Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελλάδας, να προβεί σε έρευνα και εκμετάλλευση κάθε ενεργειακού αποθέματος στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο μέσα στην Ζώνη Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών!


Τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελλάδας, να προβεί σε έρευνα και εκμετάλλευση κάθε ενεργειακού αποθέματος στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο μέσα στην Ζώνη Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας. Αναφορά και στο casus belli της Τουρκίας.Την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ενεργειακή εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο ......
Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, μεταξύ άλλων, σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Μ.Ξενογιαννακοπούλου και τους υφυπουργούς. 

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής για το 2011 όπως είπε ο Δ.Δρούτσας είναι η αξιοποίηση όλων των δικαιωμάτων στα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ερωτηθείς δε για την ενδεχόμενη πρόθεση της Ελλάδας να διερευνήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ο Δ.Δρούτσας ήταν σαφής. "Σαφές χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά στην Τουρκία δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βάζεις, να πεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά νομίζω ότι και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πόσο γρήγορα θα πρέπει να προβούμε, εάν μπορέσουμε, στα απαραίτητα βήματα".
Η ερώτηση στην οποία απάντησε θέτοντας το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών, αφορούσε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ και η έρευνα για τις ενεργειακές δυνατότητες του οποίου, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, με την αποστολή στο Αιγαίο, το καλοκαίρι δύο ερευνητικών σκαφών.
Πρόκειται για το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η ύπαρξή του, ανάμεσα στις Ζώνες Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή. 
'Οσον αφορά την Τουρκία και το θέμα του casus belli, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως πρόκειται για μια "απαράδεκτη” αναφορά - τόσο στο επίπεδο των γενικών αρχών και της καλής γειτονίας, όσο και στο επίπεδο των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται από μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα".

http://greeknation.blogspot.com/2010/09/blog-post_3832.html