Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Συλλήψεις στρατηγών για ανατροπή της κυβέρνησης


Πέντε στρατηγοί και ένας συνταγματάρχης συνελήφθησαν ενόψει της δίκης τους που αφορά τη σχεδιαζόμενη ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας το 2003, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.


Οι έξι στρατιωτικοί παραδόθηκαν μόνοι τους σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τα ....ονόματά τους περιλαμβάνονταν στο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ήδη οδηγήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης σχεδόν 200 υψηλόβαθμους στρατιωτικούς.

Συνολικά 28 στρατιωτικοί θα δικαστούν στις 15 Αυγούστου για την υπόθεση της "Βαριοπούλας", δηλαδή της συνωμοσίας στην οποία φέρονται να συμμετείχαν με σκοπό να σπείρουν το χάος στη χώρα και να προκαλέσουν την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης από 15 μέχρι 20 χρόνια.

Ο ανώτατος όλων είναι ο πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, που ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής ακαδημίας και αναμενόταν να γίνει αρχηγός της αεροπορίας μέχρι που συνελήφθη τον Μάιο.

Μέχρι στιγμής για την υπόθεση αυτή έχουν κατηγορηθεί περίπου 30 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι, δηλαδή το ένα δέκατο των ανώτατων αξιωματικών της Τουρκίας.

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι το "σχέδιο" για το οποίο κατηγορούνται ήταν ένα εκπαιδευτικό σενάριο που περιέγραφε μια φανταστική κατάσταση προκειμένου να εκτιμηθούν οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης μιας περιόδου κρίσης. Επιπλέον εκφράζουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων που περιλαμβάνονται στα αποδεικτικά στοιχεία.http://www.nooz.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε δε μας παρατάτε με τα τουρκικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!μας έχουν φλομώσει στα σήριαλ και στις τούρκικες αηδίες και τώρα θα μας νοιάξει και τι γίνεται στην τουρκία λες και δεν έχουμε δικά μας προβλήματα!!!!!!!!!!!!!!!ποσώς μ ενδιαφέρει για τους φίλους μας τους τούρκους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!