Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ


Elder_Porphyrios_a4.jpgΟ άνθρωπος του Χριστού όλα τα κάνει προσευχή. Και τη δυσκολία και τη θλίψη, τις κάνει προσευχή. Ό,τι και να του τύχει αμέσως αρχίζει: «Κύριε Ιησού Χριστέ ...;». Η προσευχή ωφελεί σε όλα, και στα πιο απλά. Για παράδειγμα, πάσχεις από αυπνία. να μη ακέπτεσαι τον ύπνο. Να σηκώνεσαι, να βγαίνεις έξω και να έρχεσαι πάλι μέσα στο δωμάτιο, να πέφτεις στο κρεβάτι σαν για πρώτη φορά, χωρίς να σκέπτεσαι αν θα κοιμηθείς ή όχι. Να συγκεντρώνεσαι, να λες τη δοξολογία και μετά τρεις φορές το «Κύριε Ιησού Χριστέ ...;» κι έτσι θα έρχεται ο ύπνος.



Όλα είναι μέσα μας, και τα ένστικτα και τα πάντα, και ζητούν ικανοποίηση. Αν δεν τα ικανοποιήσομε, κάποτε θα εκδικηθούν, εκτός και τα διοχετεύσομε αλλού, στο ανώτερο, στον Θεό.
Αντί να στέκεσθε έξω από την πόρτα και να διώχνετε τον εχθρό, περιφρονήστε τον. Έρχεται από δω το κακό; Δοθείτε μα τρόπο απαλό από εκεί. Δηλαδή έρχεται να σας προσβάλει το κακό, δώστε εσείς την εσωτερική σας δύναμη στο καλό, στον Χριστό.

Παρακαλέστε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Ξέρει εκείνος πώς να σας ελεήσει, με τι τρόπο. Κι όταν γεμίζετε απ' το καλό, δεν στρέφεσθε πια προς το κακό. Γίνεσθε μόνοι σας, με τη χάρη του Θεού, καλοί. Που να βρει τόπο τότε το κακό; Εξαφανίζεται!


Σας πιάνει φοβία κι απογοήτευση; Στραφείτε στον Χριστό. Αγαπήστε τον απλά, ταπεινά, χωρίς απαίτηση και θα σας απαλλάξει ο Ίδιος.

Να μη διαλέγετε αρνητικούς τρόπους για τη διόρθωσή σας. Δεν χρειάζεται ούτε τον διάβολο να φοβάσθε, ούτε την κόλαση, ούτε τίποτα. Δημιουργούν αντίδραση. Έχω κι εγώ μια μικρή πείρα σ' αυτά. Ο σκοπός δεν είναι να κάθεσθε, να πλήττετε και να σφίγγεσθε, για να βελτιωθείτε. Ο σκοπός είναι να ζείτε, να μελετάτε, να προσεύχεσθε, να προχωράτε στην αγάπη, στην αγάπη του Χριστού, στην αγάπη της Εκκλησίας.

Τις αδυναμίες αφήστε τις όλες, για να μην παίρνει είδηση το αντίθετο πνεύμα (δηλ. ο διάβολος) και σας βουτάει και σας καθηλώνει και σας βάζει στη στενοχώρια. Να μην κάνετε καμιά προσπάθεια ν' απαλλαγείτε από αυτές. Ν' αγωνίζεσθε με απαλότητα και απλότητα, χωρίς σφίξιμο και άγχος.
Μη λέτε: «Τώρα θα σφιχτώ, θα κάνω προσευχή ν' αποκτήσω αγάπη, να γίνω καλός κ.λπ.». Δεν είναι καλό να σφίγγεσαι και να πλήττεις, για να γίνεις καλός. Έτσι θ' αντιδράσετε χειρότερα. Όλα να γίνονται με απαλό τρόπο, αβίαστα και ελεύθερα. Ούτε να λέτε: «Θεέ μου, απάλλαξέ με απ' αυτό», παραδείγματος χάριν, τον θυμό, την λύπη. Δεν είναι καλό να προσευχόμαστε ή και να σκεπτόμαστε το συγκεκριμένο πάθος. κάτι γίνεται στην ψυχή μας και μπλεκόμαστε ακόμη περισσότερο. Ρίξου με ορμή, για να νικήσεις το πάθος και θα δεις τότε πως θα σ' αγκαλιάσει, θα σε σφίξει και δεν θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα.

Η ελευθερία δεν κερδίζεται, αν δεν ελευθερώσομε το εσωτερικό μας απ' τα μπερδέματα και τα πάθη.



Πηγή:Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου, Βίος και Λόγοι - Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από αυτό πηγάζει και η πραγματική αγάπη για τον Θεό και για τον πλησίον.Αν ο κόσμος γυρίσει κοντά στον Θεό,τότε όλα θα πάνε καλύτερα,αρκεί να μετανοήσουμε και να προσπαθούμε κάθε μέρα για την εκπλήρωση του λόγου του Θέου δια μέσου του Ιησού Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

αμην...όλοι μας φταιμε και η επανάσταση που είναι και της μόδας πρέπει να αρχίσει από μέσα μας. εναντια στον παλιό κακό εαυτό μας και ύστερα φτιάχνουν και τα έξω

Ανώνυμος είπε...

11.20 Εχεις απόλυτο δίκιο. Για αυτό προσωπικά βαριέμαι πλέον να τσακώνομαι για θέματα πίστης. Δεν υπάρχει βίντεο για βίντεο που να μην αρχίσουμε τους τσακωμούς. Ισως από αυτή την σκοπιά, τα προβληματα να είναι ευλογημένα, όχι ότι πρέπει να τα αποζητούμε, απλά χωρίς αυτά δεν ανεβαίνουμε, δεν διακρίνουμε τα σημαντικά.

Ανώνυμος είπε...

afta olla einai kseperasmena ,apotuxhmenes suntages pou odhcoun ton anthropo sthn kakomoirgia, oloi aftoi oute problhmata exoun oute upoxreoshs, outa pote megalosan paidia giati pote den agaphsan thn zoh kai thn dhmiourgeia, einai sthromenoi se mualo kai soma

Ανώνυμος είπε...

11.58 Ποιά είναι ξεπερασμένα? εννοείς την καμπάλα κλπ? Μιλάς για αυτούς που τσακώνονται ή για αυτούς που την χρησιμοποιούν?

Ανώνυμος είπε...

γράψε λάθος.. άλλο post

Ανώνυμος είπε...

11.58...ήθελες να τα postαρεις αλλου;

Ανώνυμος είπε...

οχι, ο 11.41 είμαι. Εχει πολύ πλάκα το μπέρδεμα ώρες ώρες. Απλά δεν κατάλαβα καλά σε ποιούς αναφερόταν ο 11.58.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και αίσχος αυτά που αναφέρεις 11:58!!!Η αδυνατότητα σου να κατανοήσεις την σημαντικότητα των λόγων που κρύβεται μέσα στις απλά δοσμένες "συνταγές" δείχνει ότι έχεις μεγάλο δρόμο μπροστά σου πνευματικά να διανύσεις για να κατανοήσεις πως ο άνθρωπος αγαπά!Πως αγαπά με Α κεφαλαίο και όχι με μικρό όπως το νοείς εσύ υλιστικά...Που μέσα από τη μικρότητα που σε διακρίνει αδυνατείς να δεις ότι ο εγωϊσμός σου σε στείρωσε εσένα!Γιατί αυτοί οι Άγιοι Άνθρωποι χαίρουν πληρότητας τόσο σε επίπεδο νοός αλλά και σώματος!Εύχομαι με τη χάρη του θεού να αλλάξεις γνώμη και να συνειδητοποιήσεις ότι τα προβλήματα,οι υποχρεώσεις και το να μεγαλώνεις παιδιά είναι μεν δύσκολο σαν μονοπάτι αλλά με τη βοήθεια Του οδηγούμαστε στην πλήρη υπέρβαση και τελικά στην εσωτερική γαλήνη που μόνο Εκείνος μας προσφέρει,απαλλάσοντας μας από κάθε τι που μας βαραίνει...Τι πλέον θέλει;(όπως αναφέρει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) Με αδελφική Αγάπη,να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

*Τι πλέον Θέλεις;(όπως αναφέρει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ανώνυμος είπε...

Μάγκες, μην πιστεύετε στον θεό, αλλά και εγώ που δεν πίστευα διαπίστωσα ότι η προσευχή ήταν παρηγοριά, πηγή αστείρευτης δύναμης και ενέργειας, και αν το καλοσκεφτεί κανείς, σε αυτή τη σαπίλα που επικρατεί τριγύρω, μόνο αυτό μας απέμεινε.
Και μόνο στη προοπτική πως μπορεί να εισακουστώ νιώθω άλλος άνθρωπος.
Απλά, οι άθεοι δε γουστάρουν κατήχηση και εξαναγκασμό, και καλά κάνουν κατ' εμέ.
Κάτι με τις λουκάδες, κάτι με τους θρησκειοκάπηλους, κάτι με πολλούς μεγαλοπαπάδες έχει αγριέψει ο κόσμος.
Έχω δει κάτι κοσμικούς διαβόλους, φανατίκ άθεους να κλαίνε σαν παιδιά σε απομονωμένα ξωκκλήσια,που είναι να σου σηκώνεται η τρίχα!

Ανώνυμος είπε...

Το να μην πιστεύει κάποιος είναι δικαίωμα του!Το να θίγει όμως και να προσβάλει υπό τον τρόπο του 11.58 είναι απλώς απαράδεκτο!Η τωρινή μας κατάσταση ωφείλεται σε αυτές τις αντιμετωπίσεις!Τόσο από πλευράς άθρησκων(γιατί άθεοι δεν υπάρχουν) αλλά τόσο και από πλευράς δογματικής εκκλησίας!Να πιστεύετε στον θεό και να προσεύχεστε!Απλά να μην δέχεστε την δογματικότητα και την χειραγώγηση!Μόνο Αγάπη...Από Αγάπη για την Αγάπη με Αγάπη...Τόσο απλό και όμως τόσο δύσκολο να κατανοηθεί...τι παράδοξο...

Ανώνυμος είπε...

12:51 ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕ...ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΛΑΙΝΕ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΛΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑ ΟΛΟΙ.ΙΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

προς 1.04
αν ερθω σπιτη σου και σου παρω τα κουταλοπηρουνα ,νασε βε αιος πως συντωμα θα καταντησεις πιθηκος και θα τρως με τα χερια. προσωπικα προτιμω τα μαχαιροπηρουνα και ας ειναι και κανενα στραβο αναμεσα τους..

GRArktos είπε...

παίδες τώρα που το σκέφτομαι καταλαβαίνω ότι έχασα το δρόμο του Χριστού, μετανοώ! δε ξαναπάω στη πλατεία.
αμαρτία πράμα να παραπονιέμαι για υλικά πράματα. πράματα του διαβόλου. αυτός φταίει, ο διάβολος και έχει διαβάλλει το μυαλό μου.
με κλέβουν και τους κρίνω και ποιος είμαι εγώ να κρίνω;
Από αύριο εκκλησία, μετάνοια και προσευχή και ο Θεός θα με ταΐσει. πνευματικά και σωματικά.
Και αν δε μου στείλει και με δοκιμάσει εγώ δε θα τον αρνηθώ ξανά!
Εμπρός αδέρφια στο δρόμο της πενίας για τον παράδεισο!
Και αν οι αφεντάδες μα ρίχνουν τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη... ξέρετε τι κάνουμε.
Υποταγή αδέρφια!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

GRΑrktos...είσαι μάγκας, το καταλάβαμε! έχεις πιάσει πλήρως το νόημα και είσαι και σε ανάρτηση που σε εκφράζει! γιατί χάνεις το χρόνο σου; δύο ερωτήσεις σου έχω μόνο

έχεις δει πολλούς πλούσιους ευτυχισμένους αληθινά; έχεις δει τα παιδιά των πουσίων ως πρότυπα αφού είχαν τα πάντα; ΟΟΟΟΟΟΟχι!!!πως το εξηγείς εσύ αυτό;

και που ήσουν με την κάρτα του πολίτη, ήσουν και εσύ στη διαμαρτυρία; τα αφεντικά στην ετοιμάζουν, ήσουν; και θα είναι η αλυσίδα για να σου ρίχνουν όσες σφαλιάρες θέλουν και όποτε θέλουν. Ήσουν;;;

Ανώνυμος είπε...

