Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ποια Ταμεία θα χάσουν σε μια νύχτα τα μισά χρήματα – Τι σημαίνει αυτό



Ένα “κούρεμα” της τάξης του 50% θα ρίξει μέσα σε μια μέρα την περιουσία των Ταμείων στο ... μισό. Το “μαύρο” σενάριο λέει ότι από τα 22 με 24 δισ. ευρώ της περιουσίας των Ταμείων που είναι σε ομόλογα μέσα σε μια νύχτα θα αποτιμάται στα 12 δισ. ευρώ. Εαν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, νέα δανειακή σύμβαση της χώρας για ανακεφαλαιοποίηση των... ταμείων, τότε θα υπάρξει κούρεμα συντάξεων και εφάπαξ. “Βέβαιο” θεωρείται από κάποιους ότι το αύριο θα “ξημερώσει” κούρεμα τουλάχιστον στις υψηλές συντάξεις.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, ωστόσο η τελική απόφαση για το πόσο θα επηρεαστούν τα Ταμεία δεν έχουν ανακοινωθεί.
Υπάρχουν ταμεία τα οποία είναι “εκτεθειμένα” καθώς μέρος της περιουσίας τους είναι σε ομόλογα. 2,2 δισ είναι τα ομόλογα του ΙΚΑ, 2 δισ. ευρώ το ΤΕΑΙΤ και άλλο 1,5 δισ. το ΤΕΑΔΥ.
Το ΟΑΕΕ και το ΤΕΒΕ έχουν ομόλογα ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων και περί τα 30 εκατομμύρια το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.
Αν δεν εξαιρεθούν και δεν ενισχυθούν τα Ταμεία, τότε θα "ταρακουνηθεί" και το ασφαλιστικό σύστημα: Το ΙΚΑ για παράδειγμα είχε μέχρι και τον Αύγουστο απορροφήσει το 93% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ διαθέτει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 2,2 δις ενώ 1,8 δισ. διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά 4 δισ. ευρώ.
Αν στις απώλειες λόγω κουρέματος προστεθεί και η απώλεια εσόδων από ανεργία και ύφεση τότε ο ασφαλιστικός φορέας θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.
Συνολικά τα Ταμεία έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ περί τα 17 δισ. έχουν μεταφερθεί βάση νόμου στην Τράπεζα της Ελλάδας και εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σε ομόλογα μέσω του «Ειδικού Κεφαλαίου».

newsit