Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Γυρίζει σελίδα η Αίγυπτος


«Εχω ευθύνη να αποκαταστήσω την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αίγυπτο», τόνισε στο διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβριο.
Ο επί 29 έτη ηγέτης της Αιγύπτου δήλωσε πως δεν θα αποχωρήσει από τη χώρα αλλά θα εγκαταλείψει την προεδρία στο τέλος της θητείας του.
Είπε ακόμη ότι θα εργαστεί για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και πως θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις - οικονομικές κοινωνικές και πολιτικές - για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η φτώχια και για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Αιγυπτίων.

Η είδηση έγινε αρχικά δεκτή με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν συνθήματα όπως «Φύγε - φύγε» και «Ελευθερία - Ελευθερία».
«Θα με κρίνει η Ιστορία»
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Αυτή είναι η χώρα μου. Εδώ έζησα, αγωνίστηκα και υπερασπίστηκα τη γη της, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της, και θα πεθάνω στο έδαφος της».
»Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα. Οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους. Η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους».
«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν»
Κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος από το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, δηλώνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.
Eλ Μπαραντέι: Tέχνασμα οι εξαγγελίες
Ο επί μακρό χρονικό διάστημα Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ Έλ Μπαραντέι, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προχώρησε αρκετά ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο.
Παράλληλα χαρακτήρισε τις εξαγγελίες, ως τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το CNN.
Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, το οποίο είχε πάρει νωρίτερα συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Εξοπλισμών του ΟΗΕ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ελ Μπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.
Αμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ ζήτησαν οι διαδηλωτές
Την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία ζήτησαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στον κέντρο του Καΐρου. «Φύγε! Φύγε!» φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, μόλις ενημερώθηκαν για την ομιλία του προέδρου.
«Ο πρόεδρος είναι πολύ πεισματάρης, αλλά εμείς είμαστε πιο πεισματάρηδες από εκείνον. Εμείς δεν θα φύγουμε από την πλατεία Ταχρίρ (της Απελευθέρωσης), το επίκεντρο της κινητοποίησης», δήλωσε ένας επικεφαλής της διαδήλωσης με ένα τηλεβόα.
«Εγώ θα μείνω εδώ για όσο δεν θα εγκαταλείπει την εξουσία», τόνισε ο Αμπού ελ-Ελα, ένας άλλος διαδηλωτής.
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αίγυπτο, ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συμβουλεύσει τον Αιγύπτιο ομολόγό του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, σε ένα μήνυμα που μεταβιβάστηκε από έναν πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times.
Το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες.