Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Συμβούλιο της Ευρώπης για Αλβανία: «Ξέπλυμα παράνομου χρήματος, οργανωμένο έγκλημα, χρηματοδότηση τρομοκρατίας»


«Η δομή MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, έχει συντάξει ειδική έκθεση για την Αλβανία και η οποία δημοσιεύεται σήμερα
. Η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κίνδυνο από τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Η έκθεση συντάχθηκε, διότι η Αλβανία είναι μέλος του MONEYVAL», γράφει η αλβανική Gazeta Tema. «Παρά το γεγονός ότι η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο κίνδυνος για τη χώρα παραμένει υψηλός.
»Η Αλβανία έχει μια ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος, με οργανωμένα δίκτυα και φατρίες που λειτουργούν με ιεραρχική βάση, και οι οποίες είναι επικεντρωμένες στη διακίνηση ναρκωτικών. Μια άτυπη οικονομία, με ταμειακή βάση στο ξέπλυμα χρήματος και στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των προϊόντων του εγκλήματος.
» Προσδιορίζονται μια σειρά από τομείς παράνομων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των τυχερών παιχνιδιών, του συναλλάγματος και της διασυνοριακής μεταφοράς νομισμάτων με στόχο το ξέπλυμα χρήματος, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την Αλβανία», αναφέρει η έκθεση.
Η MONEYVAL αναφέρεται και στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
«Η Αλβανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο όσον αφορά τη χρηματοδότηση πιθανών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Από το πρώτο εξάμηνο του 2000 είχε προβλεφτεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των Ισλαμικών ΜΚΟ και η απέλαση ατόμων φερομένων με την τρομοκρατία», αναφέρει η έκθεση.
Μάλιστα μια ξεκάθαρη και σοβαρή περίπτωση ξεπλύματος καταγγέλθηκε από αλβανική δικτυακή πύλη (αναφέρει το δημοσίευμα) όπου εμπλέκονταν ο Damir Fazlliç και η κόρη του Πρωθυπουργού. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει την έρευνα, αλλά αργότερα ανεστάλη.
Επρόκειτο για την πώληση μιας επιχείρησης του Damir Fazlliç- άνευ ενεργητικού- για € 1,7 εκατ. στην Κύπρο. Η εταιρία ‘Argita Malltezi’ είχε τότε υπογράψει την ανάληψη των χρημάτων.
Πηγη