Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Εκδήλωση για το περιοδικό ΑΝΤΙ την Τρίτη 8/5


Την Τρίτη 8/5, αμέσως μετά την παύση του εκλογικού πυρετού, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας διοργανώνει μια σημαντική εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού πολιτικού και πολιτιστικού περιοδικού ΑΝΤΙ. Ενός εντύπου που σφράγισε τη Μεταπολίτευση με την...
κριτική του παρέμβαση και τις ιδεολογικές, αισθητικές και πολιτικές του προτάσεις και εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες ενός ανήσυχου τμήματος της μεταπολιτευτικής Αριστεράς.

Ομιλητές θα είναι ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο Γιώργος Κοντογιώργης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Γιάννης Καλαϊτζής και η Ελευθερία Παπουτσάκη. Συντονιστής, ο ποιητής και εικαστικός Κωστής Τριανταφύλλου.

Το ΑΝΤΙ υπήρξε το μακροβιότερο και επιδραστικότερο πολιτικό περιοδικό στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Ψυχή του υπήρξε ο Χρήστος Παπουτσάκης, ενώ αρχισυντάκτες του κατά καιρούς διετέλεσαν οι Αστέρης Στάγκος (1974-1975), Κώστας Παπαϊωάννου –μετέπειτα Ποντίκι (1975-1978), Θόδωρος Πάγκαλος (1979-1980), Πέτρος Ευθυμίου (1980-1985), Τάκης Καφετζής (1985-1993), Ηλίας Κανέλλης (1994-1999), Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (2000-2002). Στο πολιτικό πεδίο φιλοδόξησε να υποστηρίξει την ιδέα της ενότητας της δράσης της Αριστεράς, αναφερόμενο βασικά στις ποικίλες μορφές της ανανεωτικής εκδοχής της όπως εκφράστηκε μέσα από διάφορα σχήματα στη Μεταπολίτευση. Στο πολιτιστικό πεδίο λειτούργησε ως μια εναλλακτική αισθητική πρόταση στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Στις καλύτερες στιγμές του κατόρθωνε να ισορροπεί ανάμεσα στο λαϊκό και το λόγιο, την παράδοση και το μοντέρνο, το σοβαρό και το χιουμοριστικό.

Συνολικά, το περιοδικό διαμόρφωσε έναν αυστηρό, κριτικό πολιτικό και πολιτισμικό λόγο, κατεξοχήν αντιρρητικό και μαχητικά αρνητικό απέναντι σε κυρίαρχες τάσεις της Μεταπολίτευσης όπως ο λαϊκισμός, το κιτς, ο κιτρινισμός, ο φανατισμός, ο δογματισμός, ο κομματισμός κ.ά.

Σήμερα που το ΑΝΤΙ (όπως και ο εξίσου σημαντικός Πολίτης) δεν υπάρχει και μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Χρήστος Παπουτσάκης εκλείπουν, το ΜΟΝΟ επιχειρεί να καλύψει ένα μέρος του δυσαναπλήρωτου κενού στον χώρο της ανεξάρτητης ενημέρωσης. Ο κώδικας του ΑΝΤΙ το εμπνέει σε πολλά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εκφράσει το καινούργιο, τις νέες αγωνίες, τη νέα ευαισθησία, τη φρέσκια ματιά, τον νέο πολιτικό λόγο της καινούργιας εποχής που μάλλον ήδη ξεκίνησε.
κλικ εδώ για την πρόσκληση/δελτίο τύπου
πηγη