Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΡΜΕΙΑ


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΡΜΕΙΑΓιορτάζουμε σήμερα 31 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ερμεία, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ερμείας, ήταν στρατιωτικός και υπηρετούσε στα Κόμανα της Καππαδοκίας και σαν γνήσιος χριστιανός πρόσφερε στον Καίσαρα τις υπηρεσίες που του άνηκαν. Ήταν από τους πιο γενναίους μέσα στο στράτευμα και ποτέ δεν έστρεψε την πλάτη του στον εχθρό, ακόμα και στις ήττες. Όταν, όμως, επί αυτοκρατορίας Μάρκου Αυρηλίου, 177 μ.Χ., έγινε διωγμός κατά των χριστιανών, συνέλαβαν και τον Άγιο Ερμεία, χωρίς να υπολογίσουν τις μεγάλες του υπηρεσίες, ούτε τη μεγάλη του ηλικία. Κατόπιν, ο Δούκας Σεβαστιανός διέταξε τον Άγιο να θυσιάσει στα είδωλα.

Η διαταγή προκάλεσε έκπληξη στον Άγιο Ερμεία, και χαμογελώντας του είπε: "Θα ήταν πολύ ανόητο, άρχοντα, να αφήσω το φως και να προτιμήσω το σκοτάδι, να εγκαταλείψω την αλήθεια και να ασπαστώ το ψέμα, να χάσω τη ζωή και να πέσω στο θάνατο. Ο Κύριός μας και Θεός μας Ιησούς Χριστός είπε, "Εγώ ειμί το φως του κόσμου· και ή αλήθεια και ή ζωή". Δηλαδή, Εγώ Είμαι το Φως που Φωτίζει τον κόσμο, και συγχρόνως η απόλυτη Αλήθεια και η πραγματική Πηγή Ζωής. Λοιπόν, δε θα ήταν παράλογο τώρα στο τέλος της ζωής μου να χάσω τέτοια πολύτιμα αγαθά;". Τότε ο άρχοντας, εξοργισμένος, διέταξε αφού τον βασανίσουν σκληρά, να τον ρίξουν στη πυρά, αλλά από Θαύμα δεν έπαθε τίποτα. Τελικά τον αποκεφάλισαν και έτσι μαρτυρικά ο Άγιος Ερμείας παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστῷ στρατευσάμενος, τῷ Βασιλεῖ τοῦ παντός, γενναίως διέκοψας, τὰς παρατάξεις ἐχθρῶν. Ἑρμεία πανένδοξε σὺ γὰρ ἐγκαρτερήσας, πολυτρόποις αἰκίαις, ἤθλησας ἐν τῷ γήρᾳ, ὡς τοῦ Λόγου ὁπλίτης, ὧ πρέσβευε Ἀθλοφόρε, σώζεσθαι ἅπαντας.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος
Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

πηγη