Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το τέλος του δικομματισμού - Ρυθμιστές οι αντιμνημονιακοί


Η κάλπη έκανε τη μεγάλη ανα­τροπή… «Κατάπιε» τον δικομ­ματισμό, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε ως ρυθμιστές του παιχνιδι­ού τα αντιμνημονιακά κόμματα. Τα δύο χρόνια άγριας λιτότητας που...
προηγήθηκαν, καταβαράθρωσαν τα εκλογικά ποσοστά των μνημονιακών κομμάτων.

Συνολικά, 7 κόμματα μπήκαν τελι­κά στη νέα Βουλή, με τον ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους Πράσινους να μέ­νουν οριακά απ’ έξω.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά των κομ­μάτων της Αριστεράς ξεπέρασαν το 32%.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να τετραπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά του από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και να τερματί­σει δεύτερος με ποσοστό 16,78% και 52 βουλευτές.

Παράλληλα, κατάφερε να ξεπερά­σει κατά πολύ το ΚΚΕ, που κυριαρ­χούσε παραδοσιακά στον χώρο της Αριστεράς, το οποίο και περιορίστηκε στο 8,48% των ψήφων, στην πέμπτη θέση, κάτω από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που έλαβαν το αξιοσημείωτο 10,60% των προτιμήσεων του εκλογικού σώμα­τος.

Κανένα από τα κόμματα του φιλε­λεύθερου χώρου – Δημοκρατική Συμ­μαχία, Δράση, Δημιουργία Ξανά – δεν μπόρεσε να μπει στη Βουλή, παρ’ ότι συνολικά συγκέντρωσαν 6,5%, στερώ­ντας από το μνημονιακό μέτωπο πολύ­τιμους συμμάχους για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Θλιβερή πραγματικότητα που πρέ­πει να προβληματίσει όλους μας είναι η είσοδος στη Βουλή των νεοφασι­στών της Χρυσής Αυγής, με το εντυ­πωσιακό ποσοστό του 6,97%.

Εξαιρετικά υψηλό είναι και το πο­σοστό των κομμάτων που δεν κατά­φεραν να μπουν στη Βουλή σε αυ­τήν την εκλογική αναμέτρηση, ήτοι 19,03%.

Εντούτοις, όπως διαμορφώθηκαν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στις εκλογές της 6ης Μάη, σε συνδυασμό με τη στάση των κομμάτων τις τελευ­ταίες μέρες και τον ισχύοντα εκλογι­κό νόμο, προμηνύεται σύντομα νέα προσφυγή στις κάλπες.

Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνουν μόλις 32,03%, όταν παραδοσιακά από το 1981 και μετά έπαιρναν μαζί ποσοστό άνω του 80%, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα φά­ση της πολιτικής ζωής του τόπου, πα­ρόμοια με εκείνη της μεταπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μία ιστορική συ­ντριβή και, λαμβάνοντας μόλις το 13,18% των ψήφων και την τρίτη θέ­ση στο Κοινοβούλιο, επέστρεψε στα ποσοστά των εκλογών του 1974. Εί­ναι χαρακτηριστικό πως σε 20 νομούς δεν κατάφερε να έχει κοινοβουλευτι­κή εκπροσώπηση (Α’ Πειραιά, Βοιωτί­ας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκά­δας, Μαγνησίας, Πιερίας, Σάμου, Φω­κίδας, Χανίων).

Οι ψηφοφόροι «μαύρισαν» πολλούς από τους αποκαλούμενους βαρόνους του Κινήματος.

Προβεβλημένα στελέχη και πολλά μέλη του στενού παπανδρεϊκού πυρή­να, επιφορτισμένα τα δύο τελευταία χρόνια με την άσκηση μνημονιακών πολιτικών, «δεν βρήκαν ούτε την ψή­φο τους».

Στην Α’ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή, τον Κώστα Σκαν-δαλίδη, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός: η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Νάσος Αλευράς, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Παντελής Οικονόμου, ενώ στην έβδο­μη θέση από πλευράς σταυρών ήρθε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πο­λίτη Χρήστος Παπουτσής.

