Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τώρα κατασπαράζουν την Πορτογαλία...


Του Γιώργου Δελαστίκ
Εξαιρετικά διδακτική είναι αυτή η ιστορία της προκλητικής πιστοληπτικής υποβάθµισης των κρατικών οµολόγων της Πορτογαλίας από τη Moody's. Είναι πολλαπλά διαφωτιστική και τινάζει στον αέρα όλα τα προσχηµατικά και αληθοφανή επιχειρήµατα
που χρησιµοποιούνται για να δικαιολογήσουν τα µέτρα που εφαρµόζονται και στην Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ευθύς εξαρχής και η εξοργιστικά....
µεροληπτική στάση του ευρωπαϊκού και αµερικανικού Τύπου εναντίον της χώρας µας σε σύγκριση µε τη στάση του απέναντι στην Πορτογαλία.

Εξω φρενών γινόταν οποιοσδήποτε Ελληνας διάβαζε χθες ξένες σοβαρές εφηµερίδες. Κορυφαία είδηση µε τεράστιες συνέπειες για µια ολόκληρη χώρα, για όλη την ευρωζώνη, για το ευρώ και ως εκ τούτου για την παγκόσµια οικονοµία ήταν φυσικά η υποβάθµιση στην κατηγορία των "σκουπιδιών" των πορτογαλικών κρατικών οµολόγων από τον αµερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody's.

Σε καµιά εφηµερίδα όµως δεν ήταν πρώτο θέµα! Σε καµία! Ούτε καν στις οικονοµικές! Το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέµα της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", για παράδειγµα, ήταν για την... Ελλάδα!!! "Εν αµφιβόλω η ελληνική διάσωση εν µέσω έλλειψης οµολόγων" ανέφερε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος και η υποβάθµιση της Πορτογαλίας ήταν µια ασήµαντη παραποµπή κυριολεκτικά δύο µόλις αράδων -και µάλιστα τρίτη στη σειρά- στο... ελληνικό ρεπορτάζ!!! Ελεος.

Στην πρώτη σελίδα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιµς" του Λονδίνου η υποβάθµιση της Πορτογαλίας αναφερόταν σε ένα µονόστηλο που είχε... 14 (µετρηµένες!) αράδες. Στους "Τάιµς" του Λονδίνου η είδηση βρισκόταν στη σελίδα 29, στα οικονοµικά θέµατα.


Ακόµη και στην ισπανική εφηµερίδα "Ελ Παΐς", που λόγω γειτνίασης και λόγω υπερβολικής έκθεσης ισπανικών τραπεζών στα πορτογαλικά κρατικά οµόλογα το ζήτηµα είναι ζωτικής σηµασίας για την Ισπανία, δεν υπήρχε τίποτα, καµιά αναφορά ή παραποµπή στην πρώτη σελίδα. Η είδηση υπήρχε στη σελίδα 20. Τα ίδια λίγο - πολύ σε όλες τις εφηµερίδες...

Πέρα όµως από τη δικαιολογηµένη αγανάκτηση (όλες αυτές οι εφηµερίδες αθροιστικά έχουν κάνει εκατοντάδες φορές κύριο θέµα της πρώτης σελίδας τους την Ελλάδα, µε απαξιωτικό και υπονοµευτικό φυσικά τρόπο), υπάρχει και η ουσία του ζητήµατος.

"Πρόκειται για τροµοκρατία" δήλωσε έξαλλος ο Πορτογάλος πρώην υπουργός Βιοµηχανίας Λουίς Μίρα Αµαράλ, αναφερόµενος στην κατά τέσσερις (!) βαθµίδες υποβάθµιση της χώρας του από τη Moody's χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα γεγονός που να µπορεί έστω και προσχηµατικά να χρησιµοποιηθεί ως δικαιολογία για την κίνηση αυτή.

Σε ανακοίνωσή της η Moody's ισχυρίστηκε ότι κατέταξε στα "σκουπίδια" τα πορτογαλικά κρατικά οµόλογα, επειδή δήθεν εκτίµησε από τώρα ότι η χώρα µετά από δύο χρόνια, από τα µέσα του 2013 και έπειτα, δεν θα µπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί. Και έτσι θα χρειαστεί και η Πορτογαλία δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Γκρέµισε δηλαδή τους Πορτογάλους τώρα στα "σκουπίδια", επειδή της ήρθε µια ιδέα για το τι θα κάνουν µετά από δύο χρόνια!

