Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Το Ηρακλείτειο ποτάμι φούσκωσε... εξ ου και παρασύρει όλους


Της Ζέζας Ζήκου

Οπως θα έλεγε και ο Ηράκλειτος -αν ζούσε- «δεν μπαίνεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι». Δηλαδή, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αποφύγει ένα ακόμη «μοιραίο» λάθος, όπως αυτό της συμμετοχής του στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου...


Ενώ ο Κουβέλης που είχε στρατοπεδεύσει στον αρνητισμό, τώρα μοιράζει τα μετεκλογικά χαρτιά, προτείνοντας «κυβέρνηση ηττημένων» με το ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο κ. Κουβέλης κυρίως γοητεύεται να συμμετέχει στο παιχνίδι της εξουσίας. Η ΔΗΜΑΡ α λα Ρεπούση δείχνει να αντιστέκεται δήθεν στον συνωστισμό των κομμάτων αλλά είναι αυτή που κυρίως έλκεται από τις Σειρήνες της εξουσίας.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, με την Αθήνα έξω να καίγεται, πολλοί νόμισαν ότι δεν έπρεπε να κάνουν το λάθος του Μνημονίου. Δηλαδή, ότι δεν έπρεπε να ψηφίσουν «ναι». Η περίπτωση Κουβέλη το εικονογραφούσε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Το Ηρακλείτειο ποτάμι είχε στο μεταξύ προχωρήσει και φουσκώσει. Εξ ου και τους παρέσυρε όλους - πασόκους και νεοδημοκράτες στο ρεύμα του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι περισσότεροι, όπως αποδεικνύεται, δεν ξέρουν καλό μπάνιο.

Και τώρα η ΔΗΜΑΡ επωμίζεται τη σημειολογία του σκληρού διαπραγματευτή σε λογική ευθύνης. Σε ωμή πολιτική ανάγνωση, το συμπέρασμα είναι, με απλά λόγια, ότι η ΔΗΜΑΡ κινήθηκε στη λογική πως το αντι-Μνημόνιο έχει ψωμί που οδηγεί στην εξουσία.

Λέγεται πως τίποτα από όσα γίνονται με την προτεινόμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και «ολίγη» Ν.Δ., δεν είναι τυχαίο. Ισα ίσα έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό. Την οικουμενική κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα το 2014 που πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, έσπευσε να υιοθετήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Βέβαια, για να έχει πιθανότητες... επιβίωσης ένα τέτοιο σχήμα προϋποθέτει απαραιτήτως και τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας γιατί διαφορετικά δεν… βγαίνουν τα κουκιά!

Ομως, η συμμετοχή της Ν.Δ. σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα που αφήνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα αποτελέσει χαρακίρι για τη Νέα Δημοκρατία. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Ποια είναι η λογική πρόταση: Οικουμενική με τη συμμετοχή όλων εκτός ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Διαφορετικά ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Κουβέλης πρότεινε «οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα με χρονικό ορίζοντα ώς τις ευρωεκλογές του 2014 με δύο όρους, πρώτον να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. και δεύτερον την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη». Αμέσως, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι μία υπεύθυνη πρόταση». Εντάξει...

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες και τους γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προτείνω τη συγκρότηση Οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κουβέλης, θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, και θα είναι διπλή: Πρώτον, να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και με τη νέα γενιά παρούσα. Μπλα... Μπλα...Μπλα...

Εν τω μεταξύ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν ως «φωνή της λογικής» την πρόταση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.

πηγη
feltor