την ευχή του παπούλη να έχουμε και εμείς που τον αγαπάμε για αυτό που έγινε και εσείς που δεν καταλαβαίνετε αυτά που λέει...τελικά όλους μας βοήθησε! Για όλα λυπόταν ο παπούλης και για την κατάντια της κοινωνίας και για όλα. όλους τους αγαπούσε και πάλευε με τα δικά του όπλα να τα διορθώσει. Έκανε και εκείνος διαμαρτυρίες και επαναστάσεις στις πλατείες αλλά με το δικό του νοητικό τρόπο! Και αν τον ρωτούσες θα έλεγε με αγάπη ότι τίποτα δεν έχει κάνει όπως είπε η σχολιάστρια παραπάνω. ούτε παιδιά μεγάλωσε ούτε είχε υποχρεώσεις...αυτό είναι το αστείο

Ίσως όμως κυρία μου 11.58 ακόμα και έτσι, αφού δηλαδή δεν είχε υποχρεώσεις, κάτι ήταν, όχι σπουδαίο, που δεχόταν κόσμο όντας κατάκοιτος, άρρωστος, ανημπορος γέροντας, να τους πει δύο κουβέντες και ποτέ δεν έκλεινε τη πόρτα σε κανένα. Ίσως κάποιους τους παρηγόρησε, γιατί όχι. Ξεπερασμενο για σένα αλλά και να μην τα κατάφερε πάλι μπράβο του που το έκανε και μιλούσε με το τρόπο που διαβάσαμε παραπάνω σε όσες ψυχές είχαν ανάγκη.Δεν εξετάζω πόσους θεράπευσε αλλά το ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους με τον τρόπο του και δεν πάλευε να σώσει το τομάρι του.

Ανώνυμος είπε...

Τι λένε μερικοί δεν το πιστεύω. Εδώ ο γ. Παΐσιος ζήτησε τον καρκίνο γιατί ήθελε να συμπάσχει με τους ανθρώπους και να τους καταλαβαίνει ώστε να μη λένε οι άνθρωποι αυτός τι ανάγκη έχει αφού δεν έχει προβλήματα, όλα αυτά κατά τον τύπο του Χριστού.
Μια ακόμη παρατήρηση: η προσευχή δεν είναι ψυχολογικό φαινόμενο κάτι γενικό και αφηρημένο, είναι συνομιλία ή καλύτερα συνουσία με ένα πρόσωπο, τον Χριστό.
Ορθοδοξία δεν είναι ο ηθικισμός της δύσης ούτε τα στερεότυπα που προβάλλει η τηλεόραση με σκοπό να μας αποκόψει από την πίστη μας (πραγματικά πώς προβάλλουν ως πρότυπα κάτι σταρ που οι περισσότεροι πεθαίνουν από τις εξαρτήσεις τους, μας βάζουν καφετζούδες και αστρολόγους μέντιουμ ενώ ο ορθόδοξος λόγος έχει εξαφανιστεί; Μόνο κάτι γραφικούς βγάζουν για να περάσει το μήνυμα πως αυτοί είναι οι άνθρωποι της πίστης. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που αν τύχει να μάθει κανείς την πίστη μου αναρωτιέται πως δε μου φαίνεται, λες και πρέπει να έχω κουδούνια).
Έχετε πάει να δείτε που ασκήτευε ο αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς εσείς που μιλάτε για ευκολίες; Δεν έχετε γνωρίσει αγίους αλλά ουτε έχετε διαβάσει π.χ. αγ. Ισσάκ Σύρο ή για τον άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, κάνετε μια πρόχειρη εκτίμηση που σας βολεύει και άντε.
Αλλά ούτε και Μακρυγιάννη και κατηγορείτε για αδράνεια τους ορθόδοξους, μάθετε πρώτα κάτι σωστά τουλάχιστον και μετά απορρίψτε, όχι ό,τι νομίζετε.

Ανώνυμος είπε...

4.38...ορθά και δίκαια ομιλείς!