Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Oι συνέπειες στην υγεία των πολιτών από την εφαρμογή οικονομικών μέτρων (vid)


Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών στην φιλοσοφία της...

ψυχικής διαταραχής μιλώντας στο Αχελώος tv και στο Μάκη Μάκκα αναφέρει ότι όπου εφαρμόζονται ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες ότι έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία

Ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι η εφαρμογή πολιτική λιτότητας με δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος οδηγεί σε πτώση των δεικτών υγείας και αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, κακοήθεις νεοπλασίες, διαταραχές σχετιζόμενες με τη χρήση αλκοόλ, αυτοκτονίες.

Κάθε πολιτική που ενισχύει την ανισότητα, την κακή διατροφή, τους αστέγους, που υπονομεύει την εκπαίδευση οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού..

Επιπλέον μπορούμε να εντοπίσουμε την εξής αντίφαση, ενώ τα αιτήματα του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας αυξάνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Γιώργο Νικολαΐδη αν εξετάσουμε τα συστήματα υγείας στα σοβιετικά κράτη πριν απ' την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, θα διαπιστώσουμε ότι εξασφάλιζαν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Μετά το 89 όλα αυτά γκρεμίστηκαν.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια το προσδόκιμο ζωής σ' αυτές τις χώρες έπεσε κατά 6 ή 7 χρόνια.

Οι υγειονομικοί πρέπει να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Να λειτουργήσει η κοινωνική αλληλεγγύη.

Να φτιάξουν δίκτυα υποστήριξης που θα παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι συνέπειες σε αριθμούς σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης

Συγκριτική μελέτη σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ στα έτη 1991-2002 έδειξε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα Για κάθε χρόνο επιπλέον παραμονής στο ΔΝΤ η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από TBC αυξάνονταν κατά 4,1%!

Στην Αργεντινή η δεκαετία της «σωτηρίας» 1991 - 2001 πέταξε το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας (48%) εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι οργανισμοί του υπουργείου Υγείας θα υποστούν περικοπές 45% του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Οι μισοί σχεδόν από τους 151 φορείς της «εφεδρείας» ανήκουν στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδη , μελαγχολικός αισθάνεται ένας στους δύο Ελληνες, ενώ ένας στους πέντε που βρίσκεται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια, κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών από το σοκ των οικονομικών μέτρων, είναι ήδη ορατές στα οδυνηρά βιώματα και εμπειρίες όλο και περισσότερων από τους προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία και στις όποιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόκειται να γίνονται διαρκώς πιο δραματικές όσο αυτά τα μέτρα θα μπαίνουν σε εφαρμογή (και θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς επιδεινούμενα), καταστρέφοντας όχι μόνο το παρόν εκατομμυρίων, αλλά και το μέλλον μιας ολόκληρης (τουλάχιστον) γενιάς.
Η κατάσταση θα γίνεται διαρκώς ακόμα πιο δύσκολη για τα άτομα με πιο σοβαρές και πολύπλοκες ανάγκες (ψυχωτικές και άλλες) και για τις οικογένειές τους, καθώς οι κοινωνικές και θεσμικές προϋποθέσεις της ανάρρωσής τους (υλικές/οικονομικές, σχεσιακές, δυνατοτήτων και κουλτούρας των θεραπευτικών θεσμών κλπ) θα φθίνουν διαρκώς

Δείτε παρακάτω το Βίντεο

πηγη