Η γελοιότητα του ισχυρισµού του αµερικανικού οίκου αξιολόγησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόµη και αν όντως δεν µπορέσει να βγει στις αγορές η Πορτογαλία τότε, τα ποσά που θα χρειαστεί για το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τα κράτη της ΕΕ είναι κυριολεκτικά ασήµαντα: µόλις 10 δισεκατοµµύρια ευρώ για το 2013 και ακόµη λιγότερα, µόνο 6 δισεκατοµµύρια για ολόκληρο το 2014!

Οι ύαινες του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος χρεοκοπούν εν ψυχρώ µια χώρα για 10 και 6 δισ. ευρώ! Οι κερδοσκοπικοί τους στόχοι είναι εξόφθαλµοι. Τα αποτελέσµατα φάνηκαν ήδη από χθες, καθώς τα δεκαετή οµόλογα της Πορτογαλίας στη δευτερογενή αγορά ξεπέρασαν το 12,9% και τα διετή το 16,3% στη διαφορά επιτοκίου µε τα αντίστοιχα γερµανικά οµόλογα, πραγµατοποιώντας άλµα στο κενό της... χωµατερής οµολόγων!

ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Δεν τους έσωσε η συναίνεση

Υπάκουσαν πειθήνια σε όλες τις εντολές της ΕΕ οι Πορτογάλοι. Και µνηµόνιο υπέγραψαν προεκλογικά. Και συναίνεσαν εκ προοιµίου σε αυτό όλα τα πολιτικά κόµµατα πλην Αριστεράς. Και οι εργαζόµενοι και οι συνταξιούχοι αφέθηκαν να οδηγηθούν µοιρολατρικά στη σφαγή χωρίς αντίσταση, χωρίς διαδηλώσεις. Τίποτα από αυτά όµως δεν τους έσωσε. Οι γύπες των αγορών άρχισαν να τους κατασπαράζουν αµέσως µόλις τους έβαλαν σε καθεστώς µνηµονίου! Απλώς τους κατασπαράζουν σιωπηλά, µε την ίδια αγριότητα που λεηλατούν την Ελλάδα, απλά και µόνο χωρίς να τους βρίζουν όπως κάνουν µε µας! "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Η θέση µας είναι πολύ καλύτερη!" επαναλάµβανε ανοήτως ο δεξιός πρόεδρος της χώρας. Τώρα έµαθε!
Πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα φυσικά θα πάρουν σειρά ένα-ένα τα Ευρωπαίκά κράτη για να έρθει η 'σωτήρια' παγκόσμια κυβέρνηση να μας σώσει απο την οικονομική καταστροφή.

Ανώνυμος είπε...

From HEIL GAP
Ορίστε άλλη μια απόδειξη για τα ΑΝΩΤΕΡΩ:
Εάν το εγκρίνετε φυσικά, μπορείτε και να το δημοσιεύσετε :

Κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ίδρυμα θεωρεί άσκοπες τις διασώσεις της ευρωζώνης και ότι χρειάζεται κούρεμα του χρέους της Ελλάδας .
From HEIL GAP

Φωτογραφία στο διαδίκτυο barber-chair-l
http://1.bp.blogspot.com/_eH9YTjRpqxo/TFlkkwniTSI/AAAAAAAAASk/SnZxWMeh3JE/s1600/barber-chair-l.jpg

Το γερμανικό ίδρυμα για την οικονομική έρευνα στο Βερολίνο (Deutsches Institut fόr Wirtschaftsforschung - DIW) , το μεγαλύτερο ίδρυμα οικονομικής έρευνας στη Γερμανία, είπε σήμερα ότι ο δανεισμός περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα είναι άσκοπος , λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η χώρα είναι τόσο υπερχρεωμένη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΔΩ:
http://www.finanzwirtschafter.de/19310-diw-forscher-fordern-teilpleite-in-griechenland/

Το DIW είπε ότι η ελληνική οικονομία καταβροχθίσθηκε από τις πληρωμές γιγαντιαίων τόκων , που έχουν να κάνουν με εθνικό της χρέος , προς τις τράπεζες και ένα κούρεμα είναι απαραίτητο.

