Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Δραγασάκης: «Ρεαλιστική λύση η Επιτροπή λογιστικού ελέγχου»


Για τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά την παραλαβή της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, επισημαίνοντας ότι «παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού δεν θα δεχθούμε, ακόμα και αν έχουμε κόστος».


Ο κ. Δραγασάκης τόνισε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ότι πρώτα απ’ όλα ο λαός ακύρωσε πολιτικά το μνημόνιο και πως η συζήτηση γίνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το σοβαρό, όπου ο κόσμος ανησυχεί και προσπαθεί να δει τι μπορεί να γίνει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνεί μαζί τους και το δεύτερο επίπεδο είναι έντονο στα κανάλια όπου αφήνει την εντύπωση ότι υπάρχει ένα κέντρο το οποίο έχει πάρει μια απόφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες, να συνεργαστεί, να συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση και αυτό γίνεται από διαπλεκόμενα συμφέροντα, από χρεωκοπημένους επιχειρηματίες και από κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακούσει σήμερα όλες τις προτάσεις κομμάτων και φορέων και στο τέλος της ημέρας θα γίνει η αποτίμηση τους, χωρίς να υπάρχει καμία απορία. Τα βασικά κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, είναι η συνταγματικότητα, η πολιτική φερεγγυότητα της κυβέρνησης και το τι έχει δεσμευτεί προεκλογικά.

Όσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «αν υπάρξει κυβέρνηση, αυτή θα είναι μεταβατική και όχι μια κυβέρνηση Αριστεράς όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς», είπε και συμπλήρωσε «αν δεν καταφέρουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση εμείς θα συνεχίσουμε να ενεργούμε σαν να είμαστε, οι θέσεις μας θα είναι εφαρμόσιμης πολιτικής».

Στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα υποθετικό σενάριο, και πως αυτό που ενδιαφέρει το κόμμα του είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Αν υπάρξει μια μεταβατική ή υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπου θα παγώσει τα μέτρα του Ιουνίου και προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αυτό θα το αξιολογούσαμε με ενδιαφέρον», σημείωσε.

Για το θέμα της δημιουργίας Επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος, υπογράμμισε ότι «είναι η μόνη ρεαλιστική εθνική στρατηγική αυτή τη στιγμή, γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε πλεόνασμα και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τόκους. Σκοπός μας είναι να υπάρξει μια περίοδος χάριτος, δηλ. μορατόριουμ του χρέους, να παγώσουμε τα πάντα, ώστε να επιτύχουμε μια ανάκαμψη και να υπάρξει στη συνέχεια μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από άλλο θεσμό δημόσιου συμφέροντος, να αναλάβει μέρος του χρέους όχι μόνο του ελληνικού», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς ανήκουμε στην Ευρώπη που μάχεται ενάντια στην Ευρώπη της Μέρκελ», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης, όπως αναφέρει η ert.gr, την έκπληξή του για την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στα όσα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Εμείς, εμείς πάντα θα ζητάμε έλεγχο των δανειακών συμβάσεων και όλων των συμβάσεων, είπε ο κ. Δραγασάκης εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει διάσπαση του χρέους.