Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΘΕΙΑ: ΤΟ "ΚΑΥΧΗΜΑ" ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ-



ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ  

Νυξ αφεγγής τοις απίστοις, Χριστέ, τοις δε πιστοίς φωτισμός.

Αθεΐα! Τίτλος μεγάλος και καύχημα για τον σημερινόν άνθρωπο. Όποιος τον αποχτήσει (και για να τον αποχτήσει, φτάνει να χειροτονηθεί μοναχός του άπιστος),γίνεται παρευθύς στα... μάτια των άλλων σοφός, κι' ας είναι αμόρφωτος, σοβαρός, κι' ας είναι γελοίος, επίσημος κι' ας είναι αλογάριαστος, υπεράξιος κι' ας είναι ανάξιος, επιστήμονας κι' ας είναι κουφιοκέφαλος.

Δεν μιλώ για τον άνθρωπο που έχει πόθο να πιστέψει, μα δεν μπορεί, με όλο που κατά βάθος πάντα η αιτία της απιστίας είναι η περηφάνεια, αυτή η οχιά, που κρύβεται τόσο επιτήδεια μέσα στον άνθρωπο, που δεν μπορεί να την καταλάβει. Όπως και νάναι, οι άνθρωποι που αγωνίζουνται και πολεμάνε με τον άπιστο εαυτό τους, έχουνε όλη τη συμπόνεσή μας. Γι' αυτούς παρακαλούμε, όσοι πιστεύουμε, να τους βοηθήσει ο Θεός να πιστέψουνε, όπως έκανε σε κείνον τον πατέρα που είχε άρρωστο το παιδί του, και παρεκάλεσε τον Χριστό να το γιατρέψει. Και Κείνος του είπε: «Αν μπορείς να πιστέψεις, όλα είναι δυνατά σε κείνον που πιστεύει». Και τότε ο πατέρας του παιδιού έκραξε με δάκρυα: «Πιστεύω, Κύριε. Βοήθει μου τη απιστία», δηλαδή «έχω πόθο να πιστέψω, κι' εσύ, Κύριε, δυνάμωσέ τον». Οι άπιστοι, για τους οποίους μιλούμε, δεν είναι τέτοιοι. Όχι μονάχα δεν κλάψανε ποτέ, για να ανοίξουνε με τον πόνο και με τη συντριβή την κλεισμένη πόρτα, την πόρτα της μετανοίας, όπως έκανε εκείνος ο δυστυχισμένος πατέρας που γράφει το Ευαγγέλιο, αλλά μήτε συγκινηθήκανε ποτέ τους, μήτε αισθανθήκανε καμμιά πίκρα για την απιστία τους, μήτε νοιώσανε πως έχουνε γι' αυτό καμμιά ευθύνη, κανένα φταίξιμο. Όλο το φταίξιμο είναι του Θεού, που δεν φανερώνεται μπροστά τους να τους πει: «Ελάτε, ψηλαφήσετέ με, πιάστε με, μιλείστε μαζί μου όπως μιλάτε μεταξύ σας, αναλύσετέ με μέ τη χημεία σας, κομματιάστε με μέ το μαχαίρι της ανατομίας σας, ζυγίστε με, μετρείστε με, ικανοποιήσετε τις άπιστες αισθήσεις σας, χορτάσετε τ' αχόρταγο λογικό σας!».

Αυτοί οι αυτοτιτλοφορούμενοι άπιστοι, σε καιρό που επιδείχνουνε την εξυπνάδα τους, φουσκωμένοι από τον κούφιον αγέρα της περηφάνειας κι' από την πονηρή ευστροφία του μυαλού τους, δεν είναι σε θέση οι δύστυχοι, να νοιώσουνε πόσο ανόητοι και στενόψυχοι φαίνουνται σε κείνους που πιστεύουνε. Γιατί, για να πιστέψουνε, ζητάνε κάποιες αποδείξεις που κάνουνε τον πιστό να τους ελεεινολογεί για την περιορισμένη αντίληψη που έχουνε για το πνεύμα και για τα πνευματικά ζητήματα. Ο πιστός ξέρει πολύ καλά ως που μπορούνε να φτάξουνε οι διαλογισμοί του άπιστου, γιατί, κι' αυτός, σαν άνθρωπος, τους έχει εκείνους τους λογισμούς, τους λογισμούς της σάρκας, τους λογισμούς τούτου του κόσμου. Ενώ ο άπιστος είναι ανύποπτος για όσα έχει μέσα του ο πιστός, και για ό,τι βρίσκεται παραπέρα από την πρακτική γνώση του, δηλαδή για τα μυστήρια που είναι κρυμμένα από τα μάτια του, και που γι' αυτό θαρρεί πως δεν υπάρχουνε. Κι' από την ανοησία του κορδώνεται, και μιλά με καταφρόνεση για κείνους που είναι σε θέση να νοιώσουνε τη βαθύτερη σύσταση του κόσμου, ενώ αυτός ο δυστυχής είναι τυφλός και κουφός, και θαρρεί πως τα' ακούει όλα και πως τα βλέπει όλα. Ο πιστός έχει πνευματικά μάτια και πνευματικά αυτιά, καθώς και κάποια «υπέρ αίσθησιν». Ο άπιστος πώς να πάρει είδηση από κείνον τον μυστικόν κόσμο μόνο με τα χονδροειδή μέσα που έχει, δηλαδή με τις σωματικές αισθήσεις; Πώς να πιάσει τα λεπτά κι' αλλόκοτα μηνύματα εκείνου του κόσμου, αφού ο δυστυχής δεν έχει τις κεραίες που χρειάζουνται για να τα πιάσει;

Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην Α' προς Κορινθίους επιστολή του, με τον τρόπο που γνωρίζει μονάχα αυτός, για το τι είναι σε θέση να νοιώσει ο πιστός, και τι μπορεί να νοιώσει ο άπιστος: Λαλούμε, λέγει, τη σοφία του Θεού που είναι μέσα σε μυστήριο, και που είναι κρυμμένη, τη σοφία που την προόρισε ο Θεός, πριν από τους αιώνες, για δόξα δική μας, και που δεν τη γνώρισε κανένας από τους άρχοντες τούτου του κόσμου (δηλ. τους σοφούς της κοσμικής σοφίας), και που ξεσκεπάζει αυτά που, κατά τη Γραφή, δεν τα είδε μάτι, και που δεν τ' άκουσε αυτί, και που δεν ανεβήκανε στην καρδιά κανενός ανθρώπου, εκείνα που ετοίμασε ο Θεός για κείνους που τον αγαπούνε. Αλλά σε μας τα φανέρωσε ο Θεός με το Πνεύμα του το άγιο. Επειδή, το άγιο Πνεύμα όλα τα ερευνά, και τα βάθη του Θεού.

Γιατί, ποιος άνθρωπος γνωρίζει το μέσα του ανθρώπου, παρά μονάχα το πνεύμα του ανθρώπου που είναι μέσα στον άνθρωπο; Έτσι και τα μυστήρια του Θεού δεν τα γνωρίζει κανένας παρά μονάχα το Πνεύμα του Θεού. Κι' εμείς δεν επήραμε το πνεύμα του κόσμου (δηλ. τη φιλοσοφία και την κοσμική γνώση), αλλά το Πνεύμα του Θεού, για να γνωρίσουμε όσα χάρισε σε μας ο Θεός. Κι' αυτά (τα χαρίσματα) δεν τα εκφράζουμε με τα λόγια που διδάσκεται η ανθρώπινη σοφία, αλλά με λόγια που διδάσκει το άγιο Πνεύμα, μιλώντας σε πνευματικούς ανθρώπους με πνευματικόν τρόπο. Πλην, ο άνθρωπος που έχει την σαρκική γνώση (τον ορθολογισμό), δεν παραδέχεται όσα διδάσκει το Πνεύμα του Θεού, γιατί τα νομίζει για ανοησίες, και δεν είναι σε θέση να καταλάβει πως ανακρίνεται πνευματικά. Ο πνευματικός όμως άνθρωπος, ανακρίνει κάθε άνθρωπο, ενώ αυτός από κανέναν δεν ανακρίνεται».

Η απιστία υπήρχε πάντα. Μα σήμερα, με την αποτρόπαια ματαιοδοξία που μας τρώγει, την επιδείχνουμε σαν να μας δίνει τη μεγαλύτερη αξία. Όποιος έχει πίστη στον Θεό και στην αλήθεια που φανέρωσε, είναι καταφρονεμένος, σαν στενόμυαλος κι' ανόητος, και τραβά πάνω του όλα τα περιγελάσματα. Λογαριάζεται για "βλαμμένος" από τον πολύν κόσμο, μάλιστα από τον κόσμο που ξέρει να τα καταφέρνει στη ζωή, να «πετυχαίνει», να βγάζει λεφτά, να καλοπερνά, να μη δίνει πεντάρα για τίποτα, κατά το ρητό που λέγει: «Φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν». Για τούτο, χρειάζεται να έχει θάρρος και να περιφρονά την εκτίμηση του κόσμου και το υλικό συμφέρον του, όποιος λέγει πως έχει πίστη στον Θεό.

Ενώ εκείνον που καυχιέται πως δεν πιστεύει σε τίποτα, α') Τον έχει ο κόσμος σε μεγάλη υπόληψη και σεβασμό, μάλιστα όσο περισσότερο άπιστος λέγει πως είναι, τόσο περισσότερη είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός που φανερώνει ο έξυπνος και σοβαρός κόσμος στο πρόσωπό του. Ο τέτοιος άνθρωπος είναι συνοφρυωμένος, με λίγα και βαρειά λόγια, αράθυμος κι' απότομος, «θετικός άνθρωπος», « γερό μυαλό». β') Όλα του έρχουνται βολικά, και δεν σκοτίζεται, δεν στενοχωριέται για τίποτα. Δεν έχει ευθύνες και ζαλούρες: Εδώ κάτω, λέγει, είναι η Κόλαση κι' ο Παράδεισος. Η ζωή είναι για να την απολαβαίνουνε οι έξυπνοι. Οι κοιμισμένοι κι' οι αφιονισμένοι ας πεθάνουνε».

Εξ άλλου, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να κάνεις τον άπιστο! Πατάς ένα μονάχα κουμπί, κι' όλα σου έρχονται βολικά. Ο διάβολος είπε στον Χριστό: Πέσε, προσκύνησέ με, και θα γίνουνε οι πέτρες ψωμιά, «οι λίθοι άρτοι».