Παρόλα αυτά τα προφανή στοιχεία,, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συνεχίζουν να προσκολλώνται στο αποκύημα της φαντασίας ότι η Ελλάδα είναι μη ρευστοποιήσιμος μόνο όχι και αφερέγγυος, και υπάρχουν τώρα ακόμα και σχέδια ώστε να απαγορεύσουν τους οίκους εκτιμήσεων, διότι αυτοί θα πρέπει αναπόφευκτα, σε κάποιο σημείο, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να ταξινομήσουν την Ελλάδα σε «αθέτηση υποχρεώσεων» του χρέους ( προεπιλογή ) .

Η Πορτογαλία επίσης εισέρχεται στην ίδια σπείρα θανάτου του χρέους όπως η Ελλάδα, λόγω των όρων διάσωσης της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και τους οργανισμούς αξιολόγησης αλλά οι αγορές γνωρίζουν αυτό.

Είναι σαφές στον καθένα πλέον , ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ενεργούν προς όφελος των τραπεζών που παίρνουν όλα τα χρήματα διάσωσης της ευρωζώνης - όχι οι Έλληνες - σε αυτό , που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο , ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία.

Ακόμα και τώρα, η ΕΚΤ συνεχίζει να δέχεται εξασφαλίσεις από κάποιες αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες, ( γράψαμε για κάποια ελληνική τέτοια τράπεζα , προ μηνός , αποκρύπτοντας το όνομα της ) και κάνει κατάχρηση του συστήματος κλασματικού αποθεματικού των κεντρικών τραπεζών για να δημιουργήσει ένα γιγάντιο δημόσιο χρέος, και να μεταφέρει έτσι ακόμα περισσότερο πλούτο από τους φορολογούμενους της ευρωζώνης προς τις ιδιωτικές τράπεζες.

Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να οδηγηθεί σε προεπιλογή , η ΕΚΤ θα έπρεπε να προβεί σε απαξίωση τεραστίων απωλειών , να καταστεί αφερέγγυα και συνεπώς οι ερωτήσεις που θα εγείρονταν θα ήταν για τον παράνομο τρόπο με τον οποίο έχει αντικαταστήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο με το δημόσιο χρήμα προς χρηματοδότηση αφερέγγυων τραπεζών και κυβερνήσεων.

Και όλα αυτά ενώ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά άλλο ένα 3,75 % το 2011 καθώς η Ελλάδα μπαίνει όλο και βαθύτερα στο φαύλο κύκλο του θανατηφόρου χρέους της .

Η χώρα μας έχει πλέον τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στον κόσμο, αλλά η ΕΕ, το ΔΝΤ αρνείται να την κηρύξει σε πτώχευση ή να την θέσει μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου σε αδυναμία εξόφλησης χρεών .

Η Ελλάδα έχει τώρα ένα κλασματικό αποθεματικό τραπεζικό χρέος των 350 δισ. ευρώ.

Αν οι τράπεζες είχαν δανείσει πραγματικά κεφάλαια ύψους δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σήμερα θα ήταν γεμάτη με χρήματα και φυσικά σε θέση να εξοφλήσει ακόμη και τους υψηλούς τόκους που αξιώνουν από αυτήν.

Όμως, τα δάνεια που υπάρχουν ως επί το πλείστον βρίσκονται μόνο στο ισολογισμούς των τραπεζών, που χρησιμεύουν ως δικαιολογία για την απαίτηση πληρωμών τόκων.

Ο ρόλος αυτός της ΕΚΤ στην περαιτέρω αύξησης των αποδόσεων επί του εθνικού μας χρέους είναι κάτι που εξετάζεται και από το Bloomberg, το οποίο έχει αιτηθεί μέσω ενός νόμου περί της ελευθερίας των πληροφοριών , ώστε να δεί επιτέλους βασικά τραπεζικά έγγραφα της τραπεζικής αυτής πυραμίδας PONZI .

HEIL GAP (or mind the GAP )
Φωτογραφία στο διαδίκτυο pap copy
http://1.bp.blogspot.com/_NXs7diqTeWA/TCc64nS592I/AAAAAAAARos/0eX4KR9iQ-A/s1600/pap+copy.png