Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Παλαιστίνιοι προς ΟΗΕ: Όλο λόγια είστε… που είναι η Ελλάδα;



Με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τα έχουν βάλει δεκάδες Παλαιστίνιοι στις συνοικίες Χαν Γιουνίς και Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας και μάλλον έχουν καλή δικαιολογία γι’ αυτό.Το πρόβλημα έχει προκύψει με την Υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία οργανώνει την ανακούφιση πληθυσμών πληγέντων περιοχών και προχωρά στην...
κατασκευή έργων με τον ίδιο προσανατολισμό (UNRWA: United Nations Relief and Works Agency). Το πρόβλημα είναι ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε δεσμευτεί να ανοικοδομήσει τα σπίτια των Παλαιστινίων τα οποία καταστράφηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση την περίοδο 2008-2009 (τέλη Δεκεμβρίου 2008 ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις) στη Λωρίδα της Γάζας, σε έναν πόλεμο 21 ημερών.


Η καταστροφή από τη σύγκρουση ήταν τεράστια, αφού είχαν υποστεί ζημιές 85.502 οικίες (4.455 καταστράφηκαν ολοσχερώς, 3.584 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, τα υπόλοιπα μικρότερα) και είχαν εκτοπιστεί 20.000 Παλαιστίνιοι.
Η UNRWA απαντά ότι δεν κατόρθωσε να τηρήσει την υπόσχεσή της λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι Ισραηλινοί, το οποίο συμπεριλαμβάνει υλικά τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως από τον μηχανισμό ασφαλείας της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Δυστυχώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σίδηρο και τσιμέντο.
Ο ευφυέστατος και πολύ καλά καταρτισμένος νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ενδεχομένως θα μπορούσε να επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει αφενός τις συνεχώς βελτιούμενες σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και την παραδοσιακή συμπάθεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τους Άραβες και ειδικά τους Παλαιστίνιους.
Πόσο δύσκολο θα ήταν άραγε η μεγιστοποίηση της ελληνικής αξιοπιστίας απέναντι στους Ισραηλινούς να μπορέσει να αξιοποιηθεί για να χτιστούν τα σπίτια για τα αθώα στην πλειοψηφία τους θύματα των πολεμικών συγκρούσεων; Να αποδείξει η ελληνική διπλωματία στο έδαφος ότι εννοεί απολύτως την επιθυμία της να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές και κάποια στιγμή να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι, αντί να αναζητούν τέτοιες ευκαιρίες πραγματικής προσφοράς στους Παλαιστίνιους, με τις ενέργειές τους αυτό που κατορθώνουν είναι να τους βυθίζουν πιο βαθιά στη μιζέρια που βιώνουν. Κι αυτό επειδή στόχος τους ουδέποτε ήταν να βοηθήσουν τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά να βρουν νόημα στη θλιβερή και κοινωνικά απροσάρμοστη ζωή τους μέσα από την υλοποίηση των ιδεολογικών τους αγκυλώσεων που φέρνουν δυστυχία σε όσους αγγίζουν…
Ελπίζουμε ο νέος υπουργός Εξωτερικών να επιδείξει φαντασία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της τραυματισμένης διεθνώς εικόνας της…
defence-point