Λέγει λοιπόν ο έξυπνος : «Να κάθεσαι, άνθρωπος με τετρακόσα μυαλά, να χάνεις τον καιρό σου με χαζομάρες, σαν τις γρηές, με θεούς, με κόλαση και με παράδεισο, με καντήλια, με θυμιατά, με δισκοπότηρα, με παπάδες και με καλόγρηες! Και σε ποια εποχή; Στην εποχή μας, που η επιστήμη στέλνει ανθρώπους στους πλανήτες! Ακούς, φίλε μου, βλακεία που έχει αυτός ο κόσμος;».

Αυτά λένε για τους πιστούς οι έξυπνοι και οι τιμημένοι τούτου του κόσμου, και τους χειροκροτούνε οι πολλοί, που τους έχουνε για φρόνιμους σε όλα, επειδή δεν κυνηγάνε ίσκιους, αλλά έχουνε μυαλό γερό, και επιτυχαίνουνε σε ότι καταπιαστούνε.

Ναι! Επιτυχαίνουνε, γιατί, μ' έναν λόγο, η απιστία είναι «η πλατεία πύλη και ευρύχωρος οδός», που δεν πιστεύουνε πως είναι «η απάγουσα εις την απώλειαν», όπως είπε ο Χριστός, αλλά «εις την επί γης ευδαιμονίαν». Ενώ η πίστη είναι «η στενή πύλη και τεθλιμμένη οδός», που δεν πιστεύουνε πως είναι «η απάγουσα εις την ζωήν», αλλά «εις την επί γης δυστυχίαν και περιφρόνησιν». «Πολλοί εισίν οι εισερχόμενοι διά της πλατείας πύλης» κατά τον λόγο του Κυρίου, « και ολίγοι εισιν οι ευρίσκοντες την στενήν πύλην».

Όλοι οι άπιστοι λένε πως αν βλέπανε ένα θαύμα, θα πιστεύανε. Μα η πίστη δεν έρχεται με τη βία, αλλά με τη συγκατάθεση της ψυχής. Γι' αυτό σε όσους ζητάνε θαύμα για να πιστέψουνε, δεν δίνεται, κατά τον λόγο που είπε ο Χριστός στους Φαρισαίους: «Γενεά πονηρά και μοιχαλίς σημείον επιζητεί και σημείον ου δοθήσεται αυτή».

Αλλά και θαύμα να δει ένας άπιστος, η υπερηφάνεια δεν τον αφήνει να πιστέψει, για να μη φανεί ευκολόπιστος και καταφρονεθεί.

Πριν καιρό έγραψα με συντομία πέντε- έξη άρθρα για τα θαύματα που γίνουνται σ' ένα χωριό της Μυτιλήνης, με τον τίτλο «Φρικτά μυστήρια». Πολλοί αναγνώστες συγκινηθήκανε στο έπακρο, ιδίως οι ταπεινοί κι' αγράμματοι άνθρωποι, «τα μωρά του κόσμου και τα εξουθενημένα». Οι έξυπνοι όμως κι' οι τετραπέρατοι δεν δώσανε σημασία, και κάποιοι απ' αυτούς με περιγελάσανε και μου γράψανε πως λέγω ανοησίες.

Αλλά, «Θεός ου μυκτηρίζεται». Από τότε ως τα σήμερα τα θαύματα δεν πάψανε, κι ολοένα γίνουνται πυκνότερα και τρομαχτικώτερα. Οι άνθρωποι που τα βλέπουνε μου τα γράφουνε με όλα τα καθέκαστα, κι απ' αυτά κάνω ένα βιβλίο που θα είναι σαν πυρωμένο σίδερο για τις άπιστες γλώσσες (Πρόκειται για το βιβλίο «Σημείον μέγα» που εξέδωσε ο « Αστήρ»). Αυτόν τον καιρόν γίνουνται ανασκαφές, για να βρεθεί η αρχαία εκκλησία με τα λείψανα εκείνων που φανερώνονται ολοζώντανοι μπροστά στους απλούς ανθρώπους, στον ύπνο και στον ξύπνο τους, καθώς κι εικόνες και τα' άλλα κειμήλια. Θα είχανε βρεθεί όλα, και θα ξεσκεπαζότανε γρήγορα ολότελα αυτός ο φοβερός κρατήρας, που θα σάρωνε τους άπιστους με την αγιασμένη λάβα του, αν υπήρχανε περισσότερα μέσα στα χέρια των φτωχών ανθρώπων που σκάβουνε με μια πίστη που είναι σαν φωτιά.

Μα, όπως και να είναι, με τη χάρη του Θεού «την τ' ασθενή θεραπεύουσαν και τα ελλείποντα αναπληρούσαν», θα βγάλουνε σε καλό τέλος το βλογημένο αυτό έργο, και θα θριαμβέψει η ακατάλυτη πίστη μας, και θα ακουστεί ως τα πέρατα του άπιστου κόσμου η βροντερή φωνή: «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνος!».
πηγή

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΣ ΠΑΛΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Θρησκειες η συγχρονη σκλαβεια(και οχι μονο συγχρονη ανα των αιωνων για να λεμε την αληθεια).Αλλα μην ανησυχειτε οσοι πιστευτε σε θρησκειες σε λιγο καιρο ο χριστιανισμος και ολες οι θρησκειες θα βαλουν λουκετο.Και το ποιο τρελλο.Αυτοι που πιστευουν στον θεο περισσοτερο και τον προσκυνανε αυτοι ειναι που θα τον βριζουνε με τον χειροτερο τροπο οταν στις δυσκολες στιγμες δεν θα τους βοηθαει.

