Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η απάτη του φαινομένου "trickling down"


Τα τέσσερα διαγράμματα που ακολουθούν δείχνουν καθαρά αυτό που ισχυρίζεται ο τίτλος της ανάρτησης, ότι δηλαδή η ελάττωση του υψηλότερου συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου δεν έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, (Εικ. 1), στην αύξηση του διάμεσου εισοδήματος, (Εικ. 2), στη μεταβολή της ωριαίας αποζημίωσης, (Εικ. 3) και στη μεταβολή του ποσοστού ανεργίας, (Εικ. 4).


Ο οριζόντιος άξονας δείχνει τις χρονιές από το 1954 έως το 2000. Οι ενδιάμεσες χρονιές δεν φαίνονται καθαρά. Δυστυχώς όλα τα διαγράμματα είναι μικρής διακριτικής ικανότητας, ακόμα και στο πρωτότυπο. Αλλά δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι δυο καμπύλες.

Η ροζ, σε όλα τα διαγράμματα, από το 1-4, είναι η ίδια και αναπαριστά τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας του εισοδήματος. Το 1963 ήταν ίσος με 91%, και σταδιακά βλέπουμε πώς αυτός ελαττώνεται, μέχρι το 35%, για το 2003.


Η μπλε καμπύλη από την άλλη, αναπαριστά κάποιον από τους οικονομικούς δείκτες που προαναφέραμε.

Ο αριστερός κατακόρυφος άξονας αναφέρεται στον φορολογικό συντελεστή και είναι βαθμολογημένος κατά τον ίδιο τρόπο σε όλα τα διαγράμματα. Ο δεξιός κατακόρυφος άξονας, αναφέρεται στο ποσοστό μεταβολής του αντίστοιχου οικονομικού μεγέθους, και για το λόγο αυτό παίρνει και θετικές και αρνητικές τιμές.


Εικ. 1 Ανώτατος φορολογικός συντελεστής vs. ποσοστού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.

Ο συντελεστής συσχέτισης ανάμεσα στις δυο καμπύλες είναι 0.03, το οποίο σημαίνει ότι η συσχέτιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Αν η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή είχε ουσιαστική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, τότε ο συντελεστής συσχέτισης θα βρισκόταν κοντά στο 1.



Εικ. 2 Ανώτατος φορολογικός συντελεστής vs. ποσοστού αύξησης του διάμεσου εισοδήματος.

Εδώ ο βαθμός συσχέτισης είναι ίσος με 0.06. Πρακτικά καμία συσχέτιση. Το αν αυξάνεται το εισόδημα, ή ελαττώνεται δεν εξαρτάται από τον φορολογικό συντελεστή.



Εικ. 3 Ανώτατος φορολογικός συντελεστής vs. ωριαίας αποζημίωσης.
Εδώ ο συντελεστής συσχέτισης είναι ίσος με 0.34. Δείχνει δλδ να υπάρχει μια ελαφριά επίδραση της ελάττωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στην ωριαία αποζημίωση .



Εικ. 4 Ανώτατος φορολογικός συντελεστής vs. ποσοστού μεταβολής της ανεργίας.

Ο συντελεστής συσχέτισης είναι ίσος με 0.11, δηλαδή αμελητέος.


Τα μεγέθη αφορούν την αμερικανική οικονομία και βρίσκονται ΕΔΩ.



Υ.Γ1. Ευχαριστώ τον eparistera για την υπόδειξη του εν λόγω άρθρου.


Υ.Γ2. Το βίντεο είναι από την ίδια ιστοσελίδα και αναφέρεται στα φορολογικά κατορθώματα των μεγάλων εταιριών.


Where Do Corporate Tax Breaks Go? from United for a Fair Economy on Vimeo.


Και για να έχουμε πληρέστερη εικόνα ας δούμε και το επόμενο γράφημα, το οποίο απεικονίζει τη μεταβολή με τη σειρά από αριστερά προς τα δεξιά, των κερδών των επιχειρήσεων, του δείκτη Dow Jones, των τιμών των μετοχών των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, και στη συνέχεια, των ωριαίων αποζημιώσεων των εργαζομένων, των εβδομαδιαίων, κλπ, και στο τέλος της ανεργίας, κατά το διάστημα 2009 ΙΙ και 2011 Ι. Οι μεταβολές σε ό,τι αφορά τα κέρδη είναι μεταξύ του 40 και 45%, ενώ σε ό,τι αφορά τους μισθούς και την ανεργία είναι αρνητικές!