Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τι θα προτείνει ο Βενιζέλος στον Τσίπρα και γιατί δεν θα πάρει τη διερευνητική εντολή


Τι θα προτείνει ο Βενιζέλος στον Τσίπρα και γιατί δεν θα πάρει τη διερευνητική εντολήΘα επιμείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην απόφασή του να στηρίξει μία κυβέρνηση Αριστεράς παρά τις διαφωνίες που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.


Κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Βενιζέλος θα πει στον κ. Τσίπρα ότι θα τον στηρίξει για να κυβερνήσει θέτοντας όμως τρεις προϋποθέσεις.

Πρώτον ότι δεν θα κινδυνέυσει η ρευστότητα και ότι ο κ. Τσίπρας θα εγγυηθεί την καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει κάτι από το οποίο θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Τρίτον ότι θα υπάρχει σταθερή προσήλωση στην επιλογή η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ιδιαίτερες διαφωνίες με το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του πρωθυπουργού. Θα προτιμούσε την ευθύνη αυτή να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν θα έλεγε όχι και σε πρόσωπα όπως οι κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος ή Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να μην πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια όπως διεφάνη από τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών. Και όλα θα κριθούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις από ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι τοποθετούνται πολιτικά στο χώρο των εκσυγχρονιστών να μην κινηθεί στην κατεύθυνση στήριξης κυβέρνησης της Αριστεράς αλλά να επενδύσει πολιτικά στην επίτευξη συμφωνίας για μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει η ΝΔ με το επιχείρημα ότι η δανειακή σύμβαση είναι επώδυνος αλλά και ο μόνο τρόπος εξόδου από την κρίση.

Θέμης Δαγκλής