Στο άλλοτε παραδοσιακό προπύρ­γιο του ΠΑΣΟΚ, τη Β’ Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε στην 5η θέση εκλέγοντας μόλις 4 βουλευτές, τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μίμη Ανδρουλάκη και Απόστολο Κακλαμάνη. Έκτος μένουν κατά φθί­νοντα αριθμό σταυρών: ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Αθηνά Δρέττα, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Τηλέ­μαχος Χυτήρης, η Μαριλίζα Ξενογιαν-νακοπούλου κ.ά.

Χωρίς εκπροσώπηση έμεινε το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Πειραιά, όπου κατέλαβε την 5η θέση.

Στην Περιφέρεια Αττικής εξελέγη μόνο η Εύη Χριστοφιλοπούλου, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί ούτε ο Γιώρ­γος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουρ­γός Οικονομικών.

Βάσει του εκλογικού αποτελέσμα­τος, έξω από τη νέα Βουλή μένουν επί­σης: ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην Καστοριά, ο Γιώργος Πεταλωτής, που ήρθε 4ος στη Ροδόπη – τη μία από τις τέσσερις περιφέρειες που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ –, ο Νίκος Ση-φουνάκης, που πολιτεύεται στην Περι­φέρεια Λέσβου, ο Σήφης Βαλυράκης στα Χανιά, η Εύα Καϊλή και ο Γιάννης Μαγκριώτης στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Πάνος Μπεγλίτης στην Κόρινθο, ο Βα­σίλης Έξαρχος στη Λάρισα, ο Κώστας Καρτάλης στη Μαγνησία κ.ά.

Μακριά από τον προεκλογικό της στόχο για αυτοδυναμία, η Νέα Δη­μοκρατία κατάφερε να συγκεντρώ­σει μόλις 18,85%, χάνοντας περίπου 15% των δυνάμεών της σε σχέση με το 2009.

Γύρισαν πλάτη

Αδιαμφισβήτητα, η ψήφιση της νέ­ας δανειακής σύμβασης, η συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλ­λά και η σαφής μεταστροφή της από την αντιπολιτευτική της ρητορική πε­ρί αναδιαπραγμάτευσης του μνημονί­ου, έκαναν τους ψηφοφόρους να γυ­ρίσουν την πλάτη στο κόμμα της Συγ­γρού και να οδηγηθούν κυρίως προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Εκμεταλλευόμενη ωστόσο το μπό-νους των 50 εδρών του εκλογικού νό­μου καταφέρνει να εκλέξει 108 βου­λευτές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Α’ Αθηνών, όπου η Νέα Δημοκρα­τία το 2009 με ποσοστό 31,75% είχε εκλέξει πέντε βουλευτές, ενώ με το 15,79% που έλαβε την Κυριακή εκλέ­γει οκτώ.

Κατά συνέπεια, χωρίς εκπροσώπη­ση μένει μόνο σε πέντε νομούς, στην Εύβοια, την Ημαθία, την Κεφαλληνία, το Ρέθυμνο και τη Σάμο.

Στη Β’ Αθήνας εκλέγονται οι: Κυριά­κος Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Σο­φία Βούλτεψη, Μιλτιάδης Βαρβιτσι­ώτης, Αργύρης Ντινόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πάνος Παπαγιωτόπουλος, Άννα Καραμανλή, Βύρων Πολύδωρας, Αικατερίνη Παπακώστα και Γιάννης Παπαθανασίου.

Εκτός Βουλής μένουν ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιώργος Βερναδάκης, ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος κ.ά.

Στην Α’ Αθήνας από τη Ν.Δ. εκλέγο­νται οι: Όλγα Κεφαλογιάννη, Δ. Αβρα­μόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Φω­τεινή Πιπιλή, Βασίλης Κικίλιας, Πανα­γιώτης Μηταράκης, Προκόπης Παυ-λόπουλος και Ανδρέας Ψυχάρης. Δεν κατάφεραν ωστόσο να εκλεγούν οι: Μανώλης Αγγέλακας, Μανώλης Μαυ-ρομμάτης, Διονύσης Παπαδόγγονας, Γιάννης Κοραχάης κ.ά.

Στη Β’ Πειραιά με τη Ν.Δ. εξελέγη ο Ι. Τραγάκης, ενώ εκτός Βουλής έμεινε ο Αναστάσιος Νεράντζης, όπως και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμα­ρά Φαήλος Κρανιδιώτης.



Ο μεγάλος νικητής

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκεντρώ­σει τους δυσαρεστημένους ψηφοφό­ρους του ΠΑΣΟΚ και ένα μεγάλο μέ­ρος της Αριστεράς. Το αίτημά του για ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η πρότασή του για συγκρότηση κυβέρ-^ νησης της Αριστεράς, σε συνδυασμό^ με τη σταθερή αντιμνημονιακή αντιπο­λίτευση που άσκησε τα τελευταία δύο χρόνια, επιβραβεύτηκαν από το εκλο­γικό σώμα. Συγκεντρώνοντας ποσοστό 16,78%, κατέλαβε τη δεύτερη θέση και, με μόλις δύο μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα, έλαβε 52 έδρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής αναδεί­χθηκε πρώτο κόμμα. Είναι αξιοσημεί­ωτο ότι στην Α’ Αθηνών, για πρώτη φο­ρά στην ιστορία της, αναδεικνύεται ως πρώτη δύναμη κόμμα της Αριστεράς.

Στη Β’ Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκτοξεύσει τα ποσοστά του στο 21,82%, σε σχέση με το 7,40% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2009.

Στην Α’ και τη Β’ Πειραιά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν στο 19,16% και 23,85%, από 5, 83% και 5,69% στις εκλογές του 2009, αντίστοιχα.

Και στην Περιφέρεια Αττικής o ΣΥΡΙΖΑ πήρε 19,40% από 4, 94% του 2009.



Τα νέα πρόσωπα της Βουλής

Πολλά είναι τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στη Βουλή. Οι νέες παρουσίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα νεοεισερχόμενα κόμματα – Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά – αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον εκλέγει 52 βουλευτές. Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει μικρότερα ποσοστά ανανέωσης, δεδομένης και της εκλογικής καθίζησης που υπέστη. Η Νέα Δημοκρατία, πάλι, λόγω της πριμοδότησης των 50 εδρών από τον εκλογικό νόμο ως πρώτο κόμμα, έχει αρκετές νέες παρουσίες, όπως τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Άννα Καραμανλή από τη Β’ Αθηνών, τον πρώην μπασκετμπολίστα και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Βασίλη Κικίλια από την Α’ Αθηνών, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της παράταξης Νότη Μυταράκη, τον Ανδρέα Ψυχάρη από την

Α’ Αθηνών, τον Χρήστο Δήμα – γιο του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Σταύρου Δήμα – που εκλέχθηκε στην Κορινθία, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπου-λο από τη Β’ Πειραιά κ.ά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στην Α’ Αθηνών η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου – κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνστα-ντόπουλου. Στη Β’ Αθηνών νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και η οικονομολόγος Νάντια Βαλαβάνη, ενώ ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Περιφέρεια Αττικής. Στις νέες αφίξεις στη Βουλή συγκαταλέγονται επίσης οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βαρεμένος και Νάσος Αθανασίου. Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εισέρχονται

στη Βουλή δύο ακόμα ηθοποιοί, ο Παύλος Κοντογιαννίδης από τη Β’ Αθηνών και ο Παύλος Χαϊκάλης από την Περιφέρεια Αττικής. Με το κόμμα του Πάνου Καμμένου εξελέγη επίσης και ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος. Η Ελένη Ζαρούλια - Μιχαλολιάκου, σύζυγος του προέδρου της Χρυσής Αυγής, εξελέγη στη Β’ Αθηνών.

Με το ΚΚΕ η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου εξελέγη στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ με τη ΔΗΜΑΡ ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών Γιάννης Πανούσης εξελέγη στην Α’ Αθηνών. Στην Α’ Πειραιώς εξελέγη επίσης με τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Ρεπούση, το βιβλίο Ιστορίας της οποίας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο αναφερόταν στη Μικρασιατική Καταστροφή.



Σχετικές Φωτογραφίες



  • Το τέλος του δικομματισμού - Ρυθμιστές οι αντιμνημονιακοί   (ΠΕΜΠΤΗ+ΑΡΧΙΚΗ)
πηγη