Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο. μετά τo PKK τι ;Η Τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια μεγάλη κλίμακας επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών  του ΡΚΚ, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει το PKK  από τις 13 Αυγούστου 2010. Η Τουρκία κατασκευάζει εκατοντάδες νέα στρατιωτικά φυλάκια στις Κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία .Το 2009 η.....
Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή νέων φυλάκια στο Batman, Μπίγκολ, Ντιγιαρμπακίρ, Χακάρι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Mus, Ερζερούμ, Καρς, Dersim και Urfa.Τουρκική κυβέρνηση, διέθεσε επίσης 650 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων φυλακίων.Για το 2011 προβλέπεται η δημιουργία επαγγελματικού στρατού ο οποίος αρχικά θα αποτελείται απο 10 χιλιάδες στρατιώτες και σταδιακά θα επεκταθεί σε 50 χιλιάδες. Οι επαγγελματίες στρατιώτες  θα αμείβονται με μισθό 2.500 YTL (1700 USD).Οι κύριοι τομείς ανάπτυξης για τον ειδικό αυτό στρατό θα είναι οι περιοχές Χακάρι, Σιίρτ και Σιρνάκ.


Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει 116 νέα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ελικόπτερα.Ο προϋπολογισμός της της κυβέρνησης του ΑΚΡ για τις αμυντικές δαπάνες είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, στα πλάνα του έχει την δημιουργία  ενός επαγγελματικού στρατού που θα αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ σε μια ζώνη που συχνά είναι θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων Μαχητών.10 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών γενιάς, ενώ τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά ελικοπτέρων για τον στρατό.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θα αγοραστούν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη  που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων Μαχητών στο Κουρδιστάν από το 2014.Η Ισραηλινή εφημερίδα  Haaretz ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων.


Σημαντικό στοιχείο είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του PKK (με επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια και στρατόπεδα ή ενέδρες σε περιπόλους) κάτι που φάνηκε πολύ έντονα  κατά την διάρκεια του 2010 με τις επιχειρήσεις που εκτέλεσε (λ.χ. επίθεση στην ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, για πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε περιοχή που απέχει σε τόση μεγάλη απόσταση απο τις νοτιοανατολικές περιοχές καθώς και πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε ναυτική βάση) καθώς και με την  χρήση εκρηκτικών (υπολογίζεται πως πάνω απο 10 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν απο επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς).Παράλληλα οι Κούρδοι Μαχητές του PKK επιτίθενται πλέον και κατά των υποδομών του τουρκικού κράτους (αγωγοί φυσικού αερίου και αγωγοί πετρελαίου κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια και απο την άλλη πλευρά να καταστεί ενεργειακός  κόμβος)

Ως απάντηση στην αύξηση επιθέσεων του ΡΚΚ, η Τουρκία :
-Επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα  ασφάλειας με άλλες χώρες (Συρία,Ιράν)
- Αναλαμβάνει έντονη διπλωματική δραστηριότητα πρός τις ΗΠΑ  με συνεχείς; , διμερείς και πολυπρόσωπες επαφές σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης ,
-Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  για  την βελτίωση της  διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και ιρακινό Κουρδιστάν
-Βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ με σκοπό να πληγούν οι Κουρδικές Οργανώσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες.Η βελτίωση της συνεργασίας οδήγησε σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον του μελών του ΡΚΚ  σε ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο,Γερμανία,Γαλλία και Ιταλία

-Προσπάθεια αναστολής λειτουργίας του Roj TV, ενός τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί στην Δανία, εκπέμπει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην κουρδική γλώσσα.


-Συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί απο το Τουρκικό Πυροβολικό του Ιρακινού Κουρδιστάν (πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα  θέσεις των  μαχητών του PKK αλλά και η  κοινωνική και οικονομική υποδομή των περιοχών που γειτνιάζουν με αυτές.


Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η κατασταλτική δράση εναντίον κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής  εκπροσώπησης των Κούρδων, καθώς και οι εκτοπίσεις των κουρδικών πληθυσμών.  


Η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών είναι υπο αμφισβήτηση καθώς δεν έχει πληγεί η μαχητική ικανότητα του PKK 

ANF ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,www.isn.ethz


Διαβάστε περισσότερα: 
http://trikalagr.blogspot.com/2011/02/pkk.html#ixzz1CzMaUylp