Ανώνυμος είπε...

Πόση σιγουριά ο 9:02, και πόσο δε μας ενδιαφέρει η ανύπαρκτη γνώμη του. Τέτοια βρώμα και δυσωδία στην Ελλάδα του 2011 από δήθεν άθεους ή αστείους 12θεϊστές. Ό,τι και να πεις φίλε όσο κι αν προσπαθείς να κρύβεσαι στις σπηλιές σου ο Χριστιανισμός αντέχει 2011 χρόνια τώρα και για όσα χρόνια θέλει ακόμα ο Θεός. Τυφλέ και ανύπαρκτε πνευματικά. Δε βλέπεις τίποτα δίπλα σου από όσα γίνονται, δεν έχεις προσευχηθεί ποτέ στη ζωή σου και για αυτό μιλάς ή ίσως δεν έχεις το δικαίωμα να μιλάς. Ανθέλληνας σίγουρα ή και ακόμα πιο σίγουρα αλλοδαπός που τρέφει μίσος για τους ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Γιατί ω ναι, ίσως δεν το έχεις δει, αλλά το 90% είμαστε ορθόδοξοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Βαριέμαι ακόμα και που διάβασα το γεμάτο μίσος μήνυμά σου. Το δικό μου δεν είναι απέχθειας αλλά απορίας. Τυφλοί άθεοι που βαριέμαι να ασχοληθώ άλλο μαζί σας. ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΕΣΕΙΣ...
Αντε πίσω στο κλουβί σου λοιπόν !

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια αφηστε την πιστη να ειναι προσωπικη υποθεση καθενος απο εμας. Τι ζορι τραβατε να πεισετε ολο τον κοσμο για τον υπαρξη η οχι του θεου;Το μονο που καταφερνετε ειναι να δημιουργειτε στρατιες φανατισμενων και μη σκεπτομενων ανθρωπων.Διαμαρτυρεστε για της κυβερνησεις και την προπαγανδα τους και εσεις καλλιεργειτε τον σκοταδισμο με τις θρησκειες σας.

Ανώνυμος είπε...

Ρε σείς 9:02 και 9:16
Διαβάστε λίγο προσεκτικά το κείμενο του Κόντογλου.
Για εσάς γράφτηκε κυρίως!
Ταπεινώστε λίγο το φρόνημα σας...και σταματήστε να ψαχνετε το Θεό με το μυαλό σας!
Όσο ψάχνεις με το πεπερασμένο μυαλό σου να βρείς τον ΄Απειρο Θεό και που μόνο η σκέψη της Παντοδυναμίας του, κάνει τον νου του ανθρώπου να ιλιγγιά,θα είναι σα να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.
Τον Θεό φίλοι μου τον βρίσκεις πρώτα με τη καρδιά και μετά με το μυαλό!
Αρχίστε λοιπόν να τον ψάχνετε επιμόνως με τη καρδιά σας και αν δεν τον βρείτε, τότε μάλλον ανήκετε αλλού.
ΤΟΤΕ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΛΑΣΗ...

Ανώνυμος είπε...

1ον Αν δεν σε ενδιαφερει η γνωμη μου γιατι την σχολιαζεις.Ο 9.16 ουτε καν ασχοληθηκε μαζι μου ενω εσυ εστειλες ολοκληρο μηνυμα.Μαλλον κατι σε ζορισε στο μηνυμα μου.Ετσι ειναι στη χωρα της δημοκρατιας οποιο΅δεν ειναι χριστιανος δεν εχει δικαιωμα λογου(κατα την γνωμη του 9.11).Ειτε το θελεις ειτε οχι στην ελλαδα του 2011 ολοι οι νεοι εχουν γυρισει την πλατη τους στην θρησκεια και ειδικοτερα στην εκκλησια. Ουτε ενας νεος δεν παταει το ποδι του στην εκκλησια και οταν δεν εχεις την νεολαια με το μερος σου σε λιγο καιρο βαζεις με μαθηματικη ακριβεια λουκετο στην επιχειρηση(ναι η εκκλησια ειναι επιχειρηση για οσους δεν ξερουν).Οσον αφορα για το ποιος ειναι πνευματικα ανυπαρκτος μαλλον εσυ εισαι.Απο την πολλη προσευχη, υποταγη,πλυση εκγεφαλου εχεις βαλει χειροπεδες στο μυαλο αδυνατοντας να σκεφτεις οτιδηποτε διαφορετικο απο την θρησκεια σου.Αντε φιλε τραβα στην εκκλησια να προσευχηθεις σε ενα ψεμα που σε πλασαρανε απο πιτσιρικα σε ασε εμας να λεμε την γνωμη μας.Αν δεν γουσταρεις να υπαρχουν διαφορετικες γνωμες στην θρησκεια που πιστευεις μπορεις να πας στο πακισταν η στο αφγανισταν θα σου ταιριαζει πολλη εκει περα,

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟ ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΘΡΗΣΚΟΣ......ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.....

Ανώνυμος είπε...

Ρε 8.38 αφου θα μας σωσει ο θεος τι διαδηλονουμαι και βγαινουμε στους δρομους.Αφου συμφωνα με τις προφητειες διαφορων γεροντων(εδω γελαει και το παρδαλο κατσικι)ειμαστε ο εκλεκτος λαος(οχι δεν ειναι καθολου ρατσιστικο)και μονον εμεις πιστευουμε στην αληθεια του θεου(χαχαχαχα).Οσον αφορα για κολαση και παραδεισο αυτα δεν υπαρχουν μετα το τελος της ζωης αυτα υπαρχουν κατα την διαρκεια της ζωης.Κολαση οταν εισαι δυστυχισμενος παραδεισο οταν εισαι ευτυχισμενος.Ειμαι ο ιδιος που εστειλε το μηνυμα στο 10.08 και 9.02

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ και συμπατριώτη μου Φώτη,
μακάριος είσαι εκεί που βρίσκεσαι τώρα και ξέρουμε ότι το Χριστό μας, που τόσο αγάπησες όσο ήσουν εδώ κάτω στη Στρατευομένη Εκκλησία Του, δεν σταματάς να τον παρακαλάς για μας, τώρα που ανήκεις στην Άνω Θριαμβεύουσα Εκκλησία.
Σε ευχαριστούμε που φρόντισες από τότε να απαντήσεις ο ίδιος σε όλους τους οπαδούς της άρνησης που πουλάνε πνεύμα, ειρωνεία και βλακεία!
Σε όλους αυτούς που δεν έχουν καμία πραγματική απόδειξη και κανένα αληθινό στοιχείο περί αυτών που λένε… απλώς είναι οπαδοί του τίποτε και της άρνησης…!
Σ’ ευχαριστούμε από τη καρδιά μας αδελφέ.
Καλήν αντάμωση

Ο Φώτης είπε...

Πρός τον συμπαθέστατο 9:02 (δηλαδή τον 9:16 ή αλλιώς 10:19 ή αλλιώς 10:21)
Ὁ ἄνθρωπος εἶναι σὲ ὅλα ἀχόρταγος. Θέλει νὰ ἀπολαύσει πολλά, χωρὶς νὰ μπορεῖ νὰ τὰ προφτάσει ὅλα. Καὶ γι᾿ αὐτὸ βασανίζεται. Ὅποιος ὅμως, φτάσει σὲ μία κατάσταση, ποὺ νὰ εὐχαριστιέται μὲ τὰ λίγα, καὶ νὰ μὴ θέλει πολλὰ ἔστω καὶ κι ἂν μπορεῖ νὰ τὰ ἀποκτήσει, ἐκεῖνος λοιπὸν εἶναι εὐτυχισμένος. Οἱ ἄνθρωποι δὲν βρίσκουν πουθενὰ εὐτυχία, γιατὶ ἐπιχειροῦν νὰ ζήσουν χωρὶς τὸν ἑαυτό τους. Ἀλλὰ ὅποιος χάσει τὸν ἑαυτό του, ἔχει χάσει τὴν εὐτυχία. Εὐτυχία δὲν εἶναι τὸ ζάλισμα, ποὺ δίνουν οἱ πολυμέριμνες ἡδονὲς καὶ ἀπολαύσεις, ἀλλὰ ἡ εἰρήνη τῆς ψυχῆς καὶ ἡ σιωπηλὴ ἀγαλλίαση τῆς καρδιᾶς. Γι᾿ αὐτὸ εἶπε ὁ Χριστός: «Οὐκ ἔρχεται ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ μετὰ παρατηρήσεως: οὐδὲ ἐροῦσιν, ἰδοὺ ὧδε, ἢ ἰδοὺ ἐκεῖ. Ἰδοὺ γὰρ ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντὸς ἡμῶν ἐστι».

Ξέρω καλά, τί εἶναι ἡ ζωὴ ποὺ ζοῦνε οἱ λεγόμενοι κοσμικοὶ ἄνθρωποι. Οἱ ἄνθρωποι, δηλαδή, ποὺ διασκεδάζουνε, ποὺ ταξιδεύουνε, ποὺ ξεγελιοῦνται μὲ λογῆς-λογῆς θεάματα, μὲ ἀσημαντολογίες, μὲ σκάνδαλα, μὲ τὶς διάφορες ματαιότητες. Ὅλα αὐτά, ἀπὸ μακριὰ φαντάζουνε γιὰ κάποιο πρᾶγμα σπουδαῖο καὶ ζηλευτό! Ἀπὸ κοντά, ὅμως, ἀπορεῖς γιὰ τὴν φτώχεια ποὺ ἔχουνε, καὶ τὸ πόσο κούφιοι εἶναι οἱ ἄνθρωποι ποὺ ξεγελιοῦνται μὲ αὐτὰ τὰ γιατροσόφια τῆς εὐτυχίας. Βλέπεις δυστυχισμένους ἀνθρώπους, ποὺ κάνουνε τὸν εὐτυχισμένο! Κατάδικους, ποὺ κάνουνε τὸν ἐλεύθερο! Ἄδειοι ἀπὸ κάθε οὐσία! Τρισδυστυχισμένοι! Πεθαμένη ἡ ψυχή τους! Καὶ γι᾿ αὐτὸ ἀνύπαρκτη καὶ ἡ «εὐτυχία» τους! Τελείως ἀποξενωμένοι ἀπὸ τὴν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ!

Ἀλλὰ πῶς νὰ γίνει ψωμί, σὰν δὲν ὑπάρχει προζύμι; Καὶ πῶς νὰ μὴν εἶναι ὅλα ἄνοστα, ἀφοῦ δὲν ὑπάρχει ἁλάτι;

Μὴ φοβᾶσαι, ἀδελφέ μου, νὰ μείνεις μοναχὸς μὲ τὸν ἑαυτό σου! Μὴ καταγίνεσαι ὁλοένα μὲ χίλια πράγματα, γιὰ νὰ τὸν ξεχάσεις! Γιατὶ ὅποιος ἔχασε τὸν ἑαυτό του, κάθεται μὲ ἴσκιους καὶ μὲ φαντάσματα μέσα στὴν ἔρημό του θανάτου. Ἀγάπησε τὸν Χριστὸ καὶ τὸ Εὐαγγέλιο, περισσότερο ἀπὸ τὶς πεθαμένες σοφίες τῶν ἀνθρώπων. Περισσότερο ἀπὸ κάθε τιμὴ καὶ δόξα ἐτούτου τοῦ κόσμου. Καὶ μοναχὰ τότε, θὰ χαίρεσαι σὲ κάθε ὥρα τῆς ζωῆς σου. Κανένας δρόμος δὲν βγάζει στὴν εἰρήνη τῆς καρδιᾶς, παρὰ μόνο ὁ Χριστός, ποὺ σὲ καλεῖ πονετικὰ καὶ ποὺ σοῦ λέγει: «Ἐγὼ εἰμὶ ἡ ὁδός».
Μετά τιμής
Φώτης Κόντογλου

Ανώνυμος είπε...

Eχεις δικιο σε αρκετα πραγματα φωτη για τους ανθρωπους και την ματαιοτητα των περισσοτερων πραξεων που κανουν στην ζωη τους.Δειχνουν ευτυχισμενοι οι περισσοτεροι αλλα ειναι δυστυχισμενοι.Το να μην πιστευεις στην θρησκεια δεν σημαινει οτι εχεις χασει τον εαυτο σου γιατι το ιδιο θα μπορουσα να πω και για καποιον που πιστευει στην θρησκεια(οτι εχει χασει τον εαυτο του δηλαδη)Οπως ειπα και πριν συμφωνω σε μερικα απο αυτα που λες αλλα γιατι καποιος πρεπει να ακολουθησει καποια θρησκεια για να ειναι ευτυχισμενος(διαφωνω τελειως η θρησκεια για μενα ειναι χειροπεδες στην ψυχη στο πνευμα και στο μυαλο).Μην ξεχνατε οτι και η θρησκεια ειναι δημιουργια ανθρωπου αρα ειναι ατελες.Διαφωνω επισης τελειως με τον θεο των χριστιανων γιατι λενε συνεχως οτι σε εμας εδωσε ο θεος την αληθεια και οτι εμεις οι ελληνες ειμαστε ο εκλεκτος λαος.Αυτο ειναι τελειως ρατσιστικο και υποτημιτικο προς τους αλλους λαους.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ Ο 9:16 ΚΑΙ ΔΕΝ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΟ Η ΔΙΑΒΟΛΟ.
ΣΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ.
ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ.
ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
<> ΡΑΣΕΛ

Ανώνυμος είπε...

Τελικα οντως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΘΕΟΙ!!!ΑΝΤΙ-ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο 11:24 ΕΙΜΑΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΡΑΣΕΛ :ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΟΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

προς τους άθεους - αντίθεους:
Αφού δεν πιστεύετε στην ύπαρξη του Θεού εφόσον δεν Τον βλέπετε προφανώς δεν πιστεύετε και στην ύπαρξη του κακού, το οποίο όμως το βλέπετε...άρα αφού υπάρχει το κακό πως γίνεται να μην υπάρχει το καλό;;;;;;; καλά λένε δεν υπάρχουν άθεοι αλλά αντίθεοι...απλή λογική. Και οι γιαγιάδες έχουν πιο πολύ μυαλό από εσάς διαννοούμενοι της δεκάρας. Ααα, και δεν σας απείλησε κανένας που δεν πιστεύετε, μην χαιδεύεστε! Δικιά σας είναι η ζωή ότι θέλετε κάνετε! Το βιβλίο που γράφεται από τις πράξεις σας αφορά μόνο τον καθε ένα σας, όμως δικαιολογίες δεν έχει για κανένα από σας και από εμάς μετά την απομέκρυνση από το "ταμείο"!!!

Ανώνυμος είπε...

ειμαι ο 10.21 και 11.04 εγω παντως διαφωνω και με την θρησκεια και με την επιστημη(εντελως ομως)Τελος παντων καπου εδω σας χαιρετω γιατι αυριο ξυπναω πρωι

Ανώνυμος είπε...

0 11:24 ΕΙΜΑΙ,
ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Η Ο ΦΩΤΗΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΑ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΩΤΗΣ Η Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ,ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣ.ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΣΚΟΠΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.ΕΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ.
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ELITE ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ.ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ,ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

ω,αδέλφοι αφήστε τις μαλακίες να συμφιλιωθούμε επιτέλους γαμω τις παρωπίδες μου!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

11:57 ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΦΥΣΗ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΞΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΝΕΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ Η ΟΧΙ, ΚΟΛΑΣΗ Η ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ.ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΟΤΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.
ΞΑΝΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΝ ΑΜΟΛΥΝΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝ ΑΙΤΙΑΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΟΝ.Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑΤΟΝ,ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΟΝ.
Αυτες οι αποψεις,εξαιρετικα σοφες,ειπωθηκαν απο τον αριστοτελη σε εποχες πολλων θεων.Και μετα απο 2500 χρονια αποδεικνυονται και επιστημονικως.Οτι οτιδηποτε εχει υπαρξει εχει αιτια(πως και γιατι).η γη εχει υπαρξει,αρα εχει αιτια(πως δημιουργηθηκε και γιατι δημιουργηθηκε).Συνειρμικα η αθεια αποτελει εναν απεριγραπτο πολιτικο και πνευματικο αχταρμα.Δεχομαι καποιον που πιστευει σε οτιδηποτε,βουδες,κουδες και ολα τα σχετικα.Ειναι θεμα γουστου η μαγκιας.Δινει μια απαντηση,ρε παιδι μου,εστω και ανοητη.Αυτος που δεν πιστευει απλα αρνειται την υπαρξη του.Νομιζει οτι γνωριζει το πως αλλα δεν ενδιαφερεται για το γιατι.Και ατυχως δεν ειναι θεμα γουστου η μαγκιας.Ειναι θεμα απλης λογικης ως ενα σημειο.

Modestus είπε...

Μη φαγώνεστε ρε παιδιά δεν υπάρχει λόγος. Θα πεθάνουμε μια μέρα έτσι κι αλλιώς όλοι και τότε θα δούμε ποιος έχει δίκιο. Εγώ πχ που θέλω να είμαι Χριστιανός αν υποθετικά λέμε ισχύει αυτά που υποστηρίζουν οι άθεοι θα έχω χάσει αυτήν την ζωή 70-80 χρόνια που έζησα. Αν έχω εγώ δίκιο τότε απλά τους άθεους θα τους κλαίνε οι ρέγγες, απλά τα πράγματα, δεν θα ζήσουμε αιώνια εδώ πέρα, 2 μέτρα γης για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

οτι δεν βλεπεις δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει αλλα και οτι βλεπεις δεν σημαινει οτι υπαρχει αν κανεις κανει μια ειληκρινη αναζητηση του θεου θα παρει αμεσα δειγματα αν αναρωτιεται ετσι στο χαβαλε δεν προκειται να γινει τιποτα.

Ανώνυμος είπε...

Δημιούργησε ὁ Θεὸς τὸ κακό;

Στὸ πανεπιστήμιο ὑπῆρχε ἕνας καθηγητὴς μὲ φήμη γιὰ τὴν ἐχθρότητά του πρὸς τὴν χριστιανικὴ πίστη. Στὸ πρῶτο μάθημα τοῦ πρώτου ἑξαμήνου, ἐὰν ὑπῆρχε ἀνάμεσα στοὺς φοιτητὲς κάποιος θρησκευόμενος, ἐπιχειροῦσε νὰ χλευάσει τὴν πίστη του. Ρώτησε λοιπὸν τοὺς φοιτητές:

- Τὰ πάντα εἶναι δημιουργήματα τοῦ Θεοῦ;

Ἕνας φοιτητὲς μὲ βεβαιότητα εἶπε:

- Μάλιστα, κύριε καθηγητά.

Ὁ καθηγητὴς εἶπε:

- Ἀφοῦ τὰ πάντα δημιούργησε ὁ Θεός, τότε καὶ τὸ Κακὸ εἶναι δικό του δημιούργημα καὶ σύμφωνα μὲ τὴν ἀρχὴ ὅτι τὰ ἔργα μας καθορίζουν τί εἴμαστε, ὁ Θεὸς εἶναι τὸ Κακό.

Ὁ φοιτητὴς δὲν εἶχε νὰ πεῖ τίποτα καὶ ὁ καθηγητὴς ἱκανοποιημένος μὲ τὸν ἑαυτό του εἶπε στοὺς φοιτητὲς πὼς ἡ πίστη στὸ Θεὸ εἶναι μύθος.

Ἕνας φοιτητὴς σήκωσε τὸ χέρι του καὶ εἶπε:

- Κύριε καθηγητά, μπορῶ νὰ σᾶς ρωτήσω κάτι;

- Βεβαίως, ἀπάντησε ὁ καθηγητής.

- Κρύο ὑπάρχει, κύριε καθηγητά;

- Τί ἐρώτηση εἶναι αὐτή; Βεβαίως ὑπάρχει. Ποτὲ δὲν ἔνιωσες κρύο;

Οἱ φοιτητὲς γέλασαν μὲ τὴν ἐρώτηση τοῦ συμμαθητῆ τους.

Ὅμως ὁ φοιτητὴς συνέχισε:

- Στὴν πραγματικότητα, ὅμως κρύο δὲν ὑπάρχει. Σύμφωνα μὲ τοὺς νόμους τῆς φυσικῆς, ἐκεῖνο ποὺ ἐμεῖς θεωροῦμε κρύο εἶναι ἀπουσία θερμότητας. Τὸ ἀπόλυτο «μηδέν» (-460 βαθμοὺς Fahrenheit ἢ -273 Celsius) εἶναι ἡ πλήρης ἀπουσία θερμότητας. Κρύο δὲν ὑπάρχει. Ἐμεῖς δημιουργήσαμε αὐτὴ τὴ λέξη γιὰ νὰ περιγράφουμε τί νιώθουμε ὅταν δὲν ὑπάρχει θερμότητα.

Μετὰ ὁ φοιτητὴς συνέχισε:

- Τί λέτε, κύριε καθηγητά, σκοτάδι ὑπάρχει;

- Βεβαίως ὑπάρχει, ἀπάντησε ὁ καθηγητής.

- Ὄχι κύριε καθηγητά, καὶ σκοτάδι δὲν ὑπάρχει. Στὴν πραγματικότητα τὸ σκοτάδι εἶναι ἀπουσία φωτός. Ἐμεῖς μποροῦμε νὰ ἐρευνοῦμε τὸ φῶς, ἀλλὰ δὲν μποροῦμε τὸ σκοτάδι. Μποροῦμε νὰ χρησιμοποιήσουμε τὴν πρίσμα τοῦ Νεύτωνα γιὰ νὰ ἀποσυνθέσουμε τὸ φῶς σὲ ἄλλα χρώματα καὶ νὰ ἐρευνήσουμε τὸ μῆκος κύματος τοῦ κάθε χρώματος. Ὅμως δὲν μποροῦμε νὰ μετρήσουμε καὶ νὰ ἀποσυνθέσουμε τὸ σκοτάδι. Ἡ ἀκτίνα τοῦ φωτὸς μπορεῖ νὰ μπεῖ στὸ σκοτάδι καὶ νὰ τὸ φωτίζει. Πῶς μπορεῖτε νὰ μετρήσετε σὲ τί βαθμὸ εἶναι σκοτάδι; Μόνο μετρώντας τὸ ποσοστὸ τοῦ φωτός. Δηλαδή, τὸ σκοτάδι εἶναι μία ἔννοια τὴν ὁποία οἱ ἄνθρωποι χρησιμοποιοῦν γιὰ νὰ περιγράψουν τῆς καταστάσεις ὅταν ἀπουσιάζει τὸ φῶς.

Καὶ μετὰ ὁ φοιτητὴς ρώτησε:

- Κύριε καθηγητά, Κακὸ ὑπάρχει;

Ὁ καθηγητὴς ἀπάντησε μέ, ὄχι καὶ μεγάλη, βεβαιότητα:

- Δὲν εἶναι Κακὸ αὐτὸ ποὺ βλέπουμε καθημερινά; Ἡ σκληρότητα μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων, πολλὰ ἐγκλήματα καὶ βία παντοῦ στὸν κόσμο, ὅλα αὐτὰ κατὰ τὴ γνώμη μου εἶναι παραδείγματα ποὺ ἀποδεικνύουν ὅτι ὑπάρχει Κακό.

- Κακὸ δὲν ὑπάρχει, κύριε καθηγητά. Τὸ Κακὸ εἶναι ἁπλὰ ἀπουσία Θεοῦ. Εἶναι μία λέξη ποὺ μοιάζει τὸ κρύο καὶ τὸ σκοτάδι, δηλαδὴ λέξη ποὺ οἱ ἄνθρωποι ἐπινόησαν γιὰ νὰ περιγράφουν τὴν ἀπουσία Θεοῦ. Ὁ Θεὸς δὲν δημιούργησε τὸ Κακό. Τὸ Κακὸ δὲν εἶναι σὰν τὴν ἀγάπη, ποὺ ὑπάρχει ὅπως ἡ θερμότητα καὶ τὸ φῶς. Τὸ Κακὸ εἶναι ἀποτέλεσμα ἀπουσία στὴν καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου θεϊκῆς ἀγάπης. Εἶναι σὰν τὸ κρύο ποὺ ἔρχεται ὅταν ἀπουσιάζει ἡ θερμότητα, ἢ σὰν τὸ σκοτάδι ποὺ ἔρχεται ὅταν δὲν ὑπάρχει φῶς.

Καὶ ὁ καθηγητὴς δὲν εἶχε νὰ ἀπαντήσει τίποτα...

Ανώνυμος είπε...

Oute h episthmh mporei na su pei pws den uparxei theos oute kai h thrhskeia na se phsei pws uparxei gt poly apla o theos edwse endeikseis ths yparkshs tou alla pote apodhkseis einai thema pisths. Kalhmera

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός ΔΕΝ παραβιάζει την ελευθερία μας, αλλά αφήνει ένα παραθυράκι προς τους απίστους, να μπορούν πάντα να βρίσκουν δικαιολογίες, και να ασκούν ελεύθερα την απιστία τους. Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

2011 χρονια σκοταδισμου,αιματος και βιας!!
Παρτε το θεουλη σας και κοιμηθητε τον υπνο του δικαιου!!Και μην ξεχασεται να φιλησεται και το χερι του παππα που μολις κατουραγε και εχει ακομα και το αγιο μυρο σε σταγονες!!

Modestus είπε...

Ανώνυμε 12:16μμ άλλο το να είσαι άθεος και άλλο υβριστής. Τον άθεο τον δέχομαι και σέβομαι το τι είναι ούτε τον κατηγορώ. Ο υβριστής όμως σαν κι εσένα θίγει το αίσθημα του συνανθρώπου του που επιλέγει να είναι Χριστιανός. Δεν σου αρέσει κράτα την γνώμη για το εαυτό σου αλλά μην περνάς στο άλλο άκρο να λοιδωρείς και να χλευάζεις.