Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα που “ξεγράφουν” το ΠΑΣΟΚ




Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν το τελευταίο ανάχωμα της δημοσκοπικής κατρακύλας του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως όμως, ήταν η τελευταία και πιο σημαντική εφεδρεία της «Δημοκρατικής Παράταξης», για να διατηρήσει τη στοιχειώδη ιδεολογική αξιοπρέπειά της. Και να συνδυάσει τα αναπόφευκτα επώδυνα οικονομικά μέτρα, με μια πλατφόρμα αισιοδοξίας και οράματος για το μέλλον. Να πείσει δηλαδή την κοινωνία ότι υπάρχει πράγματι φως στο βάθος του τούνελ.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Όχι κατ’ ανάγκην εξαιτίας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο «άλλος πόλος» του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, γνώριζε εκ των προτέρων ότι η αποστολή που αναλάμβανε είχε εξαιρετικά λιγοστές πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία. Και έκανε ένα «γκρίζο» ξεκίνημα.
Στο Eurogroup της Κυριακής και Δευτέρας, όχι μόνο δεν εγκρίθηκε η εκταμίευση της 5ης δόσης, αλλά επισημοποιήθηκε με πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ενωμένης Ευρώπης κυνισμό, η άμεση συσχέτισή της με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Σήμερα, και αφού ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρωθυπουργό, ακριβώς για να δώσει μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για την τελική μορφή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Και μάλλον το σοκ της «σοσιαλιστικής βαρβαρότητας» έγινε μεγαλύτερο, ακριβώς επειδή ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχε επενδύσει μεγάλες προσδοκίες στο πολιτικό ταλέντο του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Φυσικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Έχει μπροστά του δρόμο, από τη στιγμή ιδιαίτερα που το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί, για να αναστρέψει τη φορά των πολιτικών πραγμάτων. Η… καμένη γη που άφησε πίσω του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άλλωστε, είναι ο «πάτος του βαρελιού», κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να πέσει το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο… Σε εποχές κρίσης σαν τη σημερινή, με τον πολιτικό χρόνο να τρέχει ταχύτερα από την πεπερασμένη μεθοδολογική προσέγγιση των δεδομένων που διαμορφώνονται, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Σήμερα λοιπόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε πολύτιμο έδαφος για τη συνέχεια, στο σκέλος των προσδοκιών της κοινωνίας από εκείνον.
Για το ΠΑΣΟΚ φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ανήμερα της επετείου θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, το παλαιό, κοινωνικό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ… πήγε στον παράδεισο. End of story…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΒΑΖΩ ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΒΑΖΩ ΜΗΔΕΝ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΛΑΡΔΙΑ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΑ..ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΟΥΔΑΣ,ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΕ.