Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Υπέρ εποπτείας των τραπεζών σε κεντρικό επίπεδο η Μέρκελ(βίντεο)


Πριν από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο, η Γερμανίδα καγκελάριος και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη» και περισσότερες αρμοδιότητες ελέγχου για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Υπέρ της εποπτείας των τραπεζών σε κεντρικό επίπεδο και κατά τρόπο ώστε να μην παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο τα εθνικά συμφέροντα τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ λίγο πριν από την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στην ιδέα της «τραπεζικής ένωσης» για την Ευρωζώνη, με γνώμονα την δημιουργία και «οικονομικής ένωσης».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάπτυξη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και τόνισε την ανάγκη στις χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση.

Επισήμανε δε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ελέγχου των ελλειμμάτων, αλλά δεν αρκεί και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη» και περισσότερες αρμοδιότητες ελέγχου για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει πως φανταζόμαστε την πολιτική Ένωση, η οποία συνοδεύει την Νομισματική Ένωση», σημείωσε η κυρία Μέρκελ, για να υπογραμμίσει ο κ. Μπαρόζο την σημασία λήψης άμεσων μέτρων βραχυπρόθεσμης προοπτικής, τα οποία θα δείξουν τόσο στους πολίτες όσο και στις αγορές ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του ευρώ».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν πάντως συμφώνησε με την Καγκελάριο ότι «για να έχουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε σταθερή δημοσιονομική κατάσταση και ανταγωνιστικότητα», ενώ έκανε λόγο και για «στοχευμένες επενδύσεις». Αυτές, σημείωσε, θα είναι οι κεντρικές παράμετροι των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει προσεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τι μας θυμίζει η παραπάνω δήλωση; Χμμμ...Μάλλον αυτό