστορικού κέντρου, όπου δέχθηκαν αδιάκριτα δακρυγόνα και κακοποιήσεις από αστυνομικούς
Από την άλλη πιστεύουμε ότι η παραμονή των κατασκηνωτών στο Σύνταγμα αποτελεί μια δικλείδα που προστατεύει την πόλη από την κλιμάκωση της βίας. Πρόκειται για πολίτες που έχουν αποδείξει και στην πράξη πως καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και δεν επιθυμούν να γίνουν κομμάτι ούτε κομματικών σκοπιμοτήτων ούτε του γνωστού σκηνικού μεταξύ “αναρχικών” και αστυνομίας. Οι ίδιοι φαίνεται να κινούν και το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών της πόλης, που έχουν πλήρη συναίσθηση των έκτακτων καταστάσεων που περνά η χώρα και όχι σπάνια αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση την “πλατεία”.
Άποψή μας είναι λοιπόν ότι ο Δήμος πρέπει να απεμπλακεί το ταχύτερο από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που υποκαθιστά ουσιαστικά ευθύνες της κυβέρνησης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες της και εμφανιζόμενος πως εκτελεί εντολές της, όπως εκείνης του Υπ. Δικαιοσύνης, λίγες μόλις ώρες πριν τις δηλώσεις του Δημάρχου. Πολύ περισσότερο μάλιστα που ο Δήμος δεν έχει σπεύσει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες για μια σειρά από οξέα προβλήματα που συρρικνώνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ένας αποτελεσματικός τρόπος θα ήταν ο δήμος να συζητήσει με τους κατασκηνωτές, να τους προσφέρει τη συνεργασία των υπηρεσιών του για τη διατήρηση της πλατείας σε καλή κατάσταση, ή ακόμη και να προσφερθεί να στηρίξει (σε συνεργασία πχ με την πλατεία και τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής) τη δημιουργία μη μόνιμων «περιπτέρων» για τις λειτουργικές ανάγκες δημοκρατικής έκφρασης των δημοτών, και γενικότερα χαμηλού κόστους προγράμματα αισθητικής δημιουργίας από καλλιτέχνες που μετέχουν στην κινητοποίηση.
Με εκτίμηση,
Για την Οικολογική Αθήνα
Φίλιππος Δραγούμης
πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου