Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αποστασίας στηρίζουν την πολιτική των Μνημονίων


του Νίκου Κοτζιά

Oρισμένοι, προκειμένου να δικαιολογηθούν που υποστηρίζουν τα Μνημόνια, επικαλούνται τα Ιουλιανά και την Αποστασία του 1965 και συνειδητά διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια. Όμως στην πραγματικότητα:


Α. Την Αποστασία του 1965 την είχαν οργανώσει οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες και η διαπλοκή, με Προκρούστη τα συγκροτήματα του Τύπου, πριν απ’ όλα τον ΔΟΛ. Σήμερα τα ίδια συμφέροντα και οι ίδιες εφημερίδες στηρίζουν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τον «επιτυχή» ανασχηματισμό. Κατά συνέπεια, ως προς τις κοινωνικές δυνάμεις στήριξης της Αποστασίας του 1965 μπορούμε να σημειώσουμε ότι ταυτίζονται με αυτές που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Αντίθετα, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης, που αντιστέκονται στη σημερινή κυβερνητική πολιτική, είναι εκείνες που σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες αντιστάθηκαν στη διαπλοκή.

Β. Οι εσωτερικές δυνάμεις που ανέφερα κινητοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 1965 προκειμένου να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας στηριγμένες στον ξένο παράγοντα. Δεν μου αρέσει να ανοίγω τέτοιες συζητήσεις, αλλά, αφού οι φιλο-μνημονιακοί ανοήτως το τόλμησαν, περιμένω με ενδιαφέρον να μου πουν πώς και πότε ο ξένος παράγοντας τους τελευταίους μήνες, όπως ο Ομπάμα και η Επιτροπή της ΕΕ, υπονόμευσε την κυβέρνηση.

Γ. Την Αποστασία του 1965 την οργάνωσε μια πολιτική ομάδα αποστατών σε βάρος του Γεωργίου Παπανδρέου, με στόχο να αποτρέψουν την ενίσχυση του Ανδρέα Παπανδρέου και της ΕΔΑ. Επικεφαλής αυτής της ομάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο τελευταίος εξακολουθεί σήμερα να χαίρει πνευματικής και σωματικής υγείας και του ευχόμαστε να συνεχίζει να είναι καλά. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να σημειώσω ότι η ίδια ομάδα ανθρώπων, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά και το κόμμα της κόρης του στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους το Μνημόνιο. Δηλαδή, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που αποστάτησαν το 1965, οι ίδιες στηρίζουν και το Μνημόνιο. Κατά συνέπεια, όσοι εκ των ανηκόντων στη Δημοκρατική Παράταξη παίρνουν αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου το κάνουν αντιπαλεύοντας το Μνημόνιο και τους ανθρώπους του, όπως το είχαν κάνει και ενάντια στην Αποστασία του 1965.

Δ. Την Αποστασία την οργάνωσαν ιδεολογικές δυνάμεις που είχαν στις σημαίες τους γραμμένες όλες τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού και του αντικομουνισμού. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, από τη σκοπιά της Ιστορίας υπάρχει σύμπτωση ιδεολογίας ανάμεσα στους Αποστάτες από τη δημοκρατική – προοδευτική ιδεολογία του 1965 και σε αρκετούς από τους κυβερνώντες σήμερα. Κάτι που δεν ισχύει για τους αντιστεκόμενους και θυμωμένους.

Ε. Επίμονα οι αποστάτες του 1965 δεν ήθελαν να θέσουν τις πολιτικές επιλογές τους στην κρίση του λαού. Μάλιστα, όταν αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη λαϊκή απαίτηση για εκλογές, ξένη και ντόπια διαπλοκή στήριξε το πραξικόπημα της χούντας. Ανάλογα και σήμερα, η διαπλοκή δεν επιθυμεί εκλογές, διότι ετοιμάζεται για το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Αντίθετα, όλοι εμείς που κάνουμε κριτική στην υπάρχουσα κυρίαρχη πολιτική σκηνή θεωρούμε ότι ο μόνος δημοκρατικός δρόμος απεμπλοκής από την πολιτική κρίση είναι οι εκλογές.

ΣΤ. Στα εθνικά ζητήματα, οι αποστάτες επιδίωξαν να υλοποιήσουν εκείνα τα αντεθνικά σχέδια που είχε απορρίψει κατά τη δεκαετία του ’60 ο Γεώργιος Παπανδρέου. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.

Ζ. Τέλος, το κύριο χαρακτηριστικό της Αποστασίας ήταν η αποστασία από το πρόγραμμα της Ένωσης Κέντρου, με το οποίο είχαν εκλεγεί οι πρωτοστάτες των Ιουλιανών. Αν κάποιος αποστασιοποιήθηκε σήμερα από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι όσοι αντιστέκονται στο Μνημόνιο, αλλά ό - σοι το υπηρετούν και υποκριτικά αναφέρονται στα Ιουλιανά.Συνολικά, η σημερινή κυβέρνηση στηρίζεται στις ίδιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με την Αποστασία που οργάνωσε το 1965 τα Ιουλιανά. Έχει την ίδια ιδεολογία με αυτές και υλοποιεί μια πολιτική με εκείνο ακριβώς το περιεχόμενο που διεκδικούσαν να επιβάλουν οι αποστάτες του 1965.

Συνολικά, η σημερινή κυβέρνηση στηρίζεται στις ίδιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με την Αποστασία που οργάνωσε το 1965 τα Ιουλιανά. Έχει την ίδια ιδεολογία με αυτές και υλοποιεί μια πολιτική με εκείνο ακριβώς το περιεχόμενο που διεκδικούσαν να επιβάλουν οι αποστάτες του 1965.
Πηγη